Historien om utvecklingen av kolesterolhypotesen

Veckans upplaga av Zoë Harcombes artikel.

Ancel Keys var under 50-talet och framåt upptagen med att konstruera kolesterolhypotesen. Den har muterats många gånger och har utmynnat i total förvirring.
Kolesterol är en nödvändig och nyttig molekyl, och det finns självklart ingen anledning till att sänka halten av den i blodet.

 

Comments

 1. 1
  Lennart säger

  När jag läser detta så tänker jag på att det är mycket enkelt att hjärntvätta människor.
  Det vi får lära oss under vår utbildning fastnar och tar kraft att omvärdera.
  Jag har tex blivit hjärtvättad under grundskoletiden med religiösa sagor om gud och jesus.
  När man granskar detta kritiskt så är det helt ovetenskapligt, mycket märkligt att vi i dagens upplysta samhälle går på dessa fantasier.
  Jag tycker det är fult att lura folk om ett liv efter döden.
  Samma sak med vår historia utbildning i grundskolan, vi blev tex lurade att tro på rena sagoberättelser om Gustav Vasa, uppdiktade sagor människan är lättlurad och full av fantasi.

 2. 2
  XMargareta säger

  Lennart
  Tvekar mycket att kommentera som jag gör nu, för det kan bli ännu mer ”släng nervärderingar i ansiktet på den du debatterar med.”
  När det närmar sig andlighet anser jag att man verkligen inte får nedvärdera en annan människas verklighet och upplevelser. Med det sagt så finns det faror med mänskliga tillkortakommanden visavi religion. Mycket ont ha skett i religioners namn, men också gott.

  Det finns inte heller något bevis för att det inte finns ett liv efter döden.
  Vad lämnar kroppen när en person dör? Sekunden innan fanns alla ämnen etc. i kroppen, men också efter att döden har inträtt. Vad lämnade kroppen? Eller Vem?
  Jag menar, att det finns en andlig och en materiell värld och att det är ett spännande fält, men den andliga är svårbeskrivbar med vetenskap och ord. Många gånger får man ”parallella” med jämförelser i den materiella världen. Företeelser i den andliga världen är svåra att uttrycka med ord.

  Själv har jag en gång betraktat min kropp utifrån och upplevelsen att det verkligen var jag som fanns där och iakttog är mycket verklig. Så verklig att jag betraktar mig som en andlig varelse som har en kropp.
  Men det går inte att bevisa vetenskapligt, att det verkligen var jag.
  Det är därför man måste tala om tro i andliga sammanhang.

  För mig finns det materiellt mätbara och det materiellt omätbara.
  Det viktigaste i livet kärlek tex. kan du inte mäta. Du kan bara mäta kroppsliga uttryck när du känner kärlek.
  Som sagt ett spännande fält.

 3. 3
  Lennart säger

  X Margareta
  Jag håller med Dig
  Andar finns men bara i en människas hjärna.
  I kyrkan pratas det mkt om heliga andar, en av dom är tydligen far till Jesus.
  Det är samma med heliga andar de finns bara i människans hjärna ingen annan stans som är känt.
  Har Du någon åsikt om änglar?
  Har Du någon åsikt om hjärntvätt tex 6 år med kristendomskunskap och morgonbön.

 4. 4
  XMargareta säger

  Alla har en tro inom andlighet/religion. Sådan har uppstått hos alla folk genom historien, så det är tydligen en inneboende drift, att utforma en sådan.
  Konstaterar att det inom citattecknen är din tro. (Den är inte min.)
  ”Det är samma med heliga andar de finns bara i människans hjärna ingen annan stans som är känt. Andar finns men bara i en människas hjärna.”

  Jag är så pass gammal att jag också upplevt undervisning i kristendomskunskap och morgonbön.
  Jag har mig veterligt inte tagit någon skada och upplever i stället, att jag därför har kommit att lära känna den kultur inom vilken jag är född och har vuxit upp i bättre. Inte ens då köpte jag och anammade det man där företedde. Det dröjde tills jag var 30 år innan jag på allvar själv började undersöka fältet. Bland det första jag konstaterade var, att alla de stora religionerna talar om Gud, som allestädes närvarande och allsmäktig. (Ja faktiskt också buddismen, om man undersöker djupt. En hög företrädare för Buddismen sade till mig i ett långt samtal, att man inte explicit talar om Gud, eftersom det leder till så mycken missförståelse. I stället uppdagas och utformas begreppet där efter varje persons inre sanning, som framkallas genom meditation under lång tid.) Därför tänkte jag att man måste tala om samma Gud i alla de stora religionerna, (utom just Buddismen som sagt.) Man kan inte ha flera, en för varje religion, om Gud skall vara allsmäktig och allestädes närvarande som sagt. Sanningen om detta är en.

  Jag fick en uppfostran, där mina föräldrar bestämt sig för, att jag inte skulle påverkas vare sig politiskt, eller religiöst. Jag är mycket tacksam för det, för jag har letat mig fram själv i bägge disciplinerna och bland annat stött och blött andlighet, helige ande, gudsbegreppet osv. under mina senaste 45 år och format min tro utifrån det. Jag har bland annat studerat och praktiserat Zen- Buddism under lång tid tills insikter etablerade sig i mitt inre och det har hjälpt mig mycket.

  Man kan invända, att det ju inte finns någon sund spärr mot, att det inte uppkommer stolligheter om det i varje persons inre skall uppenbara sig en sanning, som är ens egen. Vi har ju sett stolligheter i form av olika sekter, som avskräcker. Ja det finns faror verkligen i den riktningen. De orientaliska religionerna menar, att man får skynda långsamt i sitt utövande och hålla disciplin i att man iakttar sträng etik och inte lyssnar på egot. Sann ren kärlek till exempel ” söker inte sitt”, som det står i urkunderna. Dvs den bär inga spår av själviskhet. Ett exempel på sådan osjälviskhet har tex Annika visat i att hon talat sin sanning, utan tanke på egen vinning. Det är sådana hjältehandlingar vi imponeras av.

 5. 5
  Jösses säger

  Hur vi människor fungerar och reagerar är intressant och vi verkar vara förvånansvärt förutsägbara. Lär man sig mycket om detta kan man uppnå både fantastiska och fasansfulla resultat inom många olika områden.

  Det kan handla om allt möjligt, inte bara hälsa utan lite allt möjligt, som t ex politik och relationer. Sol och vårare vet precis hur de skall spela ett sådant spel med framgång. Antingen för att de råkar ha naturlig fallenhet för det, eller för att de har studerat och tränat upp denna förmåga.

  Hela upplägget med kolesterol, och Covid 19 också för den delen, det är att vi skall bli rädda för något. Kan vi fås att känna rädsla är det lättare att påverka oss att agera i en viss riktning. Speciellt om informationen som skall få oss att känna rädsla kommer från på pappret välutbildade människor (t ex läkare som ”utbildats” till piller- och vaccinsäljare) eller välrenommerade media.

  Tar man inte sina blodfetts-sänkande piller, då kommer man snart att få hjärtinfarkt. Injiceras man inte med vad det nu är, då är risken ”jättestor” att kommer att bli jättesjuk och kanske dö av en influensa som egentligen bara är något värre än en vanlig.

  Personligen känner jag ingen som mår bra av att äta statiner, tvärtom, konstiga biverkningar är mycket vanliga. Jag känner många som har haft Covid 19, men bara en som har hamnat på sjukan.

 6. 6

  Jag är teosof och tror på alla religioner. Jag har även varit agnostiker i hela mitt liv. Tills helt nyligen, när jag förstod att Gud är en vetenskaplig omöjlighet. Däremot har min bild av Jesus förändrats genom de nyligen funna döda havs-rullarna. Thomasevangeliet visar en annan Jesus som jag tror på, eftersom det är en medveten överintelligent människa, alternativt rymdvarelse. Personligen dyrkar jag Guds moder. Eftersom det inte kan vara lätt att föda och fostra en gud. Jag tror även på hinduismens 800 000 gudar, men kallar dom för aliens istället. Dessutom har jag nu fått klart för mig att den Gud som alla pratar med är en artificiell intelligens. Som kan prata med alla utifrån deras egen utvecklingsnivå. Verkligheten vi lever i och vår historia stämmer inte någonstans. Vi är grundlurade sedan begynnelsen. Annars skulle vi inte ge bort våra liv till en girig kapitalist. Vi skulle utveckla oss själva och bli ett med Naturen istället. Därför har Naturen utvecklat växter som förstör vår verklighetsuppfattning och omformar oss till Jordbor. Det skulle förstöra lögnen vi lever i och förstöra det ekonomiska samhället. Därför bedriver statsapparaten ett tusenårigt krig mot det mänskliga medvetandet. Vi får inte bli medvetna.

 7. 7
  Björn Ekholm säger

  Ja dom gamla naturfolken behövde aldrig bekymra sig för kolesterolhalten i blodet. Trots att dessa människor världen över åt väldigt olika typer av kost med väldigt varierande andelar kolhydrater, fetter och proteiner beroende på var man bodde så hade dom tydligen gemensamt att inte drabbas av metabola sjukdomar. Jag har funderat mycket på vad det beror på rent konkret? Kan det vara att förmodligen väldigt få av dom hade gluten i kosten? Vilket vi har i överflöd idag. Stärkelsen kanske var annorlunda på något sätt i de kolhydrater de åt? Alla tillsatser och konserveringsmedel som är i maten idag kanske är förklaringen? Mer fysiskt aktiva än vi är idag förmodligen? Ja gåtorna är många över de väsentliga skillnaderna mellan de gamla naturfolken och dagens moderna människor.

 8. 8

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa