Lågkolhydratkost förbättrar den kardiometaboliska profilen

Artikel i Eurekalert.org.

Etablissemangets ”experter” har i flera decennier varnat för lågkolhydratkostens negativa effekter på hjärtkärlhälsan.

Den här genomgången visar att deras varningar saknar grund. Motsatsen är mera sannolik.

Ytterligare en artikel, i Nutrients: ”Mot bättre kostriktlinjer …

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Självklart ! Mat utan socker och utan en massa kolhydrater, den maten är normal, och normalt funtade människor vill äta denna.
  Jag börjar bli trött på alla konstiga floskler, som kommer från olika håll.
  Jag visste inte att jag var så sjuk i diabetes 2, och varför jag hade olika symtom f.ö. förrän en intelligent Läkare ringde till mig och bad mig komma och ta ännu fler blodtester.
  I den vevan hade min väninna tipsat mig om boken Ett sötare blod.
  Då vände det, jag började med LCHF, lusläste allt jag kom åt. Min hälsa förbättrades drastiskt, jag fick t.o.m. beröm på Vårdcentralen.

  Vi lever i en svensk hedendom när det gäller födan.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Kristina, vi lever i en global hedendom.

 3. 3
  Lisa med i säger

  #1 Kristina

  Är det onormalt att äta havregrynsgröt?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Lisa med i
  Det korta svaret är att friska personer utan metabola syndromet, utan insulinresistens, kan äta (måttlig mängd av) havregrynsgröt, men personer med insulinresistens, tex metabola syndromet och diabetes 2, bör undvika den.

 5. 5
  Christer Kamb säger

  Annika

  En basfråga ang det s.k metabola syndromet. Kan man ha normala P-glukos-värden inkl långsiktigt d:o och ändå lida av insulinresistens? Alltså finns det anledning att kolla detta ändå frågar okunnig?

  Efter 9 månader av problem tycks ivf min avförings-frekvens återgå till tidigare daglig rutin. Men jag lider uppenbarligen av oxalater (dumpningar) och f.n kontrollerad gikt samt candida m.m. Det som hänt nu är att de flesta tidigare kända hälsoproblemen återkommit under min ”tarmnormalisering”. Flera av de yttre direkt kännbara fördelarna av min övergång till LCHF verkar nu vara borta! Det.tycks vara som jag tidigare sagt inte helt oväntat. En del av oss har livslånga belastningar samt kopplingar via epigeniska faktorer (t.ex via ADHD) som kommer till negativa uttryck även under goda/nödvändiga kostomställningar.

  Jag fortsätter givetvis på min måttliga LCHF-resa och kommer från nu att mer vetenskapligt föra bok över min utveckling.

 6. 6
  Christer Kamb säger

  Annika

  Jag tänkte komplettera med att träning och ett lågt BMI (22) med LCHF fått ner min vikt mer än 40 år i tiden. Vilka markörer finns för insulinresistens utöver socker o blodfetter? Jag märker att mage och midja snabbt ökar i omfång om träning eller kost missköts. Kan min fettsyra-metabolism vara en bov här? Har precis startat B1-tillskott utöver B6/Mg och Omega3. Avvaktar tv med matsmältnings-enzymer nu när äntligen tarmen ”normaliserats”.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  5 Christer Kamb
  De prover jag kommer på förutom blodsocker och Hba1c
  är C-peptid ( avspeglar den egna insulinproduktionen, är normal eller förhöjd vid insulinresistens) och blodsockerserie. Vid insulinresistens har man en förlångsammad sänkning av blodsockret efter kolhydratrik måltid, eller intag av glukos 75 mg, sk Glukosbelastningstest.

 8. 8
  Christer Kamb säger

  7

  Mycken tack för informationen Annika

  8 Lisa

  Nu var det inte avföringen jag tänkte på (när den verkar ok) utan alla övr förändringar och reaktioner som uppstår när man försöker åtgärda olika metabola problem. Cancer-screeningen är gjord och ingen återkoppling är väl ett gott tecken!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa