Avocado bra för hjärtat?

Zoë Harcombe denna vecka. (Den som prenumererar på Zoës nyhetsbrev får läsa hela artikeln)

Det har tydligen kablats ut över hela världen den senaste tiden att avocado är mycket nyttigt för hjärtat. Uppgiften kommer från en Harvard-studie. Harvardfolket har för vana att producera tveksamma epidemiologiska studier, som visar önskat resultat. Avocado transporteras över hela världen och är alltså en mycket dyr produkt.

Siffrorna tas som alla deras utvärderingar från Nurses Health study och Health professionals follow up-study.
Papperet bryter mot alla principer för epidemiologiska studier. 1 Statistiska samband är inte bevisande för orsakssamband. 2 De redovisade relativ risk, inte absolut risk. 3 Den friska personens förvirrare (confounder) : Den dyra avocadon kan bara köpas av välbärgade personer, som vill äta som de tror är hälsosam mat.
Inga samband visades för kvinnor, och inte för äldre män.

Rubriken till studien borde ha varit: Yngre män (och bara män) som konsumerar minst en avocado i veckan är förknippade med en mycket liten fördel för hjärthälsa, och det är utan att  man har kompenserat för hur välbärgade de är.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Vi har slutat äta avokado. Man får aldrig någon som är lagom mogen. Att köpa de s.k. ätmogna är ett lotteri. Slänga bort sina pengar kan man göra på annat.

 2. 2
  Jerker Antoni säger

  Haha! Skall man skratta eller gråta!

 3. 3
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Det är Vegan-maffian som är i farten. Avocado är ett ’saturated fat’ och således ett nyttigt fett, till skillnad från en del veg.oljor, t.ex. rapsolja som ju är rena giftet!

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Mayne Sundewall-Hopkins
  Ja och Harvard-forskar-gänget är med i veganmaffian.

 5. 5
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  4 Annika Dahlqvist

  Fler och fler forskare tycks ha blivit veganer, för att inte tala om allsköns kändisar. Kanske de’ e’ smittsamt.. 😉 Dessutom är det ju nu tryck på att människan i framtiden (..en mkt snar framtid!) ska leva på articifiella ’kött’produkter ..tvi!!

 6. 6

  Förstår inte hur folk tänker. Hälsan är budskapet för att skogar skövlas i Mexiko och Anderna. Med allt det bär med sig. Frakter med fossila bränsle. Enligt en rapport från Mexikos jordbruksverk har så mycket som 690 hektar skog försvunnit årligen mellan 2000 och 2010 på grund av avokadoexpansionen, då kan man ju lätt förstå hur det 20 år senare är. Det motsvarar totalt 10 000 fotbollsplaner då. Ett annat problem, förutom skogsskövlingen, är att avokadon är törstig (ohållbart) – en mogen frukt dricker dubbelt så mycket som barrträden i Michoacán. Forskare på jordbruksverket i Mexiko tror därför att avokadoodlingarna kan minska flödet i floderna, vilka i sin tur är en förutsättning för djur och växter i området. För bland annat monarkfjärilen är skogarna i Michoacán ett viktigt område.
  Finns säkert betydligt nyttigare och framförallt miljösmarta saker att äta än avokadon.
  Men det är ju inte miljön och frakter som lobbyister har förmågan att tänka på. De kunskapsresistenta förespråkare för en vegetabilisk kost bryr sig inte ett skit om hur det odlas (vanligtvis) konstgödning och besprutning. Hur de drivor av döda djur veganismen drar med sig har de tyvärr ingen aning om i sitt hyckleri.
  Ät efter årstid är ett gammalt beprövat vis. Koster runt planeten som kallas så nyttigt. Javisst kanske det 8m man är i det landet de koster produceras. Jag känner bara förakt mot att frakta skräp jorden runt för påstående hälsovinster som miljön förstörs av. Enda vinster som är tänkta är att någon miljöbov som tjänar blodspengar genom skövling av skog, etiken att döda djur för att egoistiskt stjäla ekosystemets djurliv.
  De har varken min respekt eller tanke på nyttighet. Usla människor som inte ser hela bilden och inte har kompetens att ta reda på hur mycket inhemska saker som är minst lika nyttiga utan att förstöra ekosystem och djurliv. Att forskare tycks vurma för vegan mat är ju inget annat än övertalning och mutor. Eftersom en forskare bör ha kompetens i att räkna på hur mycket energi vegetabilier tar från jord till bord. Och kunna skilja på äpple och päron när det handlar om uteslutande Gräsbete och den djurplågeri och den oetiska tvångsätande av skräp odlade vegetabilier i konstgödning, fossila bränsle och andra tekniklösningar. De gnäller över miljön som förstörs av att odla djurfoder, vilket inte behövs. Sen att dessa vegetabilier även är människoföda som ”förvandlas” från miljöförstöring till hälsomaten, förundrar ju otroligt. Hyckleri. Kor och andra betande ger nyttig, närproducerad och miljösmart mat, kunskap inte ens dessa förmågor har dessa ”forskare”. Stackare som kommer hem med fel frukt på grund av intelligens att skilja på äpple och päron.
  Men att forsla rent skit runt jorden skulle ge friskare människor? Det är ren rappakalja. Att tänka i vilka konsekvenser denna handling ger. Är en på tok för invecklad ekvation för dessa så otroligt smarta forskare.. Allt som de bryr sig om är att synas och att fylla sin plånbok. För inte har det med saklig riktig forskning att göra, inte ens i närheten.

 7. 7
  Mormor säger

  Förutom artificiella köttprodukter ska vi ju tydligen få i oss nödvändiga proteiner genom att äta dessa mumsiga friterade insekter typ gräshoppor och andra aptitinbjudande insekter…

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  5 Mayne Sundewall-Hopkins
  Veganerna är ofta fanatiska och vill gärna inta betydelsefulla poster för att kunna påverka. Och när de är där så påverkar de förstås gärna sina medarbetare.

 9. 9
  Elisabeth G säger

  # 6

  Mats,
  kan bara instämma. Och nu börjar vi se konsekvenserna av galenskapen. Tydligen är Ryssland storleverantör av konstgödsel, som de ”miljövänliga” vurmar för samtidigt som de vill avskaffa korna som ger oss naturgödsel. Vansinne. De har ingen som helst koll i sin vidriga fanatism.

 10. 10

  Jag känner en del veganer min uppfattning är att de oftast är trevliga människor som vill väl…sen håller jag inte alltid med om deras slutsatser… Jag blir lite beklämd över det generella språkbruket som används av vissa här mot sina medmänniskor.

  Om man inte gör anspråk på att vara expert på klimatfrågor och medicinska aspekter runt avokado så tycker jag att det är en trevlig frukt/grönsak med förhållandevis högt näringsvärde med bra makronutrientprofil till skillnad mot många andra grönsaker. Jag hatar att sitta och tugga salladsblad i en timme utan att få i sig något vettigt alls 😉

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa