Glyfosat, Roundup, kan vara farligare än vi har vetat

Mercola skriver om detta . Glyfosat används i stor utsträckning i odling av mat.

Jag har skrivit tidigare inlägg om Glyfosat.

 

Comments

 1. 1
  Jösses säger

  Ett tragikomiskt faktum är att i ett välskött jordbruk behövs inte Glyfosat. När Gabe Brown började få ordning på sin jord gjorde han A till B experiment på olika delar av sin mark. Besprutning med Glyfosat gav ingen förbättring! Slutsatsen blev att det är bortkastade pengar och onödigt jobb.

  Detta förutsätter dock att man:
  Alltid har flera olika grödor igång och i samverkan, både de man skall skörda och de som enbart är till för jordförbättring.
  Plöj aldrig. Utsädet trycks ner med skivor/”knivar”.
  Ingen naken jord, aldrig.
  Inga kemikalier alls.
  Integrerad djurhållning med som betar och gödslar precis lagom mycket.

  Allt det här har det tagit många år för Gabe att uppnå, man kan inte bara sluta med kemikalier över en natt.
  Gabe har också noterat att de jordbrukare som följer dessa regenerativa principer, de är också betydligt mer lönsamma. De drabbas ej heller av vare sig översvämning eller torka. Riktigt välskött jord både absorberar och behåller vatten många gånger bättre än än förstörd jord. Förstörd jord är den som plöjs, besprutas, odlas med monokultur, ”mineral”-gödslas, ligger bar under vintern, aldrig har täckgrödor och aldrig betas och gödslas av djur.

  Betänk konsekvenserna all förstörd jordbruksmark:
  Översvämningar
  Övergödning
  Näringsfattig mat
  Giftig mat
  Olönsamhet och subventioner
  O s v

  ”-Måtte djävulen ta alla lobbyister!”

 2. 2

  Av gräset producerar hon mjölk, gödsel och slutligen kött. I processen med att bryta ner gräset, bildas alltså metanet. Det bryts så småningom ned till bland annat koldioxid, som i sin tur behövs i fotosyntesen tillsammans med sol, kons gödsel och vatten för att producera nytt gräs. Ger oss en bördig jord med ett fungerande ekosystem i marken. Som jag ser det kan vi sluta fundera på att konstruera en perpetuum mobile – evighetsmaskin, för kon finns redan!

  Så har kon fungerat i människans tjänst i över 10 000 år utan klimatavtryck. Avtrycken är för den skull inte obetydliga, men de stannar vid att kon med bönders hjälp bidragit till att människor överlevt och att vi kan återfå en vacker och varierad landsbygd.

  Frågan är därför inte om man skall producera kött eller odla sådana vegetabilier.
  Frågan är bara När det för betande ”odlas” vall, för både miljö och hälsa.
  Fruktansvärt att i alla dessa år inte majoriteten av homosapien fattat vad som sker och har skett.

 3. 3
  Marjatta Kontio säger

  EU ville förbjuda Glyfosat redan för flera år sedan så medvetenhet om farorna angående ämnet har funnits länge. Tyvärr förlängdes tillstånd med 5 (dispens) eftersom lobbyisterna vägrade att ge upp! Dessvärre säljer utsädesproducenter Glyfosat och nu är det även tillåtet att använda det för flera spannmålssorter än tidigare. Girigheten är enorm i branschen som håller på att tappa sin själ med tanke på alla bönder som slås ut därför att Sveriges största kooperativ ägs i stort sätt av storbönder, småbönder har inte råd att vara med helt enkelt.. Jag ser också en aggressiv motstånd mot ekologiska kvarnar som Saltåkvarn och omfattande svartmålning av antroposofiska rörelsen som har varit en föregångare och aktör för naturens villkor.

 4. 4
  Elisabeth G säger

  Väl talat, både Jösses och Mats. Man undrar när vegomupparna ska förstå att deras kost är direkt miljöfarlig. Där kan man tala om nyttiga idioter. Merparten av dem tror säkert att de verkligen gör rätt.

  Själva äter vi med gott samvete gräsbeteskött som vi köper av en lokal bonde (som anlitar ett litet, lokalt slakteri). Bättre och mörare kött finns inte. Butiksköttet kan inte konkurrera på långa vägar.

 5. 5
  XMargareta säger

  Ja men medvetenheten måste upp, för tex regenerativt jordbruk.
  I någon av de domar som avkunnats mot hela länder, när det gäller att minskningen av växthusgaser inte gick ner i den takt det i Paris-avtalet lovats, ( glömt vilket land i EU) så ingick krav på minskning av antalet kor.
  De som sysslar med regenerativt jordbruk menar, att det finns många kontraproduktiva regler i EU, för att få EU-bidrag. Då måste gräset betas ner kort tex, men då går gräsens rötter inte så djupt och då ökar inte mullhalten. En kort störning, som bete utan att beta ner kort ger en puls till ökad fotosyntes.
  Dessutom menar de, att det stora felet är, att ge korna spannmål i stället för bete.
  Se tex. http://www.kolinlagring.se och fjällbete.
  Man vill låta skogsbruk och jordbruk flyta ihop till ett sammanhängande system, där naturliga ekosystem på egen hand sköter mycket av det som annars kostar insatser. Nu söker man pengar för program för att forska och mäta och visa siffror så att säga även i Sverige.

 6. 6
  Bokmal säger

  Roundup -glyfosat (ogräsbekämpning)

  I Mercolas artikel nämner han bl.a. den här boken.
  https://www.adlibris.com/se/bok/toxic-legacy-9781603589291
  Jag skall just beställa den..

  https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/stoppa-glyfosat-ett-grasligt-ograsmedel/

  Till hösten skall det bli strängare regler – men just nu verkar det som det säljs på många olika ställen t.ex. Gardencenter, Bauhaus, Jula, Byggmax, osv. osv.
  Jag har mejlat Byggmax och tipsat om boken.

 7. 7
  Anders Svensson säger

  Morten Jödal har en annan syn på glyfosat … förklarar hur medlet verkar …

  https://miljomytene.no/2017/10/31/roundup-hysteriet-en-skam-for-politikken-og-forskningen/

  Nu blir jag väl ”bannad” …

 8. 8
  XMargareta säger

  Svårt att ibland veta orsak-verkan?
  Morten Jödal har nog rätt vad gäller den mekanism, som han anger, men faran kan ligga i annan riktning.
  Länken nedan anger möjlig sådan och menar att glyfosat är en ytterst effektiv metallchelator, som bl.a. berövar tarmbakterierna mineraler och då förändras mikrobsammansättningen bl.a. slås lactobaciller ut.
  Vikten av balanserat biom i tarmarna vet man ju om
  Man skriver också, att Glyfosat är en ” slow killer”
  Jag har inte extra kunskaper om Glyfosat, så jag kan inte döma.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/06/27/toxic-legacy-how-glyphosate-destroys-your-health.aspx

 9. 9

  Rune Lanestrand om när kretsloppet fungerade.

  https://www.dagensarena.se/essa/nar-kretsloppet-fungerade/

 10. 10
  Christer Kamb säger

  Min ”husdoktor” har blivit Zach Bush som bl.a forskar kring sambandet glyfosat o läckande tarm och barriären blod/hjärna. En man med stor integritet, hjärta och hjärna. Kolla in hans site.

  Tyvärr är EU på väg åt fel håll. Vi måste få redovisat vilka livsmedel som påverkats av glyfosat (det räcker inte med organisk beteckning.). Djur som inte enbart är gräsbetande kan belastas av glyfosat via foder.

 11. 11
  Christer Kamb säger

  Den norska artikel-författarens försvar mynnar mest ut i ”vad bönderna ska ha istället” för att begränsa ogräsen i sina monokulturer. Glyfosat destruerar jord-ekologin och därmed vår långsiktiga överlevnad.
  Försvaret är effektivitet och ekonomi. Staten bör istället medverka till regenerativt jordbruk under en omställningsperiod för bönder som vågar. Tyvärr använder klimat-alarmisterna inkl B Gates korna som syndarna när de i själva verket är våra räddare bara våra politiker förstod vad som verkligen menas med hållbarhet!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa