IBS förbättrades av att minimera socker och stärkelse

Prof Bodil Olsson har studerat kostfaktorer vid IBS, tarmkatarr.

Hon fann att hälften förbättrades i sina besvär av att minimera socker och stärkelse i kosten.
Hoppas att detta upplägg nu kan sprida sig så att människor inte ska behöva plågas av IBS i onödan.

Om detta i TTELA . Och i Allas .

 

Comments

 1. 1
  Hanveden säger

  Sakta börjar ”LCHF” slå igenom bland etablissemangets Professorer och dietister…

  Har skickat några mail till din inbox…

  mLCHFh B-)

 2. 2
  Ann-Christine Johansson säger

  Mina långvariga besvär av magkatarr, IBS och gallbesvär
  upphörde helt, en tid efter att jag tog bort socker, gluten och
  åt enligt LCHF.
  Det svåra är att stå emot frestelser och då börjar de gamla
  problemen ge sig till känna direkt.

 3. 3

  Har man IBS så är microbiomet skadat. Det bästa då är att under en period av två veckor så utesluter man växtföda helt. Efter två veckor ska kroppen vara återställd och man kan försiktigt återinföra växtföda, ett i taget, för att se vilken växtföda som gör oss sjuka.

  För min del innebar det att jag blev carnivore. Varför ska jag äta växtföda om inte kroppen vill ha det? Varning dock! Kroppen kan reagera våldsamt om man slutar tillföra skadliga ämnen. För det ger kroppen en chans att hantera lagrade problem. Istället för att konstant bekämpa det vi stoppar I oss varje dag. Och det är inte roligt att sona gamla synder.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  1 Hanveden
  Du vet väl om att jag har en ny mail-adress: annika.ovansjo(at)gmail,com ?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  2 Ann-Christine Johansson
  Man får kanske vara tacksam om magen säger ifrån direkt om man äter fel !?

 6. 6
  Monica Lundin säger

  Jag började med L-Glutamine som har fått min mage att bli mycket bättre och jag får välja vad jag äter.

 7. 7
  Kristina säger

  När jag åt LCHF -kost hade jag inget IBS-symtom.
  Gissar att det är spec. sockret. man blir sjuk av.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  6 Kristina
  Det är sockret och spannmålsmaten man blir sjuk av – eller vilken stärkelsekälla man nu väljer att äta..

 9. 9
  Brachyspira säger

  ”Allergilik reaktion kan ligga bakom IBS ”
  https://fof.se/artikel/allergilik-reaktion-kan-ligga-bakom-ibs
  Det kan vara en ren infektion som orsakar åtminstone vissa typer av IBS.
  Ingen kan vara allergisk mot socker eller kolhydrater men mot Brachyspira kan man utveckla en immunreaktion mot som liknar allergi.

  ” Upptäckten har bland annat uppmärksammats i en ledare i tidskriften där våra resultat publicerats, och där kallats ”a Helicobacter-moment for IBS”, där man alltså jämför vår upptäckt med den nobelprisbelönade upptäckten att bakterien Helicobacter pylori orsakar magsår, säger han och fortsätter:”

  ” Vi tror att det delvis handlar om vad som sker i mikromiljön i tarmen, ett samspel mellan mat, tarmbakterier och immunförsvaret, säger Magnus Simrén, professor vid Göteborgs universitet och läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.”

  Kan man få bort Brachyspira med att utesluta socker och kolhydrater eller blir infektionen så lindrig att vi inte längre blir sjuka av Brachyspira.

  Mer finns om ibs och infektion
  https://alltomibs.se/brachyspira-och-ibs/

  ”a Helicobacter-moment for IBS”
  Så blir det nog och många kommer att förneka fakta för att dom inte kan erkänna att dom hade fel.

 10. 10
  Renée Manger säger

  Hej! Började med LCHF 2008-09 o blev så mycket bättre efter någon månad. Äter fortfarande ca 75-80% LCHF o mår så bra
  Värken i kroppen försvann också. Är jättenöjd! Tack, Annika

 11. 11

  Min IBS och uppblåsta mage försvann samma dag som jag började med LCHF för 10 år sedan och har inte kommit tillbaka. Den lättnaden!

 12. 12
  Christer Kamb säger

  Stort tack Annika (o Lars Bern) för att ni fått mig att gå över till LCHF efter minst 25 år av magproblem med diarré, uppspändhet, bukfetma, illaluktande gaser etc. På några veckor förändrades allt. Det skulle visa sig senare att gaser kvarstod men luktfria. Jag tror att detta kan bero på kvarvarande symptom av IBS då gaserna bara lindras lite då jag testa att utesluta vissa ämnen typ lök osv. Efter ett drygt år med ändrade kostvanor är jag ändå positiv. Tills nu i januari då nedstängning av mina fys tränings möjligheter försvunnit pga Covid. Jag drabbades då av depressiva problem m.m som visar att mikrobiom och mental hälsa är tätt sammanbundna. Jag började få tecken på magsyra-reaktioner efter måltider. Senare under april valde jag att prova resistent stärkelse genom att t natten ta potatismjöl i vatten. Under några veckors tid från en halv tesked t rågad matsked i 45 cl. Fungerade ok/bra tills jag började få reaktioner. Tarmen mådde inte bra och magen började göra lite ont efter varje måltid (har aldrig hänt tidigare o magsyra-problem har jag inte haft på 20 år). Ökande hemorrojder problem och en känsla av att ändtarmen slutdel inte är i ordning. Är 64 år och verkar ha fått problem med accelererande viktnedgång. Misstänker problem med näringsupptag i tarmen nu samt långvariga problem med stress/hormonbalans (inte kunnat arbeta pga utbrändhet m.m). Klassiska tecken på binjure-utmattning samt vissa fibromyalgiska långvariga symptom. Finns det forskningsdata för de som inte klarar resistent stärkelse? Min reaktion antyder att mitt mikrobiom är i sämre skick än väntat. Läckande tarm?

 13. 13
  Christer Kamb säger

  9 Brachyspira säger

  Intressant länk, tack. Ska berätta vad som hände mig för ca 10 dgr sedan. Drog ut en övr visdomstand. Fick en immunologisk reaktion (feber) och när jag dag 3 på kvällen åt en dessert av Keso, vispgrädde m apelsinklyftor fick jag en så kraftig smärtsam solar plexus reaktion att jag var på väg att ringa 112. Det handlar tydligen om diafragman och celiac plexus där det finns ett knippe nerver mellan mage och hjärna som reagerat. Läskigt värre var det då smärtan löpte amok. Lyckades övervinna fenomenet genom att promenera ute då snabba rapningar bara tillfälligt lindrade lite.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  12 och 13 Christer Kamb
  Jag kan inte svara på dina frågor. Dina problem med magen, tarmen och ofrivillig viktnedgång gör att jag rekommenderar kontakt med vården för eventuell medicinsk utredning.

 15. 15
  Christer Kamb säger

  Tack f svar Annika. Det är tänkt att tas upp med vården, absolut. Den ”ofrivilliga” viktnedgången handlar om ca 3 kg (redan ner 4-5 kg på 3-4 mån under LCHF-”accelerationen” (ej helt strikt)) på ganska kort tid trots fys inaktivitet pga nedstängning under vintern.

  Ngn bra länk kring problem med RS?

  Mvh

 16. 16
  Christer Kamb säger

  Jag är 64 år och har nu min militära inryckningsvikt om dryga 69 kg (1,78 m). Min startvikt inför LCHF var dryga 78 kg. Genom att äta lite riktigt fermenterad vitkål till varje måltid lindras magbesvären en del.

  /

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa