Baka utan mjölk

Min dotter tål inte mjölkprodukter. Man får en känsla av att hon har problem med båda laktos och mjölkprotein. Så idag har jag provat att baka lussekatter med smält kokosfett, rapsolja och Oatly. De blev klart ätliga.

 

Comments

 1. 1

  Det är skillnad på mjölkproteinet beroende på vilka raser av kreatur det kommer ifrån. Mjölken vi köper i butiken är av typ A1. Den är också högpastöriserad och homogeniserad. – Är man överkänslig kan man försöka få fatt på mjölk från andra koraser som har typ A2 protein tex den svenska fjällkon och Jersykon. Man kanske tål den bättre. Getmjölk innehåller också protein A2 och kan också fungera bättre.
  https://www.halsasomlivsstil.com/skillnad-pa-mjolk-och-mjolk/

 2. 2
  Ann-Margret Lundgren säger

  Hej Kicki, vill bara säga att Arlas Lantmjölk INTE är homogeniserad!

 3. 3

  Rapsolja och Oatly låter inget vidare. Opastöriserad A2-mjölk med bra omega 3/6 förhållande skulle jag rekommendera istället, men den är väldigt svår att få tag i.

 4. 4
  Karin Haxner säger

  kanon! Det är så jag har överlevt med min komjölksallergi.

 5. 5
  Birgitta Widing säger

  Rapsolja går bort!

 6. 6
  Ann-Margret Lundgren säger

  Jag har en väninna som inte tål någon form av mejeriprodukter. Hon använder vanligt vatten när det står mjölk i recepten!
  Enkelt och lätt!

 7. 7

  I dessa tider förresten, är det någon som har ett bra recept på risfri risgrynsgröt? (Tja, man kanske skall kalla det för julgröt istället.) Kan tänka mig att Keso och mjölk kan fungera, men hur får man det lagom grötigt utan stärkelse? Psyllium-husk/fiber brukar bli lite som ”lim” istället för gröt.

 8. 8

  Keso och vispgrädde kan fungera

 9. 9

  Mjölk från kor som uteslutande äter gräs, klöver och ört helt oprocessat har inte blivit förstörd. Kan vara lite krångligt få tag på, men väl värt att undersöka..
  Den kommersiella ”fulmjölken” ger inte laktosintolerans. Den ger pastöriseringsintolerans. Att processa bort laktas och ALLT annat nyttigt, för att sen sälja laktras tabletter på apoteket. Det är vansinnigt Finns betydligt lättare sätt idag att kontrollera OM nu det skulle finnas några bakterier i mjölk. Men från friska rena kor som äter gräs, klöver och ört får vi en hälsobringande etisk mjölk som även påverkar miljön. Kapaciteten att en sådan produktion fungerat har vi. Omvägen som förstör miljön och dessa fossila tekniklösningar med odling av näringsfattiga vegetabilier i konstgödning och växtskydd är allt utom hållbart jordbruk. Kostsamt med nu när bönderna gnäller. Gräs, klöver och ört växer av sol och regn helt utan dessa fossila tekniklösningar. Riktig mjölk ger hälsa och miljö.

 10. 10
  Ann-Margret Lundgren säger

  Mats:
  Ja du har rätt. Men det är ju omöjligt att få tag i sådan mjölk när man bor i en stad och inte känner några bönder. Därför köper jag den näst bästa: ekologisk ohomogeniserad mjölk. Den är visserligen pastöriserad men inte homogeniserad!

  Mitt tidigare svar till Annika kvarstår: man kan använda vatten istället för mjölk vid bakning!

 11. 11
  Eva Wahlbeck säger

  Jösses:
  En rätt så god ”julgröt” kan man göra med mandelmjöl, chiafrön, och t.ex. kokosmjölk, och om man tycker kan man ta ett ägg också. Det finns flera recept på den här gröten, bara att googla För mitt barnbarn som tyvärr insjuknade i typ1diabetes för snart två år sedan får den här gröten ersätta den vanliga risgrynsgröten, och god blir den med ”smöröga” och kanel!

 12. 12
  Eva Wahlbeck säger

  Jösses:
  Jag kom att tänka på något som vi kallar för Helmi-gryn här i Finland, men jag vet inte om ni har något motsvarande i Sverige? De är gjorda av potatisstärkelse, och man vispar mer dem i den kokande mjölken, blir som små bollar. Vi kallade den gröten för ”bolla gröt” då jag var liten. Det blir en väldigt god gröt, len och fin, men enda ”felet” med den, är att det är rena rama kolhydratbomben. Om man inte jagar kolhydrater så är den såklart ett alternativ till risgrynsgröt. Sedan kan du koka lika god julgröt på korngryn, det åt vi ofta förr på jul med fruktsoppa. Men alla de här goda grötarna får man glömma om man ska äta kolhydratsnålt!

 13. 13
  Maria Hedblom säger

  Jag har också blivit överkänslig mot all form av mjölkprodukter på gamla dar. Även ghee och mjölkprodukter från get- och får. Från början var det svårt att hitta bra ersättning, men nu har jag vant mig vid smaken av kokosmjölk (som kan mildras lite med citron-/limesaft). Det går fint att koka julgröt på den mjölken bl a. Eller så kan man göra egen mandelmjölk så slipper man en massa tillsatser. Bästa kokosmjölken/grädden är av märket Garant och säljs på Willys. Jag kan numer även njuta av en kopp cappucino på kokosmjölk som bl a säljs på Waynes coffee. Som ersättning till smör i matlagning har jag hittat ekologisk talg och i bakning fungerar kokosfett utmärkt.

 14. 14
  Eva Wahlbeck säger

  Tydligen kallar ni Helmi-gryn för Sago-gryn i Sverige, och att särskilt äldre minns Sago-gröten bl.a. från sina barndoms jular.

 15. 15

  Det finns mjölkfritt smör och margarin
  Jag bakade bullar på äppeljuice till mina komölksallergiska barnbarn. Dom bullarna blev mycket goda.

 16. 16
  Axel Westin säger

  Med anledning av ”Britt Säger”.
  Vad är Mjölkfritt smör och hur är det framställt ?

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  15 Britt och 16 Axel Westin
  Jag kan inte tänka mig att det finns mjölkfritt smör. Smör är en mejeriprodukt.

 18. 18
  Konsument i Sverige säger

  Man kallar detta för ”mjölkfritt smör”.
  https://www.coop.se/handla/varor/vegetariskt/mejeriersattning/vegetabiliskt-matfett/ekologisk-vegan-block-5701977550189

  Det är ganska ok som mejeriersättning. Finns i block och bredbart.

  OBS, innehåller mandelpasta, kan också ha ett stänk av nötter. Annars bra innehåll.

 19. 19

  #17 Annika
  ”Mjölkfritt smör” låter lika lustigt som ”Köttfri köttfärs”

 20. 20
  Konsument i Sverige säger

  Apropå mjölk…. Årets matbluff, 2021, Äkta vara…

  Noll klimatutsläpp…???
  https://www.aktavara.org/nyheter/60528/arets-matbluff-2021

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  20 Konsument i Sverige
  Vilka skadliga klimatutsläpp orsakar då mjölkprodukterna ?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa