Fredrik Nyström i Malou efter tio

Professor Fredrik Nyström var gäst i Malou efter tio igår. Han var riktigt bra! Han är modig som orkar stå upp för sanningen. Man kan bli både utfryst och delegitimerad om man gör det.

Någon gång hade jag invändningar. Han sa tex att det är farligt att gå ner i vikt. Jag tror att om man går ner i vikt med lågkolhydratkost så är det inte farligt. Huvudsaken att man får i sig all nödvändig näring. Om man går ner i vikt med lågfett-lågkalori kan man få en försämrad hälsa av näringsbrist.

Fredrik Nyström utkommer snart med en ny bok: Radikalt lagom. Man kan bevaka den.

 

Comments

 1. 1
  Marie Louise Rygaard säger

  Egentligen var det Fredrik Nyström som för några år sedan då jag lyssnade på honom, som inspirerade mej att äta annorlunda.
  När jag sedan tänkte på att få råd hur jag skulle göra åkte jag på kurs till Annika och Lena på Nolaskogs LCHF.
  Så bra kurs. Trivs jättebra med LCHF och delfasta.
  Har lipödem och har masserat bort en del men man får vara envis för det sitter fast men är glad att det gör nytta i alla fall man får vara envis
  Tagit råd från Ödemförbundet om massagen och återupplivat kunskapen om hur lymfan går i kroppen
  Ja Fredrik Nyström förde mej efter sin undervisning till dej Annika och Lena
  Tack till er båda
  Allt gott önskar jag er!

 2. 2
  Birgitta Widing säger

  Rikigt bra

 3. 3

  Det gick inte att se programmet här, eftersom TV4 kräver att man är folkbokförd i Sverige. Men vi såg att Livsmedelsverket hade tackat nej till deltagande. Den mest gedigna redovisningen av Nyströms syn som hittills setts till finns i Richard Feinmans bok ”Nutrition in Crisis” (Chelsea Green Publishing 2019), men hans framställning förutsätter baskunskaper i biokemi, och det har man inte hos Livsmedelsverket.
  ,

 4. 4
  Viola Ollaiver säger

  Han berättade stolt att han drack vin varje dag – minst ett glas. Inte ett ord knystades om att det finns många som har ett problematiskt förhållande till alkohol och som lite för tacksamt kanske anammar att det inte är nåt fel med att dricka ett par glas vin varje kväll..

  Att äta sent på kvällen som han gladeligen gav uttryck för att han gjorde är inte så bra – Magen ska inte ha så mycket att bearbeta när man går till sängs. Problemmagar är också en folksjukdom. Min erfarenhet är att man mår bäst om man inte ätit på ett par tre timmar när man går och lägger sig.

  Men intressant att han sa att någon studie visat på en ökad risk för dödlighet efter viktnedgång. Jag har alltid sagt att det inte är bra med snabb viktnedgång för det tar på krafterna och går man ned långsamt vänjer man sig också vid en bättre kosthållning och det blir lättare att hålla vikten.

  De olika fettskolorna är alltid en grej. Men var fanns vetenskapen i hans uttalanden – mest tyckanden.
  Är det vetenskap att allmänt tycka att det vore konstigt om mättat fett vore farligt när vi har det i våra kroppar? Snarare ett analogiargument än ett vetenskapligt sådant.
  Växtätande djur har också sånt fett i sina kroppar men de äter inte animaliskt fett.

  Så det var lite blandad kompott det som sades – kändes inte som allt var helt seriöst. Om det vore en vanlig person vem som helst som hade åsikter vore det en sak men han är läkare. Då ska man vakta sin tunga lite…

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Viola Ollaiver
  Växtätande djur äter inte animaliskt fett, men bakterierna i deras magtarmkanal omvandlar cellulosan i gräset till mättat fett som de sedan tar upp i sina kroppar.
  Och de äter definitivt inte vegetabiliskt industriellt processat fett, åtminstone inte om de inte blir tvingade till det.

 6. 6

  Kul. Kanske något att prova på, men tror inte på rödvin på kvällen. Det är nog bättre direkt efter jobbet i så fall och att sova när det har gått ur systemet, eller alkoholfritt. 🙂

 7. 7
  catherine andersson säger

  Tack för detta Annika!
  Det var intressant och ovanligt av SVT att lämna utrymme.
  Skönt med mer fakta och forskning.
  Skönt slippa se en dam från Göteborg, som också är professor.!

 8. 8

  #4 Viola Ollaiver
  Är det inte ”tyckande” från din sida att Fredrik Nyström inte hänvisar till vetenskap i sina uttalanden?
  Om du inte besitter kunskap själv, hur vet du då att Fredrik inte berättar utifrån vetenskap?
  Det finns åtskilliga vetenskapliga dokument som visar att mättat fett inte är av ondo.
  Hos Andreas Eenfelt (Kostdoktorn) finns det runt 30 studier som du kan ta del av varav flera är RCT-studie.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa