Mai-Lis Hellenius dåligt uppdaterad om kost och hälsa

Mai-Lis Hellenius, professor i Livsstil, är dåligt uppdaterad om vilken kost som ger bättre hälsa. Hon tror att vegetabiliska fleromättade fetter, som tex Solrosolja, är bra för hälsan. Detta helt utan vetenskaplig grund. Det finns inga riktiga vetenskapliga jämförande studier som visar att vegetabiliska fleromättade oljor är bra för hälsan. Det är bara fantasier, som framför allt kvackaren Ancel Keys framförde, baserade på fuskforskning.
I den kost som våra tidiga förfäder åt, så fanns det bara naturliga animaliska fetter, med en hög andel naturligt mättat fett. De åt inga vegetabiliska fleromättade oljor eller margariner.
I deras värld fanns inga hjärtinfarkter och ingen diabetes.

Mai-Lis har skrivit kakrecept i senaste Senioren, (SPF:s medlemstidning) fyllda med veg oljor och socker.

 

 

Comments

 1. 1

  Jag skrev som en kommentar till recepten i Senioren.-
  ”Tyvärr verkar inte Mai-Lis Hellenius vara uppdaterad i de senaste vedertagna vetenskapliga sanningarna om fett i kosten och tycks fortfarande uppmana människor till att använda de ohälsosamma industrioljorna. – Om man vill baka efter recepten så är det mycket bättre att byta till Svenskt Smör för riktigt god smak och för bra långsiktig hälsa. ”

  Gå gärna in och kommentera ni också i kommentarsfältet nedanför kakrecepten. Annika har delat länken ovan, 🙂

 2. 2
  Pre-diabetiker säger

  Precis som det låter så innehåller flor-socker bara socker…! Finmalet socker.
  Inga nyttigheter.
  https://www.dansukker.se/se/produkter/alla-produkter/florsocker

 3. 3
  Göran Petrini säger

  Tack Annika, äntligen en kommentar som pekar på det mest fundamentala till dagens ohälsa – vi är i grund och botten fortfarande jägare-samlare. Jordbruket introducerades för omkring 12.000 sedan, vilket motsvarar omkring 400-500 generationer. Det kommer att krävas tusentals generationer innan vi är där. Evolutionen arbetar långsamt men målmedvetet. Vi kan inte utan drastiska konsekvenser slänga ut vara förfäders matvanor.

 4. 4
  Johan Larsson säger

  Njo, ja…okej sockret är ju inte bra, men sötmandeln ser jag inte som ett stort problem bara för att de innehåller växtolja. Det är ju annat om man extraherar fetterna i diverse mer eller mindre kemikalieberoende steg och eventuellt använder värme för lättare process. Mandel i sin naturliga form kommer lååångt ned på min akta-sig-för-lista.

 5. 5
  Christer Kamb säger

  Utan att vilja såra Maj-Lis H eller referera till just henne:

  Världen är full av nyttiga idioter med goda avsikter

  Det är hög tid att riva ner murarna, dra undan draperierna och verkligen skåda de omänskliga dårarna som gjort oss alla illa så länge!

  Det viktiga är att se sanningen. Inte vad som är rätt eller fel för det kommer alltid att förgifta oss genom alla blindskär vi ständigt är mottagliga för. När vi söker djupt inom oss själva, befriade från vad andra tycker, kommer vi till kärnan i vårt väsen. Kalla det ”Den Heliga Graalen” eller vad ni vill bland olika symboler. Det är en process och den kräver tid och tankemöda och har inga andra trossystem än kärleken till din nästa liksom till dig själv.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  4 Johan Larsson
  Jag är inte heller emot nötter, jag äter dem själv ibland. Jag är inte heller emot pumpakärnor eller solrosfrön – det är de koncentrerade veg-oljorna, som innehåller stor mängd av omega-6, vilket är inflammationsframkallande.
  Nötter och frön innehåller ju inte så mycket av dessa fleromättade fetter.

 7. 7
  XMargareta säger

  Göran Petrini. Vill kommentera citat nedan:

  ”Tack Annika, äntligen en kommentar som pekar på det mest fundamentala till dagens ohälsa – vi är i grund och botten fortfarande jägare-samlare. Jordbruket introducerades för omkring 12.000 sedan, vilket motsvarar omkring 400-500 generationer. Det kommer att krävas tusentals generationer innan vi är där. Evolutionen arbetar långsamt men målmedvetet. Vi kan inte utan drastiska konsekvenser slänga ut vara förfäders matvanor.”
  Visst har du rätt. Vi är anpassade till stor del till animalisk kosthållning.
  Evolutionen arbetar ännu långsammare än många tror. Om individer, som äter ”fel” inte klarade, i samma utsträckning, som de som äter rätt, att få lika många barn, skulle evolutionstrycket verka starkare. Om en slumpvis uppkommen mutation i riktning för att må bättre på vegetarier uppkommer, så innebär det inte som oundviklig följd, att den individen får fler barn, så urvalet fungerar dåligt.
  Dock är variation i genpoolen viktig, så att evolutionstryck får lättare, att verka i framtiden.

 8. 8
  Johan Larsson säger

  Jag vet sedan tidigare att Hellenius är mycket felutbildad på området. Det var bara att detta exempel att påvisa det med inte kändes som öppet mål direkt. När jag läste ”Mai-Lis har skrivit kakrecept i senaste Senioren, (SPF:s medlemstidning) fyllda med veg oljor och socker”, så klickade jag länken och förväntade mig oljedrypande fikabröd och bakelser. Det var ju ett av de mindre dåliga bakverken jag fann, även om det så klart inte kan klassas som hälsokost.

  Men du har så klart rätt i att hennes rubrik var missvisande angående ”nyttiga oljor”. För även om den lilla mängd fleromättat fett skulle vara brukbar för människokroppen, så undrar jag, vilket för den delen gäller även kokt fisk, om dessa oljor klarar sig från oxidation redan i ugnen. Kanske enbart piller med kallpressad fiskolja duger för att få i sig betydande mängd oskadd omega3, såvida man inte äter rå fisk och istället får trikiner. Jag vet inte? Det är en sak jag länge funderat på, kanske du kan räta ut det frågetecknet åt mig? Jag vill varken äta rå fisk eller råa ägg. Mjölken jag har tillgång till är pasteuriserad, men innehåller i vilket fall som helst inga stora mängder O3.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Johan Larsson
  Jag brukar säga att omega 3 får vi från sjömat, och fett från gräsbetande djur. Gräset innehåller kortkedjigt omega 3, som djuren kan omvandla till det långkedjiga som vi behöver.
  Jag vet inte om jag har fel i detta? Vad har vi annars för lösning på problemet?

 10. 10
  Johan Larsson säger

  9 Annika

  Det jag bara funderar över är huruvida omega 3 tål värmen från stekning, kokning osv. Dubbelbindningar vill lätt oxideras. Så frågan är om det fortfarande är klassat som omega 3 när vi serverar det tillagat? Annars återstår endast lösningen piller med kallpressad olja från havslevande djur i tablettform. Om man inte äter rå fisk/skaldjur, men då får man problem med parasiter istället. Jag vet inte exakt vilken värme omega 3 tål, så det är det jag undrar? Det de flesta vet är att om man använder omega 3 som stekfett, så oxiderar det väldigt fort och blir ganska onyttigt. Omätttat fett tål lite högre stekvärme, men för att steka ordentligt bör man använda det stabila mättade fettet som enbart har enkelbindningar.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Johan Larsson
  När jag tillagar fisk brukar jag låta den gå upp bara lite i temperatur. Det borde vara skonsamt för omega 3.Man kan använda stektermometer. (50 – 60 grader?)

 12. 12

  ”Det finns inga riktiga vetenskapliga jämförande studier som visar att vegetabiliska fleromättade oljor är bra för hälsan.”
  Nej, men det inns Mary Enigs iakttagelse att när man rensar em igensatt åder så finner man övervägande fleromätteáde fettsyror snarare än mättade.

 13. 13
  Lars Henrik säger

  12 Piltson:
  Detta är en intressant uppgift tycker jag. Kan du hänvisa till någon studie?

 14. 14

  Lars Henrik, Vi läste detta i hennes bok ”Know your Fats” (2000)

  https://www.bookdepository.com/Know-Your-Fats-Mary-G-Enig/9780967812601?ref=grid-view&qid=1636815434950&sr=1-20

  Mer kan jag inte säga, för boken var med bland dem som jag gav till vår husläkare när min kompanjon Ursula Morin hade avrättats med cellgift. Men boken innehåller flera andra insikter som t.ex. Livsmedelsverket inte vill känna till.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa