Behandling av gikt

Läkartidningen: Patienter med gikt ofta otillräckligt behandlade.

Gikt är en vanlig inflammatorisk ledsjukdom. Frekvensen är ca 1,8 %, vanligare med stigande ålder. Symtomen är svullnad och svår smärta i en eller flera leder. Inflammationen beror på att urinsyra, urat, har fällts ut i kristaller i leden.
Gikt är associerad med hög grad av samsjuklighet: psoriasis, vattendrivande medicinering, diabetes2, högt blodtryck, hjärtsjukdom, blodproppar, stroke, KOL.
Incidensen (insjuknandefrekvens) har ökat med 50% under 2005 – 2012 !
42% av giktpatienterna hade fått uratsänkande medicinering, vilket artikelförfattaren tycker är otillräckligt.

Min kommentar:
Samsjukligheten med andra metabola sjukdomar visar att gikt också är en metabol sjukdom, och ökningstakten visar att den metabola sjukligheten har ökat.
För att minska den metabola sjukligheten är kostbehandling förstahandsval: LCHF. Metabol sjukdom karaktäriseras framför allt av högt blodsocker och högt blodinsulin. Dessa minskar man med LCHF-kost. Det bästa är förstås förebyggande kostregim, men det kan också hända att LCHF kan förbättra etablerad giktsjukdom.

Lars Bern , ledande inom RMH (Riksföreningen för Metabol Hälsa) har berättat att han hade en svår och plågsam giktsjukdom, med täta och oerhört smärtsamma giktattacker. Ingen medicinering hjälpte honom, förrän han insåg att högdos C-vitamin förebyggde giktattackerna. Han blandar en flaska vatten med C-vitamin på morgonen, som han sedan dricker ur under dagen. C-vitamin är nämligen kortverkande i kroppen och man måste ta upprepade doser. Om man gör som han kan man få besvär av syrahalten i vitaminlösningen, (i mage, matstrupe eller tänder). Då kan man antingen tillsätta bikarbonat i lösningen för att neutralisera syran, eller inta en form som inte ger syra i kroppen, tex liposomalt C-vitamin eller andra neutrala C-vitaminberedningar. C-vitamin kan också hjälpa mot förkylningar, inklusive Covid, och andra infektionssjukdomar.

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Som Annika skriver har jag i 25 år plågats obeskrivligt av ständiga giktattacker. Detta problem uppstod efter en canceroperation där jag tog bort urinblåsan. Operationen orsakade problem med en njure som sänkte min njurfunktion. Jag ordinerades Allopurinol som hjälpte föga och vid attacker hjälpte Naproxen mot smärtan. Naproxenen gav mig dock akuta hjärtproblem som jag behövde konsultera tre kardiologer för att diagnosticera sambandet och ingen hade ngn hjälp mot gikten.
  I mina ingående studier av viss medicinsk litteratur stötte jag för några år sedan på en artikel om högdos (10 g) C-vitamin mot gikten, något som var okänt hos det dussintal läkare jag konsulterat. Som Annika skriver måste C-vitaminet spridas ut över dygnet för att vara effektivt. Numera tar jag en blandning av vanlig askorbinsyra och liposomal C.vitamin. Det senare har ett bättre upptag och stannar längre i blodet.
  Det händer att jag fortfarande får giktkänning, men med bråkdelen av den smärta jag tidigare fått. Giktkänningen försvinner snabbt med hjälp av en nattlig dos Prednisolon (30mg).
  Man måste fråga sig varför den enkla och billiga C-vitaminbehandlingen för denna plågsamma sjukdom fortfarande är helt okänd inom skolmedicinen – kan det möjligen bero på att Big Pharma inte har några pengar att tjäna på den?

 2. 2
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Min mamma fick plötsligt gikt i ena foten – fruktansvärt smärtsamt. Det visade sej bero på hennes blodtrycksmedicin. Att bli satt på rätt medicin är viktigt!

 3. 3

  Som Lars Bern tar jag 4 – 5 gram C-vitamin uppdelat på dagen. Alla tendenser till gikt är totalt försvunna! Visserligen LCHF:are men först genom C-vitaminet försvan alla giktproblem. Närmar mig 90 känner mig som 40.

 4. 4

  Vilken ratio ska man använda när man blandar bikarbonat och askorbinsyra?

 5. 5
  Lennart säger

  1 Lars Bern
  Gikt är en metabol sjukdom, äter du söta kakor och vetebröd?
  Du är alltid mycket kritisk mot läkemedelstillverkare, hur ska man tolka det du är själv beroende av kemiskt preparat Prednisolon (är det tillverkat av Big Farma?
  Gikt är ett tydligt tecken på att man har förhöjt blodsocker, högt BS och insulin skadar våra blodkärl och leder garanterat till blodkärlsdemens.
  Skriv nu gärna ngt bra om läkemedelstillverkare allt kan väl inte vara dåligt.

 6. 6

  fructose

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  4 Alex
  Innan jag började med liposomalt C-vitamin blandade jag askorbinsyra med bikarbonat. Jag minns inte var jag läste om proportionerna, men jag tog hälften av bikarbonat mot mängden askorbinsyra.

 8. 8
  Lars Bern säger

  5 Lennart,
  Jag äter strikt LCHF och min gikt orsakades av att min canceroperation för 30 år sedan skadade min ena njure. Innan dess då jag inte heller åt LCHF hade jag aldrig giktattacker så orsaken är solklar. Självklart gör min LCHF-kost att jag har perfekt blodsocker, insulin och blodtryck.
  Det finns många läkemedel som fyller viktiga funktioner bl.a. kortison och antibiotika som jag haft stor nytta av. Innan jag satte in C-vitamin mot gikten var kortisoninjektioner det enda som hindrade mig från att invalidiseras av gikten. Idag behöver jag inga injektioner utan klarar mig bra med en liten dos Prednisolon.

 9. 9
  Rolf Dahlberg säger

  Jag får gikt i min stortå (ibland i andra leder) som en direkt konsekvens av att jag äter godis pga socker/kolhydrater, tex flera rutor av Marabou mjölkchoklad.

  Jag blir hjälpt av Diklofenak en tablett mellan 25 och 90 mg. Går över på ett dygn.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa