Global kötthandel och hälsa…

Veckans Zoë Harcombe: Global kötthandel och hälsa . Det gäller en studie av Chung et al: Global red and processed meat trade and non-communicable diseases, BMJ Global Health 2021.

Slutsatserna kablades ut över världen: Rött och bearbetat kött orsakar 5000 personers död varje dag. Studien var en modellövning. Den baserades på antagande att 16 – 34 % fler dör  om de äter rött och bearbetat kött, tex av tarmcancer, typ 2-diabetes, och hjärtkärlsjukdom.
Studien baserades på epidemiologiska studier med dess kända felkällor. Association är inte orsakssamband. Man använde siffror från global handel, vilket inte innefattade kött som producerats i respektive länder, för dessa siffror hade man inte tillgång till. Inga fördelar med  kött rapporterades, trots att undernäring är ett stort problem globalt. Inga andra orsaker till sjukdom och död beaktades.

Den kost som människorna har ätit under evolutionen var animalisk och vegetabilisk, de var jägare och samlare. Den kosten kan inte vara fel för människorna, annars skulle vi inte ha funnits.
Uråldrig mat kan inte vara skuld till de moderna metabola sjukdomarna.

Du kan läsa hela Zoës artiklar om du anmäler dig som prenumerant på hennes sida.

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Det bästa man kan göra är att köpa svenskt kött, gräsbeteskött. Kossor som har betat gräs och örter.
  Ja, oxar är det väl.
  Det finns många köttbönder i Sverige.
  Själv köper jag från Gröna gårdar. Alltid nöjd.

 2. 2
  Elisabeth G säger

  # 1
  Instämmer. Vi köper 1/4 kviga ungefär en gång om året från en bonde som kör med gräsbete och ensilage. Kvigorna slaktas på ett lokalt slakteri, så de slipper åka långt. Sedan kör bonden hem köttet till oss i sin kylbil och bär t.o.m. ner det i källaren, där vi har den stora frysen. Perfekt! Och mörare kött har jag aldrig ätit. Första gången jag skar kött till en kalops blev jag helt paff. Det var nästan som att skära i smör.

 3. 3

  Om röttköttskräcken skrev Richard Feinman: ”It is genuinely hard to understand how the progression of warnings about the lethal effects of red meat … can continue.” (Nutrition in Crisis, sid. 27) Han erbjuder en analys av forskarnas arbetssätt.
  Frånvaron av orsakssamband är bara en av de felkällor som belastar deras studier. Den första av dessa kan ligga redan i uppläggningen av ett projekt. ”All statistik är subjektiv. Antaganden görs och siffrorna beräknas utifrån dessa antaganden.” Redan rådata kan vara subjektiva, eftersom de oftast handlar om vad provpersonerna meddelat om sina matvanor.
  Och vad är då syftet med det hela?
  Jo, forskarna har en fördom om hur det ligger till och formulerar sin undersökning för att belägga den. De försöker inte lista ut hur det faktiskt ligger till. Det gör man genom att vederlägga felaktiga hypoteser. Men här gäller det att belägga en redan gällande dogm: ”Problemet är att i näringslära försöker man bevisa saker, inte tillbakavisa dem”. Sedan redovisas rönens sannolikhet med det ökända begreppet ”relativ risk”, som ofta inte har minsta samband med den faktiska risken. Varpå medierna spetsar till den relativa risken i hotfulla rubriker. Alltihop blir ”some kind of flimflam”. (Feinman sid 196-213)
  Vi sökte upp ordet flimflam i lexikon och fann att det kan översättas dumheter, smörja, tjyvknep, skoj och humbug

 4. 4

  Jag föder upp lamm. Men äter dom bara i undantagsfall. Nu köpte jag 2 dovhjortar av min granne. Så nu har jag mat i frysen som räcker i ett år. Med full näringsmässig tillförsel. Det är lätt och billigt att leva rätt och svårt och dyrt att äta hm, sk-t

 5. 5

  Har förstått att mycket kött från Brasilien importeras till Sverige.
  Sen har vi även det här med soja…

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Kzeny4/klimatforskare-vi-har-fem-ar-pa-oss-att-radda-amazonas

 6. 6

  Jag äter bara animalisk mat. Det brukar bli bacon och ägg som första mål och som andra mål cirka 400-500 gram rött kött och då och då lägger jag till ungnötslever 50-100 gram. Ibland äter jag lite ost. Det blir även då och då även annat animalisk såsom fisk, skaldjur, fågel och vilt.

  Lite kuriosa på ovan kost. Jag går på toaletten ungefär en gång i veckan. Så pass effektivt bryter kroppen ned ovan kost. Jag har vegetariska kompisar och de flesta av dem besöker toaletten flera gånger per dag. Som förtydligande avser toalettbesöken ovan inte vätsketömning.

  Jag har aldrig problem med min mage. Mina vegetariska kompisar klagar mer eller mindre alltid på att de har problem med magen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa