SBU:s utvärdering av kost vid diabetes

SBU har gjort en vetenskaplig granskning av kost vid diabetes. Den utgörs av de gamla vanliga ordvändningarna. Det är energilåg kost, lågfettkost etc.
Men sista stycket är anmärkningsvärt:

 • ”Energirestriktion i samband med intensiv livsstilsbehandling med ketogen kost eller med högproteinkost (20 E%) i kombination med fysisk aktivitet jämfört med vanlig kostbehandling kan ge en viktminskning upp till 11 månader (låg tillförlitlighet) men det saknas studier som kan visa om vikten kan bibehållas på längre sikt. Det saknas studier som undersökt kliniskt viktiga utfall som dödlighet, kardiovaskulära sjukdomar, livskvalitet och diabetesremission”.
  Alltså trots att kanske miljoner människor i världen äter lågkolhydratkost med hälsosamma fetter (LCHF), med god effekt mot sin diabetes och prediabetes, så finns inte öht någon forskning gjord på hälsoeffekterna av LCHF (i alla fall av etablissemangets forskarkår?). Det tyder på att det finns ett så stort tabu inom etablissemanget mot Lågkolhydratkost/LCHF att ingen forskare vill/vågar forska på det. Vi måste därför tillsammans tala om för hela världen att människor har möjlighet att rädda sin sargade hälsa genom att anamma LCHF-kost.
  Dietisterna säger att det blir så tråkigt att äta LCHF så att ingen står ut med det i längden. Men vi vet att det är fullt möjligt att äta en variationsrik, god och mättande mat med LCHF.

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Godnatt. ! Dags att sova , imorgon får vi tänka mer….

 2. 2
  Stefan Wiklund säger

  Jag tror som i så många andra fall när det kommer till hälsa, miljö, energi, föda osv. att det handlar om pengar och lobbyism. Det handlar helt enkelt om vem som betalade forskaren mest med pengar, jag tror tyvärr inte att världen är bättre än så.

 3. 3

  SBU er komplett historieløs. De første kontrollerte forsøkene med lavkarbokost mot diabetes ble utført på 1790-tallet og er gjentatt periodisk de neste 100 årene av mange av de mer enn 80 lavkarbopionerene som jeg har skrevet om i Helsemagasinet – totalt noen flere titalls artikler om temaet. Mange av disse er leger og medisinske forsker, andre legfolk som har oppnådd gode resultater… Evolusjonært er det også godt dokumentert at våre forgjengere spiste høyfettkosthold så ofte de kunne, men at utrydding av store byttedyr tvang mange over på et mindre optimalt kosthold der etter hvert kornprodukter fikk en alt for stor plass.
  Mange hilsener, Dag Viljen Poleszynski, dr.philos.

 4. 4

  ”tråkigt i längden”. Men jisses, det var då inte tråkigare för vår art att äta en kost som är identisk med LCHF genom vår evolution. Med dietisternas retorik har Homosapiens liv och hälsa blivit så mycket roligare med metaboliska sjukdomar, skräpmat, GMO, näringsfattiga grödor och frukt med massor av socker. Skräpfetter och ”jättekul” tillsatser i allt, som en dietist tycker är motsatsen till tråkigt. Ett förstört ekosystem av det ohållbara jordbruk med konstgödning och besprutning. En märklig värld där sanningar och riktiga livsmedel inte ska finnas. Förvisso har man ett egenintresse och ansvar för sin hälsa. Masspsykosen står i vägen för logiskt tänkande uppenbarligen. SBU har kanske även dom ett strypkoppel där matte och husse är läkemedelsindustrin.

 5. 5
  Elisabeth G säger

  # 4

  ”Förvisso har man ett egenintresse och ansvar för sin hälsa.”

  Ja, det har man men det förutsätter att man får korrekt information/kunskap. Jag har många gånger tänkt att jag, om jag som 20-åring fått den kunskap om kostens betydelse som jag har nu, sluppit mina nuvarande svårt handikappande sjukdomar. Det är en ödets ironi att jag, genom att följa givna kostråd, ätit mig till ohälsa. Jag trodde att jag gjorde rätt men det var fel.

  Vad sedan gäller SBU:s utvärdering blir man bara beklämd över att de fortfarande tror att övervikt är en orsak till ohälsa, inte ett symtom. Att de aldrig lär sig något.

 6. 6
  Fredrik säger

  ”Dietisterna säger att det blir så tråkigt att äta LCHF så att ingen står ut med det i längden”
  Hur många står ut med att äta deras fullkornsprodukter?
  Det är uppenbart att det är svårt att stå ut med deras kost för många orkar helt enkelt inte med och fortsätter med snabbmaten.

  Deras argument är så lågt att det är en skam för mänskligheten.

  Om alla inte står ut med LCHF i längden så är ändå ett eller flera år med viktnedgång bättre än att ständigt öka i vikt.

  Känner en person som blev lite överviktig åt sen keto ett tag (några månader) och återfick normalvikt.

 7. 7
  Lars Bern säger

  Kolhydraterna och fröoljorna är Big Foods stora kassakor. LCHF innebär att äta naturlig ej processad mat i stor utsträckning och då tappar Big Food kontrollen över marknaden. Vi ser ju nu hur man med idiotiska klimatargument försöker ersätta de naturliga proteinerna och fetterna med syntetiskt kött som Bill Gates är tungt investerad i. Allt skall passera Big Foods fabriker så att de kan ha totalkoll.

 8. 8

  #6 Lars Bern Så meningslöst att sprida toxiska konspirationer överallt! AD pratar om en SBU utredning och du måste nödvändigtvis blanda in Bill Gates och klimatet i diskussionen.Blir bedrövad!

 9. 9

  7 Kalle
  Du måste förstå att det LB säger är viktigt och något som alla människor måste förstå! Medan dina ord saknar mening och relevans. Tomma innehållslösa fraseringar utan medvetenhet. Om du inte jobbar för de onda krafter som förstör människa och planet, vilket jag börjar tro. Vem tjänar du, Kalle? Varför slåss du mot människans självklara rätt att dela erfarenheter? Du låter som en sann vofare. En sorts fascistpolis i min hjärna, som bygger strukturer av självcensur. Världen blir lite bättre om du blir lite tystare. Du kan väl försöka?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa