LCHF-studie i Umeå

Några kostvetare i Umeå gjorde en jämförande studie mellan LCHF och NNR (Nordiska NäringsRekommendationer).

De skriver:
”Vår så kallade ’feeding study’ är en randomiserad kontrollerad studie med crossover-design där unga vuxna normalviktiga kvinnor fått äta enligt LCHF (4 veckor) respektive de nordiska näringsrekommendationerna (4 veckor) med en 15 veckor lång washout. Unikt med denna studie är att den är ytterst kontrollerad och att forskningspersonerna inte fått äta något annat än den energi- och näringsberäknade mat de tillhandahållits. För att kunna utvärdera hur enbart kosten påverkar olika hälsoparametrar så skulle kvinnorna vara viktstabila och bibehålla en jämn fysisk aktivitet under studien.”
De fann: Att LCHF-gruppen fick ”försämrad blodfettsprofil” med högre LDL och ApoB, De fick sämre resultat på Cykeltest.  Vardagliga aktiviteter uppfattades som mer ansträngande. Tunga ben.

Min kommentar: Detta var alltså inte personer som levde ketogent sedan förut. De hade omställningsbesvär, med tunga ben.
Kvinnor med högre LDL är friskare och lever längre, så högre LDL är inget att bry sig om.

Långsiktiga jämförande studier brukar visa bättre blodsockerprofil, och stabilare normalvikt.

 

Comments

 1. 1
  Göran Löwenberg säger

  Alldeles för kort adaptering, sannolikt underskott på viktiga mineraler.

 2. 2
  Kristina säger

  Sov gott ! Ska läsa mailet. imorgon, trött nu…..Zzzzzzz…

 3. 3
  Peter Olsson säger

  Lite högt kolesterol ,, borde väl alla veta är ju i stort sett bra för just? Immunförsvaret så jag har i alla tider tagit detta med en gnutta lugn. Om du då tänker ett steg längre så i dessa covid 19 tider, Är ditt Immunförsvar om det är starkt ett bättre val än en spruta vaccin ,som innehåller suspekta ingridienser?

 4. 4
  Elisabeth G säger

  Ännu en studie vars upplägg verkar vara att misskreditera LCHF. När vi gick över till LCHF hade min man omställningsbesvär under tre veckors tid.

  Sedan är jag lite trött på mantrat ”det behövs mer forskning” som upprepas så ofta. Det finns tillräckligt med forskning som visar att LCHF är bättre än NNR. Nu är det bara för den som önskar att må bättre att testa sig fram inom LCHF vad gäller den egna kroppen. Det finns ingenting som pekar på att det skulle vara farligt.

 5. 5
  Agneta Andersson säger

  Jag blir lite orolig när jag läser detta. Jag lever enl. LCHF sedan 14 år tillbaka. Mår bra. Har inga sjukdomar, äter således inga mediciner, men jag har ”tunga ben” och vid cykeltest hade jag dåliga resultat. Har dålig kondition och har svårt att promenera längre sträckor. Måste stanna flera gånger. Har varit hos läkare som testat ”allt” men kan inte ge något svar. Lider av Restless legs och äter Alvedon för att kunna sova. Har bytt höftled 2013 med dåligt resultat. Mycket vanligt enl. läkaren som utförde operationen. Vill helst inte sluta med LCHF:

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Agneta Andersson
  Ja tyvärr får nog inte alla ’lättare ben’ av att äta LCHF, men de allra flesta blir metabolt friskare av att göra det. Var och en får prova sig fram till vilken kost som fungerar bäst för den, huvudsaken att man inte äter mat som höjer blodsockret.
  Själv har jag inte särskilt bra kondition, men jag klarar normala promenader, och normalt hushållsarbete, och jag nöjer mig med det. Jag har ändå fyllt 72.

 7. 7

  Restless legs brukar bero på magnesiumbrist. Vilket är dödligt allvarligt i denna sommarvärme eftersom hjärtat är en muskel, som stelnar av magnesiumbrist!

  Jag hade problem med tunga ben pga Stillasittande. Denna vår fick jag jaga mina får på grannarnas odlingar och fick på köpet kondition och mina löparben tillbaka. Skaffa en skock får och inhägna dom som en stadsbo. Så löser sig problemet (:

 8. 8
  Elisabeth G säger

  # 5 Agneta

  Kanske kan dina ”tunga ben” härröra från höften. Jag har en höftskada som gör att jag har problem med båda höftlederna och nederdelen av ryggen vid sängläge. Framåt morgonen kan benen kännas som trästockar. Stiger jag då upp försvinner besvären.

 9. 9
  XMargareta säger

  Agneta..
  Även om det kan vara annat, så kan vem som helst, som sitter, eller står för mycket och särskilt med åldern få svullna ben.
  Testa under någon tid, förslagsvis 14 dagar, att dels se till att du inte sitter för länge i sträck och bli lite mer rörlig, se Georgs inlägg ovan om det och dels, om du kan, lägg dig två gånger en halvtimme mitt på dagen.

 10. 10
  Agneta Andersson säger

  6-7-8-9
  Jag rör mej en hel del, har hus med 2 våningar, så det blir mycket spring i trappan och på tomten. Äter dagligen Magnesium + annat, sen många år tillbaka. Mina ben är aldrig svullna. Dom känns ”tunga” enbart vid promenader, därför får jag stanna flera gånger. Trodde tidigare att det kunde vara ”fönstertittarsjukan”, men det är det inte. Inga problem med blodcirkulationen i benen. Gissar att mina problem beror på höftleds-besvären.

 11. 11
  Björn Ekholm säger

  Ser man på. En viss skribent förespråkar motion/träning och påvisar positiva effekter på kroppen enligt egen upplevelse . När jag förespråkade detta här i bloggen för ett bra tag sedan ansåg hen att jag hade fel på hjärnan. Antar att det för vissa har betydelse VEM det är som framför budskapet. Tänk så det kan vara.

 12. 12

  Jag ber om ursäkt? Vad jag menade och fortfarande tror är att motions- och träningshysterin är ett symptom på att man lever ett dåligt stillasittande liv. Vilket säkert 8 av 10 lever. Jag tycker att man borde ordna sitt liv så att rörelserna är en naturlig del av livet. Vedhuggning, trädgårdsarbete, snickeri osv. Vill du förneka att människor är hysteriska för att behålla sin 20-åriga kropp som snart skall förgås. Min erfarenhet och Moseleys tevedokumentärer är att mindre än 5% lyckas eller är skapta för självplågeri. Tack för din snygga passning. Hoppas du förstår min inställning. Jag ska inte vara aggressiv. Jag ska vara snäll och artig. Fy skäms på mig!

 13. 13
  Björn Ekholm säger

  Det som brister i dina resonemang Georg, är att du tycks tro att alla människor bor på landsbygden och därmed automatiskt har tillgång till naturlig träning i form av kroppsarbete. Så såg det ut för länge sedan men inte idag. Vet inte exakta siffror men i alla fall en stor del av mänskligheten bor idag i städer. (tyvärr). I städer är kroppsarbete oftast bortrationaliserat så det enda val dessa människor har till att motionera kroppen och dess muskler är på fritiden och då genom olika typer av träning. Detta måste ju rimligtvis vara bättre för dessa människor än att göra ingenting?

 14. 14
  Nisse Hult säger

  12 o 13 Björn E o Georg W
  Kroppsarbete och träning är inte samma sak även om bägge är bra
  Det räcker inte med ”kroppsarbete” om du vill ha god kondis och stort syreupptag
  Den som ev tror de är inbjuden att följa mig +65 på ett tyngre cykelpass så blir detta
  snart klarlagt och slutdiskuterat.

 15. 15

  Det som är viktigast i livet är att våra hälar dundrar in i marken för varje steg vi tar. Samtidigt som betong, asfalt och trägolv ger för mycket dunder i fötterna.

  Varför drabbas cyklister, simmare och rymdfarare av skador på benstommen??? De får benmärgscancer! Jo de belastar kroppen utan att dundra mot jorden! Det förstör benstommen. Cyklister, Nisse får benmärgscancer. Sluta cykla omkring som en idiot! Vår civilisations undergång har ett namn, det namnet är urbanisering. Ni får gärna vara stadsidioter. Men tro inte att det är bättre än att vara vegetarian! Det är total omedvetenhet!!! Likaså ska alla ha 7cm gummi under fötterna för att skydda sin stackars sköra benstomme. Det är vansinne. Alla kan inte som jag, plus 65, jaga får barfota i skogen. Men vill ni gamlingar bli friskare så tar ni av er skorna och lämnar stigen och kliver ut bland fästingar och ormar och staplar fram tills kroppen och benen blir friska igen. Det är hemligheten! Lämna stan, för h-e.

 16. 16
 17. 17
  Bengt D Nilsson säger

  De har även publicerat dessa studier:

  Blodfetter: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/814

  Fysisk aktivitet: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/955

 18. 18
  Stefan säger
 19. 19

  Tack Stefan!

  Jag visste inte detta. Tänk vad rätt man kan ha utan att fatta något (:

 20. 20
  Melker säger

  5 Agneta,

  Om vi bortser från omställningsperioden som i vardagslunken kanske går på 1-2 veckor men för full träningskapacitet kanske tar 1-2 månader.

  Det är bara vid intensiv ansträngning som musklerna inte hinner förses med energi tillräckligt snabbt på fettförbränning. Vi talar då om nivån över ca 80% av maxpuls. T ex promenader eller långa lugna löppass påverkas inte negativt utan förr positivt då muskelglykogenet räcker längre.

  Tror du att du ligger med för ”oladdade” muskler och därför orkar sämre på dina motionsrundor så är det ju bara att testa med ett kolhydratintag innan och se om det går bättre.

 21. 21
  Piltson säger

  BBCs Food Programme ägnades denna vecka ”Nutritank” – om hur unga lantbrukare kommit samman för att
  lära medcinare om näringslära, vilket sägs vara försummat i läkarutbildningen.
  Rätt lyckar med flera intressanta fallstudier. Här är programmet:
  https://www.bbc.co.uk/programmes/m000x6cn

  Och här är Nutritank
  https://nutritank.com/

 22. 22
  Agneta Andersson säger

  Melker.
  Några motionsrundor är det inte tal om i mitt fall. Utan bara lugna promenader. Måste stanna var 100:e meter. Så visst har jag ”oladdade” muskler. Men är inte direkt stillasittande några längre tider. Kanske borde testa med lite mer kolhydrater i några dagar, även om det tar emot. Äter normalt mellan 20-30 gr/dag. Är 72 år.

 23. 23
  Melker säger

  Med den intensiteten så ska det inte bero på vilket bränsle du valt (under förutsättning att du äter tillräckligt) utan det måste vara något annat problem.

  Du behöver inte äta kolhydrater i flera dagar för att testa utan det borde räcka med kolhydrater till frukot och lunch och sedan testa på eftermiddagen.

 24. 24

  22 Agneta Andersson
  Svag muskelstyrka hänger inte bara ihop med ev Magnesiumbrist, som Du inte tycks ha m.h.t. kosttillskottet Du tar. En lika viktig ev brist är underskott på B1-vitamin. Men det kan finnas andra näringsämnesbrister hos Dig. Tyvärr är LCHF liksom andra dieter ingen garanti för att Du ska vara utan vitamin-, mineral- och essentiella aminosyror-brist. Mineralbrister är svårast att ta igen dietmässigt. Våra jordar är så urlakade på mineraler, att det knappt spelar någon roll vad vi äter. Dessutom är vi inte vad vi äter utan vad vi absorberar. Tarmkanalen är hos nutidsmänniska ofta obstruerad hos ’äldre människor’, p.g.a. medicinering och/eller medfödd glutenkänslighet, som inte behöver vara ’upptäckt’. En obstuerade tarmkanal ger dåligt upptag av mineraler.

 25. 25
  XMargareta säger

  # 24
  Har du någon rekommendation för att avhjälpa mineralbrist?
  Själv tycker jag tångmjöl verkar vara bra.
  En butik i Gävle har i alla fall förr sålt pulveriserad Ascofyllum Nodosum, Knöltång från Ishavet.

 26. 26
  Agneta Andersson säger

  Har precis fått svaret på mina blodprover som togs nyligen, som inte visar på någon brist. Allt var bra.
  Jag tar Magnesium, C med Zink, K2, Calcium+D, B6,B12 Folsyra. Dom sista 3 i en tablett. Mina tunga ben beror antagligen på höftproblemen. Tänker äta lite mer kolhydrater nu i midsommar, så får vi se sen om det blir skillnad.

 27. 27
  Christian säger

  Hej Annika!
  Vad tycker du om N-acetylcysteine (NAC)? Gör den någon nytta ?

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  27 Christian
  Jag vet inte om NaC gör någon nytta. Finns det studier som visar det ena eller andra?

 29. 29

  #25 XMargareta
  Tångmjöl är mineralrikt och av ’rätt sorts mineraler’. I tångmjölet är mineralerna bundna till aminosyror, vilket är ett måste om vi ska få ordentlig absorption i tarmkanalen. Själv rekommenderar jag just växtutvunna kolloidala mineraler, som har en absorptionsmöjlighet upp till 95-98%. De vanliga mineraltillskotten är oorganiska och har för en vuxen person endast 3-5 % absorptionsmöjlighet i en oobstruerad tarmkanal. Oorganiska mineraltillskott är bara slöseri med pengar, utan verklig nytta.

 30. 30
  XMargareta säger

  Tack Göran!

 31. 31
  Yvonne Törjék säger

  Hej Kära Annika!

  Nu under Pandemi fanns en Sientifik man från Schweiz som, erbjud alla länder att hjälpa med sin produkt, som hjälper att andas
  Kommer du ihåg vad han heter? hans produkt började med D , varför blev inte accepterat som hjälp medel ?

  Kramar från Stockholm

  Trevlig kväll

  Yvonne

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  31 Yvonne Törjék
  Nej jag kommer inte ihåg detta. Någon annan?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa