Ketodieter och njursten

I Zoë Harcombes artikel denna vecka har hon tittat på studier avseende njurstensbesvär under ketodiet. Det är ganska vanligt förekommande att antagonister påstår att LCHF/ketogen kost ökar risken för njursten. I studierna framkom att ca 5,6% av patienterna på ketogen kost fick njurstensproblematik, jämfört med 0,3% hos normalkostare.
Zoé fingranskade studierna och fann att de allra flesta åt en ketogen diet pga epilepsi, med suverän effekt på anfallsfrekvensen. Det fanns ingen kontrollgrupp av friska som åt ketogent.

Flera epilepsimediciner har njursten som vanlig biverkan. Det fanns ingen utvärdering av i vilken utsträckning medicinerna kan ha påverkat njurstensbenägenheten, jämfört med den ketogena kosten. Det fanns inga studier som hade jämfört njurstensfrekvens hos friska medicinfria personer med och utan ketogen kost.
Man hade också funnit att kaliumcitrat-tillskott minskade njurstensbenägenheten.

 

Comments

 1. 1
  Mats Lagerqvist säger

  Jag har ju haft 3 njurstensattacker sedan jag började med LCHF för 7 år sedan. Gjorde ju misstaget att inte kontrollera oxalatinnehållet i min kost. Några vanliga ingredienser vid LCHF-kost är ju tex mandelmjöl, grönkål, spenat, choklad,, björnbär, hallon. Jag har nu rört mig mot en kost mer lik carnivore.
  Här är en listning på oxalatinnehåll i olika livsmedel.
  https://www.halsaochfunktionsmedicin.se/kost/oxalaterenstundandehalsokris

 2. 2

  Spenat är en ganska känt för att kunna orsaka problem med njurarna.

  Men, jag vill tipsa om läkaren Jason Fung som är specialist på njurar. Han förespråkare dels LCHF, dels ännu renare kost som carnivore. Han är även förespråkare av fasta. Han har behandlat många patienter med diabetes 2, vilket kan bli en källa till problem med njurarna.

  Sök på Jason Fung på t.ex. Youtube.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa