Försämrar LCHF infektionsförsvaret?

Igår damp det ner en skräll i rubrikerna om att vegetarisk kost förbättrar försvaret mot Covid.
Artikeln i British Medical Journal.
Nu handlar det inte om en riktig jämförande studie mellan LCHF och vegetarisk kost, utan en observationsstudie, och som vi vet sedan gammalt så bevisar en observationsstudie inte orsakssamband.  Fortsatt riktig forskning behövs.

Jag ställer mig skeptisk till att helt avstående från animaliskt protein skulle förbättra försvaret mot Covid. Sen hur mycket av animaliskt protein som är nyttigt för hälsan att äta bör riktig forskning utvisa. Fettmängd och fettkvalitet nämndes inte i studien, vad jag kan se.

Att en skräpmatsätare med högt intag av stärkelse och socker, samt industrifetter och industrikemikalier skulle få bättre försvar mot Covid vägrar jag att tro på tills jag har sett att riktig forskning visar det.

 

Comments

 1. 1

  Jag ger inte mycket för den studien. Det verkar som det var fler män än kvinnor som ingick i studien. Eftersom det verkar som män blir sjukare av corona än kvinnor så tycker jag inte man kan blanda dom i en studie. Den köttätande mannen blev kanske sjukare för att han var man helt enkelt. Jag har också en känsla av att många som är veganer är unga och dom blir inte allvarligt sjuka för att dom är unga. Man har ju hela tiden sagt att ålder är en riskfaktor.

 2. 2

  Nä studier har väldigt lite evidensbaserad fakta.
  Till saken hör att det finns inget kommersiellt odlat som har bråkdelar av näringsinnehåll VS animaliska produkter där djuret fått äta gräs, klöver och ört.
  Det är där vikten av bete är både hälsofrämjande och klimatsmart att låta kor och andra betande får ett fungerande metaboliska liv. Det främjar ju oss alla. Bra innehåll håller oss friska. Vi vet vad hippokrates lära sa. Låt maten bli din medicin mm.

 3. 3
  Jan Berglof säger

  Vem betalade för studien?

 4. 4

  Nä, det behövs ingen forskning. Mer än den man gör själv, vetenskapligt! Man går till livsmedelsdatabasen och söker på något kött. Sedan gör man en utskrift på näringsdeklarationen. Efter det tar man tio vegetabiliers näringsdeklaration och jämför det med köttet. Då visar det sig att tio vegetabilier motsvarar cirka 25 % av näringsvärdet i kött, eller mindre. Svart på vitt!!! Sedan får man lägga till att näringen är bundet i cellulosa och stärkelse och därför inte kan tillgodoses i kroppen.

  Att vegetariskt är nyttigt kommer från den globala multinationella livsmedelsindustrin som producerar mat från industriella kemiska monokulturer. Vilket även sammanfaller med mänsklig förstörelse av vår planets ekosystem och klimatförändringar. När någon säger att växtföda är nyttigt är de antingen omedvetna och lite korkade eller så är de skurkar som ljuger!!! De må ha läst livsmedelsdatabasen men de har inte jämfört det med kött. Det behövs ingen forskning. Bara en halvtimmes studier av näringsinnehåll.

  All forskning måste söka finansiering på en fri kapitalistisk marknad. Därför är det bara alternativ forskning utan ekonomiska intressen som är intressant. Allt annat är reklam för näringslivet och vetenskapligt bevisade lögner. Proklamerade av näringslivets hjärntvättande massmedier.

  Jag hatar detta system eftersom jag tänkte vegetariskt i 30 år och skadade mig själv och mina tre första barn. Vegetariskt är ren och skär ondska! Och de dj-na har Makten. Vi som vet sanningen är anomaliska. Vi står utanför gemenskapen.

 5. 5
  Johan Larsson säger

  Det kan faktiskt vara en följd av att soja innehåller fyto-östrogen. Finns många nackdelar med det, men också ett par förderalar. Här skulle en fördel kanske kunna räknas. Man tror att kvinnor generellt blir mindre sjuka i covid för att östrogen bidrar till att modulera immunresponsen. Risken för cytokinstorm minskar.

  Dock vill jag tillägga att hypotesen om att östrogen minskar risken för svår sjukdom, kom för över ett år sedan. Vid det här laget borde det, om det är ett starkt samband, ha visats tydligt att kvinnor strax efter menopausen skulle skilja sig markant mot kvinnor bara ett fåtal år yngre som fortfarande har full menstruation.

  Men jag slänger ändå in fytoöstrogenet som en eventuell faktor i sammanhanget.

 6. 6
  kicki säger

  # 4 Georg W
  Tack för ditt tydliga klargörande. – ”det är bara att jämföra näringsinnehåll” – svårare är det inte.
  Bakom dessa fusk”forskningsrapporter” står mäktiga livsmedelsintressen…
  Åt själv vegetariskt under 12 år och drog på mig sjukdom under den tiden.

 7. 7
  XMargareta säger

  Har förvånat mig över, att det är så sällan man har klart för sig vad LCHF verkligen är. Så även här.
  Här anges, att LCHF innehåller mycket fett, men även mycket protein!!!
  Vilket fett, undrar jag också.

 8. 8
  Elisabeth G säger

  # Så sant, Georg. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Till detta kommer att vissa vegetabilier faktiskt hindrar upptag av den (lilla) näring som finns i övriga vegetabilier.

 9. 9
  D-vitamin säger

  SVT
  ”Nyttiga näringsämnen hjälper immunförsvaret

  En av anledningarna till resultaten tror forskarna bakom studien är att en växtbaserad kost innehåller många näringsämnen, vitaminer och mineraler som stärker immunsystemet. Fisk innehåller mycket D-vitamin och omega 3-fettsyror som är gynnsamma för kroppen.”

  SVT gick förut ut och sa att vitaminer inte hjälpte det var onödigt att ta D C vitaminer och zink.

  ” stärker immunsystemet”
  Det som vitaminerna inte kunde göra sa dom förut.

  Vi vet att en del har ren brist på D-vitamin och vegetarisk mat är inte någon bra källa, fisk har inte alla råd att äta.

  D vitamintablett får ingen ta tydligen, tänk om tabletten stärkte immunförsvaret det skulle vara hemskt.

  D-vitamin får bara tillföras om det är inblandat i margarin, all annan tillförsel vill dom förbjuda.

 10. 10
  Hanveden säger

  Jag litar mer på de som på ett djupare sätt förstår hur våra kroppar fungerar.

  Karl E Arfors: https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM&t=9s

  https://www.youtube.com/watch?v=x3vVMaqg4Fw&t=16s

  https://www.youtube.com/watch?v=9YT2Ce4uQrk

  Tore Scherstèn: https://www.youtube.com/watch?v=0X6xdaeDNEA&t

  Både Karl E Arfors och Tore Scherstèn har sagt det som behövs att det är inflammationer
  som är roten till nästan allt ont…
  Att de sade det för flera år sedan hör ju inte hit. Tänk igenom vad de säger och dra era egna slutsatser…

  mLCHFh B-) .

 11. 11
  Mikael Eriksson säger

  ”Vegetarisk mat, t ex fisk, hjälper immunförsvaret…”

  Vilken grönsak är fisk? Eller är det en frukt?

 12. 12
  Elisabeth G säger

  # 11

  Det finns mängder med människor som äter fisk och tror att de är vegetarianer. Jag hade en sådan arbetskamrat. Tokigt.

 13. 13
  Lars Henrik säger

  Intressant att forskarna bakom studien så tydligt säger att man själv kan påverka sitt immunförsvar via kosten. Flera kända svenska experter har ju på senare år med eftertryck påstått motsatsen

 14. 14
  Hanveden säger

  # 13

  Klart vi kan!

  Lyssna igenom vad dessa herrar har kommit fram till och fundera om vilka som har rätt ang kost och inflammationer…

  Karl E Arfors: https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM&t=9s

  https://www.youtube.com/watch?v=x3vVMaqg4Fw&t=16s

  https://www.youtube.com/watch?v=9YT2Ce4uQrk

  Tore Scherstèn: https://www.youtube.com/watch?v=0X6xdaeDNEA&t

  mLCHFh B-) .

 15. 15
  Peter Olsson säger

  Gillar verkligen förklaringen som George W har . En som har upplevt problemen , med fel sida?

 16. 16

  Till
  7 XMargareta

  Fetter i LCHF : https://www.dietdoctor.com/se/lchf/mer-fett

 17. 17
  XMargareta säger

  Mimmi.
  Det var omtänksamt, att ge länken ovan .
  Min kommentar gällde vilka fetter det hade använts vid den undersökning, som fanns till diskussion.
  Det har ju funnits undersökningar, där man med mättade fetter har använt tex margarin osv.
  Jag läste igenom artikeln du länkade till och fick en påminnelse om att jag nog äter rätt vad det gäller fetter.
  🙂

 18. 18

  Dr Zoe Harcombe sågar den dåliga studien som är full av problem.

  https://www.zoeharcombe.com/2021/06/plant-based-diets-covid-19/

 19. 19
  Christer Kamb säger

  LCHF har verkligen varit en framgångssaga (2 år) för min mage och därmed allmänhälsa. Förra sommaren åkte jag pga en ”akut” stress-spik på en typisk hals-infektion med begynnande feber. Med en dos av 20 mg zink morgon o kväll försvann det onda inkl feber inom 1.5 dygn för istället ge mig rethostan i 10-14 dgr (Covid?). Helt magiskt med tanke på hur jag alltid reagerat tidigare vid stress-utlösta ”förkylningar etc”.

  Magen fungerat fint med bra viktnedgång osv ända tills myndigheterna stängde ner min vintermässiga inomhus-träning (rehab) från nov 2020. Magen började krångla med begynnande magsyra (reflux), magsmärtor vid födointag, ojämn avföring och motoriska störningar i tarm/ändtarm, hemorojder, håravfall, hårtillväxt på udda ställen, fotinfektion (ej extern), hälsprickor, nageldeformering/sprickor, xtra snabb förlust av muskler och bindväv, tungan mer förorenad än normalt, kraftig inflammation vid tandutdragning (inga problem tidigare), hudförändringar ( rödaktig ton men hjässan blivit vit ). Huden på armar och ben har alltid kliat (uttorkad) efter dusch osv men efter LCHF o magnesium kunde jag sluta med hudlotion. Kliandet börjar komma tillbka nu pga magen.

  Jag ska inte förmedla fler av mina symptom mer än att säga att vårens ankomst medförde att jag kunde börja träna utomhus vilket fått en del symptom att sakta gå tillbaka men situationen är långt ifrån läget förra hösten. Jag väntar på att läkarna tar emot efter sommaren.

  Tills vidare äter jag riktigt fermenterad vitkål vid varje måltid samt bra hydrering över dagen (inkl askorbinsyra 3 mg sedan ett par månader). Verkar lugna magen lite. Har tänkt köpa matsmältnings-tillskott och KS.

  Räcker det att kolla magens pH via saliven? Har nyligen själv-diagnostiserat IBS (> 20 år) efter kontroll att jag inte är känslig för gluten/laktos men sannolikt långsiktigt förorenad av amalgam (mycket dåliga fyllningar mm), sömnapne’, långvarig tandagnisslan (en annan psykisk historia) och möjligen oxå av candida etc pga uppväxt i mögelhus.

 20. 20
  Christer Kamb säger

  Ang riktigt fermenterad vitkål för mikrobiomet

  Jag skrev ovan att vitkålen verkar ge mig en mindre förbättring av min mag-miljö men internet verkar ge divergerande råd betr just fermenterad vitkål vid t.ex IBS. Jag har sedan en tid försökt att någorlunda följa FODMAP men där står det att just mannitol (liksom probiotika) ska undvikas. Läser på en del IBS-siter att just mannitol är ett ämne som finns i den fermenterade vitkålen och därför ska undvikas. Andra IBS-råd är tvärtom! Vad säger ni? Vad gäller?

 21. 21
  Christer Kamb säger

  3g askorbinsyra skulle det stått isf mg :). Klarar mig oftast från diarre’ tack vare ny kost. Ist har nog den bättre kosten inneburit än hårdare avföring (mer normal) men som min 20-årigt slappa tarm (?) ist fått problem med (hemorojder). C-vitaminet som dricks utspätt i vatten under hela dagen lindrar därmed tarmtrycket/hemorojder-risker under tömning.

 22. 22
  Christer Kamb säger

  Ang nyttan med fermenterad vitkål och IBS/FODMAP

  Verkar som ingen här kan bidra med fakta kring de divergerade råden inom hälsosektorn.
  Har oxå sökt på bloggen utan träffar.

  Förstår förstås att IBS inte utgör särskilt tema inom LCHF

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa