Vitamin C bildar INTE njursten

Jag frågade Sture Blomberg om risken för njursten vid intag av högdos C-vitamin. Han svarade med citering från sin blogg, Tro, vetande och vetenskap :

Vitamin C bildar INTE njursten

Det har varit en vanlig invändning mot Vitamin C i högdos att det skulle kunna bilda njurstenar. Detta är en missuppfattning som tillbakavisas av de stora studier som gjorts. Jackson et al. följde 275 patienter under en 16 års period under vilken tidsperiod det administrerades 194.054 g Vitamin C (= 705 g/patient) utan tecken på bildning av njurstenar eller andra sidoeffekter [91]. Det finns enligt Jackson ingen känd toxisk dosering av Vitamin C när det gäller bildning av njursten.I en ännu större studie av Curhan 1999 på 85.557 kvinnor utan njurstens-anamnes (”Harvard Study”) drog man slutsatsen att Vitamin C inte bildar stenar. Det finns därför ingen anledning att ha några restriktioner för vitamin C intag [92]. Man följde upp denna studie med ”Harvard Prospective Health Professional Follow-up Study”, som visade att de personer som hade högst intag av Vitamin C hade lägre risk för njursten än de som hade lägst intag. En studie visade dock motsatsen [93], men i denna studie hade man inte tagit hänsyn till samtidigt intag av stora doser kalcium. I en annan studie av Casciari et al. (2001) gav man kontinuerliga Vitamin C infusioner 50g/dag i 8 veckor till terminala cancerpatienter utan att se några negativa biverkningar [94]. Och vid undersökning av Vitamin C/serum hos 10.000 patienter i relation till anamnes på njursten kunde man inte finna någon ökad risk för njursten. Tvärtom bestyrktes motsatsen – ju högre koncentration av Vitamin C/serum desto lägre incidens av njursten [95].  

Man har faktiskt identifierat mer än 55 olika andra faktorer som kan öka mängden oxalat och således öka risken för njursten hos patienter med anamnes på njurstenssjukdom. Och man bör beakta att hos gravida blir urinen övermättad med kalciumoxalat – på grund av fostrets ökade behov av kalcium för benbildningen – utan någon ökad risk för bildning av njursten. Denna risk för stenbildning hos patienter med höjda oxalatvärden finns bara hos dem som har känd njurstensanamnes [96]. Med denna breda säkerhet är det därför anmärkningsvärt att IV Vitamin C nu används över hela världen – men inte på sjukhus [97].Ty man kan döda sig själv genom vattenintoxikation (t. ex. psyk.patienter) men svårligen genom intag av Vitamin C. Betyder detta att vatten är mera toxiskt än Vitamin C [98]? LD50 för Vitamin C är 700 g för en 70 kg normalperson, något som ingen patient torde få. För natriumklorid är LD50 200g, vilket vi inte heller ger till någon människa. Det hände sig att en patient tog 300g Vitamin C på en dag. Han upplevde lätt obehag i flanken, vilket prompt försvann med IV NaCl och loop diuretika. Så Vitamin C har förvånansvärt breda säkerhetsmarginaler.

 

Referenser:

 

[91] full artikel: www.riordanclinic.org/research/articles/89023765jom.pdf

[92] Curhan GC, Willett WC, Speizer FE, Stampfer MJ. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women. J Am Soc Nephrol. 1999 Apr;10(4):840-5. PMID: [’10203369’]

[93] Gerster H. No contribution of ascorbic acid to renal calcium oxalate stones. Ann Nutr Metab. 1997;41(5):269-82. PMID: [’9429689’]

[94] Casciari JJ, Riordan NH, Schmidt TL, Meng XL, Jackson JA, Riordan HD. Cytotoxicity of ascorbate, lipoic acid, and other antioxidants in hollow fibre in vitro tumours. Br J Cancer. 2001 Jun 1;84(11):1544-50. PMID: [’11384106’]

[95] Simon JA, Hudes ES. Relation of serum ascorbic acid to serum vitamin B12, serum ferritin, and kidney stones in US adults. Arch Intern Med. 1999 Mar 22; 159(6):619-24. PMID: [’10090119’]

[96] Maikranz P, Holley JL, Parks JH, Lindheimer MD, Nakagawa Y, Coe FL. Gestational hypercalciuria causes pathological urine calcium oxalate supersaturations. Kidney Int. 1989 Jul;36(1):108-13. PMID: [’2811052’]

[97] Padayatty SJ, Sun AY, Chen Q, Espey MG, Drisko J, Levine M. Vitamin C: intravenous use by complementary and alternative medicine practitioners and adverse effects. PLoS One. 2010 Jul 7;5(7):e11414. doi: 10.1371/journal.pone.0011414. PMID: [’20628650’]

[98] Hayashi T, Ishida Y, Miyashita T, Kiyokawa H, Kimura A, Kondo T. Fatal water intoxication in a schizophrenic patient–an autopsy case. J Clin Forensic Med. 2005 Jun;12(3):157-9. Epub 2005 Mar 16. PMID: [’15914312’]

 

Comments

 1. 1

  Tack Annika för en bra genomlysning av den forskning som finns beträffande befarade risker med högt intag av vitamin C.
  De studier du refererar till visar inte på något som helst sammanhang mellan C-vitaminintag och njursten. – Vi kan tryggt fortsätta att inta C-vitamin – också i höga doser. C-vitamin har visat sig ha goda effekter vid inflammationer och infektioner.

 2. 2
  Lennart säger

  Hur mycket kan Vi lita på Sture Blomberg? Tro vetande vetenskap.
  Religiös tro och vetenskap går inte alls ihop de är totalt oförenliga.
  Sture Blomberg tror på fantasier om gudar och heliga andar.
  Alla människor går att hjärntvätta om man börjar i tidig ålder.

 3. 3

  Jag hade en jobbarkompis (Ove Tedenstig) som berättade för mig ca 1975 sin erfarenhet av citron som blev en helt avgörande faktor för resten av mitt liv, hittills. Ove berättade att han fått ont i ryggen och gick till en läkare. Han fick då besked om att röntgen visade att han hade en så stor njursten som inte kunde komma ut den normala vägen!!! Han rekommenderades då operation och fick en tid ca 1 månad senare.
  Ove blev då ganska skärrad och gick runt och beklagade sig, och frågade alla vad han skulle göra!(?)
  Ove fick då ett tips från en annan jobbarkompis att han skulle dricka citronvatten vilket hade förmåga att lösa upp njursten. Ove hade ingenting annat att hålla sig till så han började dricka citronvatten varenda dag under de få veckor som var kvar till den planerade operationen.
  När Ove kom till sjukhuset på operationsdagen sa läkaren; ”Nu ska vi börja med att ta en röntgenbild så vi får lokalisera stenen ordentligt!, i dess nuvarande läge!” Efter röntgen sade läkaren; ”Tyvärr så kan vi inte längre se att det finns någon sten kvar så du får väl gå hem igen, utan operation!”
  Ingen kunde vara lyckligare än Ove i det läget.
  Den där berättelsen tog jag själv fasta på! Jag hade nämligen dittills haft 3 njurstensanfall i mitt liv nämligen först 1958 och senare 1965 och senast 1972: Jag kan försäkra att det absolut inte var några trevliga upplevelser! Fruktansvärde smärtor i ryggen varje gång och något dygns vistelse på Karolinska sjukhuset.
  Men sedan jag hört Ove Tedenstig’s berättelse har jag alltid varje år tagit en omgång med saft av en halv citron i ett glas vatten varje dag i ungefär 1 vecka! På det viset har jag klarat mig sedan dess ifrån alla njurstensanfall i hittills ca 50 år och jag hoppas att jag skall klara mig resten av mitt liv genom att nyttja motsvarande.. procedur minst en gång om året./Per-Olof

 4. 4
  Sebastian Sigvardsson säger

  Det här var nästan lite väntat eftersom Läkemedelsindustrin nästan alltid tar upp de studier som pekar på riskerna än de som pekar på fördelarna och som Oftast är betalda av big pharma….
  Tack Annika !

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  2 Lennart
  Den som är mera intresserad av sakfrågan än av personen som har uttalat sig, kan ju läsa hans fallberättelser och referenser

 6. 6

  Jag blandar en tesked askorbinsyra i en kanna vatten och klunkar i mig detta under dagen!!!

 7. 7

  April april, låt mig berätta en ovetenskaplig historia som råkar vara sanning. När vetenskapsmannen, som vi kallar Skaparen, förlorade sin arbetsstyrka så var han tvungen att tillverka en ”hjälpare”. Han lyckades även klippa ihop en kvinna åt honom. Så att de kunde föröka sig själva. För att undvika att ”hjälparna” utvecklades för snabbt. Så klippte man bort förmågan att producera askorbinsyra I levern. Det medförde att ”hjälparnas” liv garanterat skulle bli skjörbjugg och en förtida död, efter ett liv i lidande.

  Mitt liv med C-vitamin gör att jag slipper munsår, allergi, inflammationer osv. Under större delen av mitt liv hade jag inte tillgång till askorbinsyra och det lidande min unga kropp fick genomgå har varit en del som format mitt liv. Därför är C-vitamin en ’frälsning från ondo’.
  Om det nu är så verkligheten ser ut så har en alien ’extra terrestrial’ vetenskapsman något han behöver förklara för oss. Varför tog han bort vår förmåga att C-vitaminberika oss själva, när alla andra varelser gör det??? Mitt livs stora fråga! Inser ni hur taskigt det är att ta ifrån oss den förmågan? Det måste ha varit rå lever från djur som gjort att människan kunnat överleva i 300 000 år!

  Det vore ju skönt om man kunde äta hur stora doser som helst, vilket vetenskapen tydligt visar. Vi behöver inte vara rädda för att antioxidanten askorbinsyra omvandlas till en oxidant! För det innebär inte att dessa oxidanter utvecklas till njursten! Det är annan oxalsyra som orsakar njursten? Jag kan köpa det resonemanget även om jag är mer åt svart o. Vitt-hållet. Så frågan kvarstår. Hur mycket askorbinsyra kan kroppen metabolisera, innan det omvandlas till oxidant???
  PS. Evolution sker ständigt, men människan är en hybrid!!! Säg emot om du kan? Det kan du inte!!! Med C-vitamin kan människan utvecklas till gudomlighet. Utan C-vitamin är vi slavar till jordisk lidande, åldrande och död. Amen (:<3

 8. 8
  Lennart säger

  C vitamin är en kraftfull antioxidant det råder ingen tvekan om.
  Men det finns antioxidanter som även skyddar cancerceller.
  Har c vitamin den funktionen?
  Finns det anledning till att evolutionen inte har sett fördel med att egenproducera c vitamin?
  Har människan haft den förmågan tidigare i utvecklingen?

 9. 9
  Hanveden säger

  Här finns en del att läsa om vitamin C-vitamin:

  https://healthimpactnews.com/2021/vitamin-c-natures-super-medicine-that-cures-disease-and-threatens-big-pharma-profits/

  “…there are some physicians who would stand by and see their patient die rather than use ascorbic acid – because in their finite minds, it exists only as a vitamin.”

  Det här skrivs 1a april men citatet ur texten ovan borde vara ett aprilskämt men tyvärr tror jag en del läkare
  ”står och ser på medan patienten dör” istället för att sätta in verksamma substanser som läkemedelsbolagen har satt på deras ”förbjudna lista” dvs medel som inte ger klirr i deras kassor…

  mLCHFh B-) .

 10. 10
  Jösses säger

  Som jämförelse, LD50 för socker sägs vara 29,7 gram.

  Om ett 10 kilos barn skulle få tag i tre godispåsar om säg 125 gram/st, och trycker i sig allihop, då svävar det i livsfara.

  Var är varningstexten på godispåsar:
  Livsfarligt att förtära i stor dos, förvaras utom räckhåll för barn.
  ?

  Jag anser fortfarande att läsk och godis endast skall få säljas i statliga butiker som endast är öppna på lördagar mellan 10 och 13.

 11. 11
  Fredrik säger

  Inget är bevisat men viruset kan vara kvar hos dom med långtidscovid.
  Om kosten kan förbättra immunförsvaret så finns det en möjlighet att kosten kan påverka långtidscovid.
  Det kan även vara så att viruset inte kan tas bort av immunförsvaret och då funkar inte kosten som bot.

  https://www.youtube.com/watch?v=8paiY-60118

  RUN-DMC / Gez Medinger
  41 300 prenumeranter

  The idea of viral persistence has been a hot topic since early in the Long Covid story. But as time has gone on, more and more evidence has been mounting up. In this film I talk to microbiologist and published Long Covid researcher Dr Amy Proal about the mechanisms by which viral persistence might work, what evidence we have for it, why RNA viruses can persist driving other chronic conditions, and why it’s the number 1 suspect in the Long Covid police line up.

  CONTENTS:

  0:00 Introduction
  1:00 Possible causes of LC
  5:30 Research on microbiome role
  9:35 Where would the virus hide?
  13:15 Persistence in the lungs
  17:25 Why doesn’t immune response kill it?
  20:20 Impact of vaccination
  22:10 How to treat it?
  23:43 What research is happening on viral persistence?
  26:56 Overview of the causes
  28:40 Viral debris must be recent
  29:35 Simplest explanation is viral persistence
  34:59 Conclusions

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa