Veckans Zoë: Cochrane utvärderar lågkolhydratstudier

Veckans Zoë:  Cochrane utvärderar lågkolhydratforskning.

Studierna tittade enbart på viktnedgång och riskfaktorer för hjärtsjukdom. Eftersom den inte tittade på reella slutpunkter som hjärtinfarkt och hjärtdöd, utan bara labvärden, är den utvärderingen ointressant.
När det gäller viktnedgång var det en liten fördel för lågkolhydratkost. Den gruppen minskade 1-2 kg mer är andra grupper. De utvärderade inte strikt lågkolhydrat, utan upp emot 45 E% kolhydrat. Vi lågkolhydratmedvetna betraktar 45E% som normalkost, dvs snarast högkolhydrat.

Många av oss LCHF-are har gått ner betydligt mer än forskningspersonerna. Flera har gått ner halva sin vikt. Själv gick jag ner nästan 20 kg, från 80 kg, när jag började med lågkolhydrat 2004 – 2005. Sen dess har jag varierat lite i vikt mellan 65 och 70. Och framför allt har jag mått bättre än innan. Den aspekten beaktades inte (så mycket?) i de refererade studierna.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Det verkar som om Cochrane blivit alltmer mainstream sedan de sparkade Peter Götzsche, som var en av grundarna.

 2. 2

  Man blir ju inte förvånad över att utvärderingsrapporter eller studier gällande LCHF kosten.
  Det finns ju idag ett stort nationellt och internationellt intresse för gradering av vetenskaplig evidens. Dock ser man aldrig några studier med just evidens graderingssystemet GRADE.
  Vilket för mig verkar mycket förvånande, eller så är studierna så dåliga att de undviker att använda det ypperliga systemet. Trovärdigheten för studier blir noll. Det har ju visat sig väldigt mycket att det är lätt att svänga sig med att det är evidenser vid studier.
  Hippokrates lära är ointressant eftersom det är väldigt rätt.

 3. 3
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Otroligt många studier tycks använda samma metod där man valt att inte forska på vad det hela egentligen handlar om. Det är bestämt på förhand vilket resultatet ska bli. Är så urbota trött på ’vetenskapliga’ studier och har helt tappat förtroendet för ’forskning’.

  De få seriösa forskare som fortfarande finns blir ju omedelbart försedda med munkavel(!) och förutom att de sedan förlorar jobbet blir de dessutom blockerade ’överallt’. Detta är förstås inget nytt – men verkar förekomma alltmer.

  Man får vara glad att det finns hemsidor/bloggar där man fortfarande kan läsa och lära om vad som pågår i Verkliga Livet! Så, TACK för att du är en av dem (som härdar ut) Dr Annika! 🙂

 4. 4

  ”De flesta säger att intellektet är vad som kännetecknar en stor vetenskapsman. De har fel: Det är karaktär.”
  /Albert Einstein

 5. 5
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  @ 4
  Precis Martin G!
  En sådan vetenskapsman är Dr Erik Enby!

  Jag fick just detta i ett email: ”..ett dråpslag mot alla sanningssägare! Videoklipp samt bland annat Erik Enbys två dokumentärfilmer ”Läkaren som vägrade ge upp” och ”Sista striden”, som har lagts upp av Börje Peratt på Vimeo, har helt sonika försvunnit.

  (Allt Börjes arbete med dessa båda filmer är borta – och kanske även annat han arbetade med ..suck. Förutom dessa två filmer, översatte jag mycket annat av Börje’s produktioner til engelska.)

  Frihet Sverige har i dag lagt upp följande:
  https://www.frihetsverige.se/eneby-censurerad-pa-sociala-media/
  Sprid gärna vidare!

 6. 6
  Lasse P säger

  Dags att påminna om böckerna om forskningsfusk av Docent Ralf Sundberg.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa