Ketogen kost och epilepsi

I DietDoctor,  Professorn svarar.

Ketogen kost, strikt LCHF, hjälper alltså ofta mot epilepsi.

Självklart bör man då vid epilepsi-debut anta en strikt ketogen kost. Verkningsmekanismen bakom förbättringen är mindre  viktig, huvudsaken är att det hjälper. Om man äter en tillräckligt energirik och näringsrik kost får man inga negativa biverkningar. Filmen ”First do no harm” med Meryl Streep, handlar om en pojke som var helt utslagen av täta epileptiska anfall, samt nerdrogad av många antiepileptiska mediciner. Han blev anfallsfri och helt frisk av ketogen kost. Han kunde sedan med åldern tillåta sig mera kolhydrater i maten utan att insjukna igen.

Om den ketogena kosten inte hjälper fullt ut mot epilepsin kan man lägga till medicinering.  Big Farma (som styr sjukvårdsetablissemanget) kan förstås inte acceptera denna modell, det går helt emot deras princip om vinstmaximering genom farmaka.
Om man blir helt anfallsfri genom ketogen kost kan man så småningom försiktigt prova ut om man tål en del kolhydrater.

 

Comments

 1. 1
  Håkan kinnuen säger

  Men sådant får man inte tala om inom skolmedicinen får då tappar ju läkemedelsindustrin intäkter

 2. 2
  Björn Ekholm säger

  Skulle jag äta en ketogen kost så skulle jag få så allvarlig förstoppning i magen så jag skulle behöva uppsöka sjukhus. Jag kan ha förståelse för att den kan fungera som medicinsk behandling av personer som lider av vissa typer av sjukdomar men då lär man också få ge patienten laxermedel av något slag så tarmfunktionen kan fungera. En svårt sjuk människa är ju dessutom oftast sängliggande eller stillasittande vilket gör att tarmarna inte får någon motion alls. Men ketogen kost är verkligen inte en kost för gemene människa att hålla sig till. I princip alla folkslag förutom inuiterna har ätit en blandkost där rotfrukter av olika slag har varit en del av basen i kosten jämte andra grönsaker, kött, fisk, skaldjur, nötter, bär, frukt, ägg osv. Just rotfrukter är väldigt intressant i detta då dom av någon märklig anledning faktiskt mättar väldigt bra och länge gentemot andra stärkelserika livsmedel. Magen mår också bra av dom och gör att tarmen fungerar som den ska. Det är som att vi verkligen vore gjorda för att äta sådant. Inte så konstigt heller då rotfrukter har funnits minst lika länge som människan existerat. Som nästan alltid när det gäller mina inlägg här handlar det om vad evolutionen har gjort oss mest lämpade till att äta. Återigen, en strikt LCHF diet kan säkert vara bra för dom som har en sjukdom som har orsakats av felaktig kost där kroppen behöver en återställning men det är verkligen inte en naturlig kost för gemene människa att äta hela livet. Det har aldrig historiskt varit naturligt för dom allra flesta folkslag att vräka i sig fett och ta bort livsmedel som innehåller de så viktiga lösliga fibrerna som får mage och tarm att fungera optimalt. Dom som klarar sig utan det har uppenbarligen plåtmagar men det gäller definitivt inte majoriteten av befolkningen.

 3. 3

  Tack Björn, för att du dumpar hela LCHF-rörelsens metabola medvetenhet, ”ljuset från Scandinavien”, i papperskorgen. Här gäller att ta i med hårdhandskarna.

  Vad gäller evolutionen så finns det cirka 12 historiska hominider. Bland dem neandertalare och dylikt. Men ingen av dem är människans förfader!!! Ser man på evolutionens släktträd så är allt perfekt, utom människans gren!!! Den hänger i luften!!! Även om vi har 2-3% av i princip allt och 80-90% arv från bananer och fruktflugor. Ingen ifrågasätter detta!!! Det är för att vi kollektivt är begränsade i fattningsförmågan. Att människan faktiskt inte sitter ihop med planetens släktträd även om vi är en produkt av vår planet. En intelligent människa måste ju fråga sig själv var jag kommer ifrån ursprungligen. Idag skulle vi nästan teoretiskt kunna konstruera och producera hybrider. Vår mat är ett exempel på det och har inga likheter med ’Yamnayafolket i Ukraina, som vi alla (96%) kommer ifrån. De åt bara vilt och drack häst och komjölk. Det har skapat oss i 10-12 000år.

  I vår tid har vi skapat ett microbiom som lever i symbios med livsmedelsindustrin! När du bryter den ondskefulla cirkeln blir du allvarligt sjuk. Kroppen vill fortsätta i gamla hjulspår. Ketogent carnivore är extremt utmanande för vår tarmflora eftersom kroppen i princip absorberar allt därför att kött innehåller bara nedbrytbar näring. Tarmen och microbiomet blir stört i grunden, man förlorar impulsen att tömma tarmen. Den gamla kroppen som inte använder blöjor kan tala om för oss vad vi kan äta och inte <3{;

 4. 4
  Björn Ekholm säger

  Ja, vem skulle kommentera detta om inte du såklart. Varför är jag inte förvånad. Nåväl, till saken. Vet inte var du får dina teorier ifrån men Ukraina är som dom flesta andra länder i den tempererade zonen ett bördigt land där det växer vilda växter och där det går att idka jordbruk. Det säger sig självt att urtida folkslag livnärde sig på både växter och djur. Precis som överallt annars. Förutom just inuiterna. Vilka i sin tur har genetiska och organiska skillnader gentemot övriga folkslag just för att kunna äta en diet främst bestående av rått kött och må bra av det. I princip alla andra folkslag har varit allätare enligt forskarna. Och det är väldigt naturligt. Lever man i en miljö där ätliga växter finns så använder man sig givetvis av det då samlande av växter är mycket enklare än att enbart förlita sig på att jakten ger konstant utdelning. Denna blandkost har alltså format den absoluta majoriteten av världens befolkning och frångår vi den, ja då får vi problem. Inte du då förstås och vissa andra som har plåtmagar. Till syvende och sist så är vi ju alla olika till en viss grad. I dagens samhälle kan man nästan säga att trög mage och förstoppning är en folksjukdom. Det beror enligt mig på att människors kost idag består av alldeles för mycket skräpmat och för mycket gluten. Samtidigt som den är väldigt fattig på lösliga fibrer. Många går också omkring med kronisk vätskebrist för att dom ersätter vatten med allehanda skräpdrycker vilket torkar ut tarmen och avföringen. Den tredje faktorn är stillasittande så att tarmarna inte får motion. Det säger ju också sig självt att naturfolken rörde sig mycket mer än vad dagens människor gör eftersom deras huvudsakliga syssla var att skaffa mat m.m. Dom hade ingen affär att åka bil till. Sålunda, eftersom trög mage är så utbrett i dagens samhälle, hur tror du inte då det skulle bli om alla åt en ketogen kost? Där fiberinnehållet är i princip obefintligt? Sjukhusen skulle översvämmas av patienter kan jag lova dig.

 5. 5

  Vi är överens om det mesta, tycker jag? Jag upplever att din historiekunskap är akademisk och baserad på den historia som vi får lära oss och som inte har et sk-t med historien att göra utan är en historiebeskrivning som passar systemets slavar. Idag får vi en korrektare och mer uppdaterad historieskrivning från youtube. Jag vet att det låter allergiskt, men det betyder bara att du missar hela poängen. Med att följa utgrävningar och forskare i nutid. Har man ett grundläggande intresse så forskar man i historia idag på internet. Är man inte uppdaterad på de historiska anomalier som är fysiska bevis på en helt annan historia, så kan vi inte diskutera historia. Som det verkar som att enorma krafter försöker förhindra att sanningen sprids.

  Vi kan bara kämpa på och forska vidare. Jag ser ett ljus i tunneln för min tarm, som är en ’silkesmage’ (: din mage verkar ha för mycket metangas och näringslösa ’fria radikaler’. Fornmänniskan visste allt om oxalater.

 6. 6
  Jösses säger
 7. 7

  Jag har ett barn som är epileptiker. Som barn gick vi till en oerhört sympatisk barnläkare som hade konferens med fyra andra specialister. De experimenterade och testade mediciner och doser. Barnet blev så drogad att livet blev som en zombie. Detta fortsätter tills barnet flyttar hem till mig och börjar äta LCHF. Plötsligt upphör anfallen i några år. Barnet går från sämst på skolan till bäst i klassen på ett halvår. Barnet växer upp och flyttar. Eget ungdomshushåll och anfallen återkommer. Då råkar jag av en händelse läsa i läkarhandboken, som varje läkare har inom armlängds avstånd. I den står det att barn ska prova en ketogen diet FÖRE man inleder medicinering. Jag blev galen av att läsa det 20 år för sent och förbannar de läkare som inte fattar en så enkel sak! Barnet lever nu striktare ketogent än någon av oss, har ett viktigt arbete och upplever sig kunna kontrollera sin epilepsi.

 8. 8
  Björn Ekholm säger

  Och dina källor är automatiskt dom rätta alltså? Som tydligen påvisar att hela människosläktet är anpassad för en carnivorediet? Herregud säger jag. Det jag påstår har inget med läkemedelsindustrin eller livsmedelsindustrin att göra överhuvudtaget utan mina påståenden baseras dels på vad forskare på urtida folkslag säger och mitt eget sunda förnuft plus egna tester av olika dieter. Därtill en hel del kunskap i överlevnad i fält som har lärt mig den rimliga balansen mellan vegetabilier jämte animalier. Som enskild individ i en nödsituation gäller ju främst att hitta växter att livnära sig på och djur i andra hand. Ett urtida samhälle av individer har givetvis mycket större möjligheter att införskaffa animalisk föda men det fråntar ju inte det faktum att kosten till stor del bestod av ätliga växter då dessa är mycket enklare att få tag på. Detta var säkerligen ett kvinnogöra då männen rimligtvis skötte jakten och fisket. Och här kommer du och påstår att detta är humbug och att alla levde på enbart djur. Försök förstå någon gång att vi nordbor är inga inuiter. Möjligen du. Vi nordbor är anpassade till en blandkost där olika rotfrukter eller rötter om du så vill innebar basfödan för längesedan jämte vilda frukter, nötter, bär, ägg, kött, fisk, skaldjur. Det existerade inte mjölkprodukter överhuvudtaget. Det existerade inte några glutenrika spannmål. Det existerade inga fröoljor av något slag. Och framförallt, det existerade inte några lättillgängliga laxermedel av något slag. Slutsatsen måste vara att en stor majoritet av världens befolkning måste ha klarat sig bra på just den kosten utan större problem. Och utan besvärande övervikt och metabola sjukdomar eller trög mage. Enligt din tes skulle alla naturfolk som har en betydande andel av sin kost bestående av rötter/rotfrukter ha dött ut för länge sedan av inflammatoriska sjukdomar? Så är ju inte fallet i verkligheten. Slutligen, fornmänniskan visste inget om oxalater eftersom dom dels inte kände till det som sådant plus att dom hade fullt sjå med att få dagarna att gå Ihop med födosök och andra sysslor.

 9. 9
  Björn Ekholm säger

  Glad för ditt barns skull Georg. Men ditt barn har gener efter dig och klarar förmodligen samma kost som du utan problem. Det får du inte glömma bort i sammanhanget. Du kan inte automatiskt anta att det ska gälla övriga befolkningen.

 10. 10
  Björn Ekholm säger

  Till Jösses. Det tredje rådet säger det mesta tycker jag. Att kostdoktorn ens har med det i sina tips tyder ju på att många rapporterat problem med förstoppning efter att ha börjat med denna diet. Jag kan med egen erfarenhet av långtida försök med omställning till ketogen kost säga att det går inte över. Inte på mig i alla fall. Alla försök har slutat med blödande hemorrojder pga stenhård mage. Om det ska till att man ska behöva inta extra preparat för att få tarmen att fungera så tyder det på enligt mig att det inte är en naturlig kost för människan att äta.

 11. 11

  Alla håller säkert med dig, Björn. Det är för att ni alla har svalt samma diskurs och inte följt den moderna arkeologen och den genetiska forskningen. Yamnaya-kulturen som 96% av svenskarna och en majoritet av européerna kommer ifrån Var en blandning av kaukasiska invandrare som hade både betande djur och började odla. Så du har pyttelite rätt i det du säger. Men det konstiga är att de inte åt sina tamdjur? De offrade dem åt gudarna för bra jakt och krigslycka. De åt bara vilt. Jag kan tänka mig att de åt ett äpple om de hittade det och om den var ätbar. De visste ju mycket mer om växter än vad vi vet och medicinsk användning är odiskutabel. Men människor har alltid vetat att cellulosa och stärkelse är inte mat för människor. Det är sk-t som bildar gas och spränger tarmarna,leaky gut
  Din dåliga mage, som uppenbarligen förstör ditt liv, behöver utveckla kunskapen om modern mat och vad det egentligen är. Jag håller på och forskar på det i mitt eget kök och jag tycker att det är en intressant och viktig sak som du tar upp med förstoppning. Men du hoppar till slutsatser för tidigt. Det finns en andra halva av historien som vi försöker förstå. Jag och du hade för några tusen år sedan samma förfader, från Ukraina, vi har likadana magar! Men mitt livs mat och ditt livs mat skiljer sig. Din mamma kanske var slav och åt slavmat. Väldigt många var trälar de är skapta för skräpmat. Krigare och de rike åt kött. Ja, jag kommer från de rike, men jag har testat slavmat i 30 år. Aldrig mer en värdelös morot i min mun.

 12. 12

  Björn, jag får också dina magproblem när jag äter bakverk, choklad, glass o.dyl. dagen efter blir ett lidande på toan utan like. När du mår så dåligt ska du ta en seriös funderare på vad du ätit de senaste 48 timmarna. Du har förgiftat dig! Det gör man inte på riktig MAT.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  8 Björn Ekholm
  Jag tycker inte att alla människor måste äta exakt likadan mat. Huvudsaken är att de inte är rädda för fett, och att de inte äter så mycket kolhydrater att blodsockret skenar iväg uppåt. I övrigt får var och en prova sig fram till vilken kost som fungerar bäst för dem.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa