Doktor Mikael visar sin okunnighet

Idag är Sockerfria dagen.  Det pratade man om på Malou i morse, med doktor Mikael.

Mikael tror uppenbarligen att socker är essentiellt. Han tror att vi behöver socker annars dör vi. Han är tydligen okunnig om att vi har en funktion som heter glukoneogenes, där  vi  själva tillverkar det glukos vi behöver för att uppehålla ett normalt blodsocker, även utan tillförsel av kolhydrater via födan. Det fungerar perfekt, det håller hela tiden ett normalt blodsocker även om vi inte äter några kolhydrater alls.

Han är tydligen också omedveten om att socker är dosberoende giftigt. Bordssocker, sackaros, består till hälften av fruktos, som har en dosberoende giftverkan i kroppen. Levern klarar inte av att hantera fruktosen utan lagrar in den som fett i levervävnaden, och man drabbas av fettlever, som i förlängningen kan övergå till skrumplever och leversvikt.

Den andra kolhydraten, stärkelse, som finns i tex potatis och spannmål, innehåller inte fruktos, utan spjälkas upp till enbart glukos, som blir blodsocker. Det ska självklart inte diabetiker heller äta för mycket av, eller inget alls.

Detta ger att friska inte bör äta mer än minimalt av socker, och de metabolt sjuka och överviktiga bör inte äta socker alls.

Elitista har ikväll ett online event, med anledning av sockerfria dagen kl 18-22.

Maila gärna till TV4, för vidare befordran till dr Mikael, och berätta om sockrets skadeeffekter i kroppen.

 

Comments

 1. 1
  Lennart Alm säger

  Betyder det att man som diabetiker 2 inte ska äta någon frukt ?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Lennart Alm
  Jag tycker att diabetiker bör vara väldigt restriktiva med frukt. Det C-vitamin som fukten innehåller får man lika bra från grönsaker som innehåller mindre socker.
  C-vitamin finns också i inälvsmat, som lever.

 3. 3
  Christer Kamb säger

  Jag kan inte se TV4 men menade han inte Glukos som är slutprodukten?

  Eller använde han sackarider generellt som ”socker”? Hur som helst kan ju en aningslös lyssnare få en skev uppfattning om han är oprecis.

 4. 4
  Barbro N säger

  Detta gjorde mig rasande! Skandal att man i TV4:s Nyhetsmorgon låter en hos tittarna populär läkare förmedla sin okunskap !

 5. 5
  Nisse Hult säger

  Bevisar än en gång att vita rockar saknar mycket baskunskap i Sverige

 6. 6
  lisbeth jonsson säger

  Tycker verkligen det är dags nu att sjukvården börjar erkänna ketokost som det bästa sättet att bekämpa diabetes och övervikt! Det finns alldeles för många bevis på att sockerfri kost är bäst för hälsan! Jag beundrar dig storligen Annika som i alla år kämpat som David mot Goliat för att bevisa din tes! Och så många gånger du blivit (och märkligt nog fortfarande blir) påhoppad och gravt kritiserad för din ståndpunkt!
  Men hjulet börjar ju så sakteliga svänga och så småningom du kanske blir erkänd för den fantastiska pionjär som du är! Om man bara kunde få såna som doktor Mikael (han förutsätts ju kunna sina saker och så klart allmänheten lyssnar på honom!) att ta till sig det som läkarna i Dietdoktor menar så kommer vi ännu en bit på väg! Jag har ätit lchf i flera år med några katastrofala avbrott och älskar recepten på Dietdoktor! Det har tagit min matlagning till nya höjder och jag har fått stor experiment lusta!
  Tummen upp för dig Annika!
  Lisbeth

 7. 7

  Jag är inte ett dugg förvånad längre vad 4an visar. Dom är precis som SVT styrd över VAD dom visar. Jag tror inte alls att Dr Mikael är omedveten, han är bara ”köpt”. Det är iaf vad jag tror. Har sökt källan nu på morgonen men hittar den inte då jag inte minns var det var jag läste det. Ska fortsätta leta men inte just idag.

  Annika: Förlåt om jag har en knasig fråga men jag har undrat länge ang detta:
  Innebär det per automatik att Alfacellerna tappar effekt eller slutar helt å hållet att fungera vid Diabetes.1 eller Diab 2?
  OM Alfacellerna alltid fungerar, oavsett diabetes.typ. så måste det väl isf troligen vara mängden insulin eller Metformin m fl liknande lm som ställer till det och gör att den drabbade hamnar för lågt i bl.gl. värde? (Dvs den som har ordinerat då)
  Kan en person öht med Diab 1 ha en fungerande gluconeogenes?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  5 Nisse Hult
  Personer i vita rockar vet det som ”överheten” (influerad av läkemedelsindustrin) har bestämt att de ska lära sig. Om de vet mera så har de tagit reda på det på eget initiativ.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  7 Susanne
  Det är betacellerna som förstörs och slutar att producera insulin vid Diabetes 1. Alfacellerna fortsätter att producera glukagon, som stimulerar till glukoneogenes, och höjer blodsockret. Det är därför diabetiker 1 får skyhögt blodsocker vid insulinbrist.
  Diabetiker 2 har åtminstone i början bevarad eller ökad insulinproduktion. Det är deras insulinresistens som gör att blodsockret ökar. Så småningom sviktar deras betaceller och orkar inte producera så mycket insulin, utan man får även insulinbrist, dvs man får både typ 2 och 1 diabetes.

 10. 10
  LENA CHRISTINA LINDSTRÖM säger

  Det jag har hört i halva mitt liv är att socker är INTE bra att äta . .förstör många organ i kroppen ..och att det är ett gift ..blev så förvånad av hans uttalande !!!

 11. 11

  Fler saker som han inte har tillräcklig kunskap om är vad som sker vid Hypotoni respektive Hypertoni. Men det är flera år sedan jag hörde honom och inte sedan dess.

 12. 12
  Josta Forméus säger

  Den doktorn har jag slutat att lyssna på.

 13. 13
  XMargareta säger

  Min tanke gäller biologisk bevakning i allmänhet. Jag uttalar mig inte om just denna specifikt nämnda doktor,
  När ämnet ändå är uppe. Måste få inflika, att det går att vara ganska mycket mer pedagogisk än många i etermedia, som upplyser i biologiska frågor är.
  Då blir själva ämnet mer intressant också. Jag tror, att man tror att underhållningsvärdet minskar med för mycken ämnesförståelse. Det är tvärtom. För mycket rabblande, utan att förmedla förståelse är ju inte roligt, men med en fängslande pedagog kan det bli lysande. Det behöver inte vara rökmaskiner, så att säga. Själva ämnet kan fängsla i och med aha-upplevelser.
  Människor borde också få träna på att fokusera. Jag upplever, att uppmärksamhetsspannet i stället har minskat. I radio tex lägger man in dunk och pling och klang, som sägs skall öka lyssnarupplevelsen. Det försvårar i alla fall möjligheten att lära sig lugnt fokus också i andra situationer och sinnet blippar väl snart av sig själv hos fler och fler människor. Forskning har ju tex. visat hur kontorslandskap tröttar sinnet och förhindrar effektivitet. Jag har sysslat lite med Zen-Buddist-liknande övningar (är inte buddist). Eventuellt är träning i sk mindfulness lite åt det hållet? Fast det vet jag inte. Det, jag måste kalla det tillstånd, man kan öva upp sig i, är så oerhört skönt och klart att vara i. Man är crisp-vaken och lugnt avslappad och man kan hålla fokus i evigheter.

 14. 14
  Christer Kamb säger

  Kan bara instämma XMargareta. Tyvärr är konkurrensen om ”kunden” så hård (reklamintäkterna styr) att man försöker effekt-stimulera i absurdum för att synas och att behålla uppmärksamhet.

  På 70-talet t.ex längtade man till en 2-3-timmes sittning i DDR-kanalen med alla typer av experter och vanliga etc. Det var möjligt att prata till punkt, kritisera. Allt i en respektfull stämning med duktiga och pålästa moderatorer. Man fick insikter live i ett ämne, inte i fem under 45 min. Dessutom idag med allt längre reklamavbrott. SVT/SR måste sluta driva agendor och åter bli en pålitlig, objektiv statsmakt t.ex.

  Tyvärr är ”tittarsiffrorna” ännu viktigare nu inom statsmedia när man fått en skattebas. Man har för mycket pengar att göra av med är min uppfattning.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa