Koaglet tjocknar

Veckans artikel av Zoë Harcombe avhandlar en bok av Malcolm Kendrick: The Clot Thickens , (ungefär Koaglet Tjocknar).

Han berättar i boken om hur fel den vanliga teorin om hjärtsjukdom, dvs den om att mättat fett och kolesterol orsakar hjärtsjukdom, är helt fel, och om vad som i stället gör det.

Nyckelfaktor tycks vara Kväveoxid, en kemisk struktur som motverkar inflammation i kärlen. Den inflammationen gör hela kärlförkalkningsprocessen som orsakar hjärtsjukdomarna.
Han berättar också om vad vi kan göra för att förebygga sjukdomen…

En artikel om kväveoxid av Lasse Blomdahl, hos Lars Bern på RMH.

 

Comments

 1. 1

  Synd att artikeln står på Engelska

 2. 2
  Rolf Dahlberg säger

  Artikel var bakom betalvägg.
  Det står att NO kväveoxid är en del av problemet.
  Har du läst?
  https://anthropocene.live/2021/11/15/syresattningen-av-blodet-ser-bra-ut-sager-doktorn/

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 lena
  När man tar fram en artikel på engelska och man vill ha den översatt till svenska, är det bara att högerklicka på texten och trycka på ’översätt till svenska’, så kommer det en Google-översatt text. Grammatiken är inte hundra men helt förståelig.

 4. 4
  Hanveden säger

  På bloggen Antrhropocene har Lars Bern skrivit om en vän Lasse Blomdahls krönikor om glykokalyx…

  ”Sedan mars i fjol har vi levt med SARS-CoV2 (covid-19) och sedan en tid tillbaka läser man i rapport efter rapport i Pubmed hur sjukdomssymptomen påminner om de man får vid sepsis. Detta innebär troligen att corona-sars2 viruset skadar glykokalyx på samma snabba sätt som bakterier gör vid sepsis.”

  https://anthropocene.live/2021/10/07/varfor-ar-sjukvarden-ointresserad-av-glykokalyx/

  https://anthropocene.live/2021/11/13/kan-glykokalyx-ge-svaret-pa-oforklarade-halsoproblem/

  https://anthropocene.live/2021/11/14/ett-forsok-att-forklara-me-cfs-och-fibromyalgi/

  https://anthropocene.live/2021/11/15/syresattningen-av-blodet-ser-bra-ut-sager-doktorn/

  Lasse Blomdahl skriver: ”Så länge din glykokalyx är frisk, dvs hög och tät, så kan din elastiska muskulatur i kärlväggarna (och i hjärtat) få leverans av NO och bibehålla sin elasticitet. Men även om du äter rikligt med mörkt gröna eller röda ovanjordsgrönsaker så kan allt saboteras av att du under lång tid har följt Livsmedelsverkets kostråd att minst 50% av din kost ska vara kolhydrater. Om kolhydraterna dominerar din kost och huvudsakligen består av socker, mjöl och stärkelse skadas glykokalyx, som blir låg och gles och kanske till och med saknas fläckvis. Resultatet blir att NO-produktionen sjunker och den elastiska muskulaturen i dina blodkärl (tunica media) och i hjärtat får allt mindre leveranser av NO och därmed tappar sin elasticitet och pumpförmåga. Detta i sin tur innebär att hjärtat pumpar allt mindre mängd blod per tidsenhet, vilket också innebär att de röda blodkropparna med sitt syre får allt svårare att pumpas fram i de allt stelare tunnaste kärlen för leverans av syre till cellerna.”

  Alla fyra krönikor ger massor av fakta…

  mLCHFh B-) .

 5. 5

  Koaglet tjocknar – knepig titel, kan man tycka. Men det finns en poäng i ”The Clot Thickens” – det är en travesti på uttrycket ”The plot thickens” som kan översättas till ”Spänningen tätnar”. Om man sedan tittar på den fullständiga boktiteln så tänds ett ljus:
  The enduring mystery of heart disease – The Clot Thickens

 6. 6

  Annika
  Kan ej läsa artikeln.
  Handlar detta om stela blodkärl,fortjockade kärlväggar?
  Har hög insulinnivå i blodet samband med kväveoxid?
  Hon berättar också om vad vi kan göra för att förebygga sjukdomen.

  Önskar kopia på vad Z Harcombe skriver för att förebygga sjukdomen

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 Lennart
  Man måste vara prenumerant på Zoës artiklar för att kunna läsa dem. Annars kan du läsa Lasse Blomqvists artiklar om glykokalyx. Länkar i Hanvedens kommentar ovan.

 8. 8

  Om jag förstår det här rätt så förstår jag ingenting.
  Malcolm Kendrick menar väl i sin bok att NO är farligt, om nu Zoe Harcombe (som recenserat boken) har förstått det rätt.
  Sedan har vi Lasse Blomdahl som påstår att NO är livsviktigt.
  Hjälp!

 9. 9

  Det måste vara något missförstånd angående kväveoxid. Jag kan inte läsa Zoës artikel, men Dr Malcolm är positiv till kväveoxid, han har kallat den ”My favorite molecule”. Den är bl.a. viktig för elasticiteten, som redan nämnts.

 10. 10
  XMargareta säger

  Jag kan inte heller läsa artikeln, men nedan skriver jag ner så som jag uppfattat detta med NO (kväveoxid) genom åren.
  Kväveoxid är en oxidant. Dvs. Den kan stjäla elektroner från andra ämnen, som i sin tur kan stjäla av andra ämnen etc.. Oxidera dem.
  Kväveoxid kan på fel plats ställa till med stor oreda och skada. Kan vara medverkande i vissa degenerativa nervsjukdomar.
  På samma gång är NO ett ämne som får artärernas muskler att slappna av och därmed sänks blodtrycket, vilket väl kan tänkas vara bra i en del fall?
  Så på rätt plats i rätt mängd och rätt tid. Bra. Och på fel plats, i fel mängd och fel tid. Dåligt.
  Det torde då vara fel på kroppens reglering av detta, när NO skadar, och det vore säkert bra om man kunde åtgärda den felregleringen, men den orsaken är väl ofta okänd?

 11. 11

  Annika
  Kan Du reda ut det här med kväveoxid?
  När gör det nytta och när är det skadligt?

 12. 12

  XMargareta, där har du förstås rätt, och eftersom jag faktiskt inte vet vad Malcolm säger i The Clot Thickens, så måste jag backa från mitt påstående om missförstånd. Men i hans blog har jag bara sett att han gillar NO.

 13. 13
  XMargareta säger

  Lennart
  Nu kan man ju inte längre söka bakåt i Mercolas artiklar, men om jag minns rätt, så skrev han, att NO alstras och framförallt sprids i kroppens cirkulation, när man gör framförallt stora kroppsrörelser.
  Han illustrerade det med att svepa stort med armarna också, som om man skulle pocka lingon med bärplockare och uppåt utåt bakåt med armarna upprätt och svänga med benen osv.
  Detta skulle ge avslappning i cirkulationssytemet och man vet ju, att motion sänker blodtrycket. Vi är ju skapta för att inte vara alltför stilla, att helt enkelt röra på oss. Jag tror inte man behöver vara motionshurtbulle, utan bara se till att man rör sig med kanske stora rörelser på dagen. Promenader med stavar? Mycket hushållsarbete, städning tex, putsa fönster, hantera tvätt. Gå bestämt i trappor. Det skulle jag säga, är ett nyttigt sätt att hantera NO-frågan. Själv skulle jag inte ta tillskott. Rödbetsjuice sägs ge NO-tillskott. En del talar då om oxalater. Måttlighet och sunt förnuft tror jag på, när det gäller NO.

 14. 14

  Om man sen vill veta mera kan man ju alltid gå till Nobelpriset i Physiology or Medicine…
  året var 1998 och priset gavs till tre forskare ”for their discoveries concerning nitric oxide as a signaling molecule in the cardiovascular system”. Just nu kommer jag mest ihåg Louis Ignarros ”Nobel lecture” som mycket intressant och klargörande.

 15. 15
  Hanveden säger

  Hur Karl E Arfors fick blodkärl som motsvarar en 26-årings…

  Nitratrika rödbetor förebygger åderförkalkning!

  https://kurera.se/ett-glas-rodbetsjuice-om-dagen-gav-karl-80-blodkarl-som-en-26-aring/

  mLCHFh B-) .

 16. 16

  OBS Det står fel (eller åtminstone vilseledande) i inledningen från 15 nov. Det står att kväveoxid inflammerar kärlen (”Nyckelfaktor tycks vara Kväveoxid, en kemisk struktur som inflammerar kärlen.”)

  Det är BRIST PÅ kväveoxid (kvävemonoxid, NO) som är skadlig, vilket också står i Blomdahls artikel.

  Den mest kända effekten av kväveoxid är att vidga blodkärl genom avslappande verkan på glatta muskelceller. Kväveoxid avges av endotelceller i blodkärlen och fungerar som en kärlvidgande signalsubstans. Detta upptäcktes så sent som 1986. Kväveoxid har gynnsamma effekter även på andra sätt i hjärt-kärlsystemet och immunsystemet, se t ex engelska Wikipedia.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa