”Nya behandlingsrutiner kan få stor påverkan på hur vi jobbar framöver”

Läkartidningen .

Överläkare Niclas Abrahamsson har fått utnämning till internationell expert inom övervikt / obesitas.
När man läser artikeln står det inte ett ord om kost, utan bara läkemedelsbehandling och kirurgi.

Man får förstås vara glad för att det inte står om rekommendation om fettsnål kost – men det borde för varje överviktsbehandlare gälla att rekommendera patienterna att prova att dra ner på kolhydraterna och att i stället ge fetterna ett större utrymme. För många (de flesta?) kan det ge både bättre hälsa och viktnedgång. Och bättre att först prova en gratis och ofarlig kostbehandling än en dyr och biverkningsbelastad farmakologisk behandling.

Men det finns starka krafter som styr behandlingsprinciperna  åt det farmakologiska hållet.

 

Comments

 1. 1
  Helena säger

  Vänner som är överviktiga uppmanas att äta en röra full med grejer som inte låter naturligt i mina öron. Men varje påse innehåller 100 kalorier så kalorier tycks ffe vara viktiga.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Helena
  Vilken röra är det som de rekommenderas? Hur många påsar á 100 kcal ska de äta per dag?

 3. 3
  Kristina säger

  Mig veterligt är det inget tvångsmatande av fel mediciner i Öppenvården. Man väljer själv om man ska spotta ut medicin eller svälja, såvida det inte är injektioner förstås.
  Själv har jag fått både fel vård och rätt vård.

 4. 4
  Elisabeth G säger

  # 1

  Helena,
  inom vården har man ännu, otroligt nog, inte fattat att det inte handlar om kalorier utan om varifrån kalorierna kommer. Vidare talar dietister om energi men sällan om näring, vilket är det centrala.

 5. 5
  Jösses säger

  Ja fy f-n. Där sitter Niclas Abrahamsson i sin 11-miljonersvilla och cashar in på arbete kring mediciner istället för riktig kost.

  Vilken idioti, GLP-1 receptoragonister. . . Istället för riktig mat som naturligtvis är bättre på att stabilisera den kostinducerade hormonella obalansen hos obesitaspatienter. Men visst, medicin ger ju klirr i kassan för somliga. Diarréer och illamående för andra. Sedan lär det säkert dyka upp fler biverkningar så småningom.

  Tänk om Niclas med flera kunde använda sin tid till något vettigt istället. Men då blir det väl inte lika dyra resor med fru och barn framöver.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa