Solvik – en Waldorfskola

Jag har just sett ett program, Dokument Inifrån, om en Waldorfskola, Solvik.

Barnen där fick aldrig läsa en bok, utan allt skulle ske på inspiration. Det var dans, sång och lek. Men det var tydligen viktigt att barnen skulle vara särskilt bra på allt detta, annars var de mindre värda. Även lärarna mobbade de mindre ’dugliga’ barnen – och dessa for då väldigt illa.
Frågor uppreser sig, varför fortsatte de mindre lyckade barnen att gå på den skolan? En flicka berättade att hon skyndade sig att klättra upp på en ’kamin’, och där satt hon sen hela dagen, för att slippa bli mobbad. Vad gav den skolgången henne? Och hur gick det för alla barnen senare i livet? Fungerar den skolan likadant än idag?

Jag blev väldigt tagen av programmet. Det ska komma del 2 och 3 senare.

210513. Ikväll har jag sett andra delen. Jag kan bara sammanfatta Solviksskolans verksamhet som en sekt. Man skulle inte förstå varför, bara att…
Åtminstone två barn blev gravt mobbade, av både elever och lärare. Båda dessa är numera döda, oklart hur.
Pedagogiken sades bygga på Rudolf Steiners lära, antroposofin – men ledaren hade tolkat läran på sitt eget sätt, så Solviksskolan stack tydligen ut.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Jag har inte sett programmet men tackar för tipset. Ska försöka titta i morgon. Det är extra intressant eftersom jag just i dag har erfarit att en lärare fått sparken för att hon vägrat kalla en elev ”hen”. Helt sjukt.

  https://www.varldenidag.se/nyheter/larare-vagrade-kalla-elev-for-hen-blev-uppsagd/repuee!f4OmzYwAisqJiM8fHpQrwQ/

 2. 2
  Kristina säger

  Jag såg programmet idag. Satt på ett trevligt Cafe’ , var chockad hela tiden…
  HUR kunde skolmyndigheterna tillåta denna förfärliga FLUM-skola ? Inte ens värd namnet skola !

 3. 3

  Jag skulle ha blivit waldorflärare om jag kunnat acceptera att gradera barn och hjärntvätta dom. Skolan är skit överallt. Statliga skolan försöker få barn under 13 år att äta vegetarisk mat. Därför får de se veganfilmer om köttproduktion. Skolan är hjärntvättning som utnyttjar barns behov av att vara likadana. Waldorf försöker lära barn att söka kunskap och utvärdera kunskapen. Skit finns överallt och man ska aldrig tro ett ord av vad de säger på teve. Utan istället fråga sig vilka intressen som motiverar denna smutskastning av ett alternativt pedagogiskt system. Som i grunden respekterar eleven som en individ.

 4. 4
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Instämmer med George W

  När jag läste inlägget var min första tanke ”är det VoF som är i farten igen?” Svensk TV tycks inte pyssla med annat än att skrämma slag på folk – milde tid!!

 5. 5
  Karin Sandström säger

  Förstod inte föräldrarna något när barnen inte lärde sig läsa och skriva?

 6. 6
  Arvid säger
 7. 7
  Catarina Sörensen säger

  De ”mindre lyckade barnen” hade väl inget val, de kan ju inte själva bestämma vilken skola de ska gå i.
  Deras föräldrar hade väl ingen koll.

 8. 8
  marlene säger

  Har inte sett programmet men spontant skulle jag ta det med en nypa salt som man behöver göra med allt som kommer från msm. Har haft min dotter på Waldorfskola från förskola till sista året på gymnasiet. Visst finns det för och nackdelar men fördelarna överväger för vår del. Waldorfskolan försöker lära barnen att tänka fritt och att utveckla sin kreativitet i högre utsträckning än Kommunala skolan samt att dom får leka och vara barn längre i ett samhälle som inte alltid är så lätt att växa upp i. Därmed inte sagt att Waldorf passar alla barn eller att det kan se olika ut på olika skolor.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 marlene
  Men får barnen lära sig allt man behöver lära sig i skolan? Det var ju de som berättade att de inte hade lärt sig läsa, skriva eller räkna. Alla kan ju inte bli konstnärer eller artister.

 10. 10
  marlene säger

  Ja absolut, upplever också att deras utbildning är bredare och djupare än jag upplevt med den kommunala skolan. Plus att det finns en stor gemenskap som skapar en trygghet som jag tror är super viktig för inlärningen. Men som sagt det varierar säkert från skola till skola. Sen så har ju Waldorfskolan också problem med utbrända lärare och lärarbrist men det handlar ju mer om politik än något annat.

 11. 11

  Rika människor anmäler sitt barn till waldorf redan innan det fötts. Förr var det 7 års väntetid till skolan.

  Jag har 4 vänner som gått på denna skola. 2 är erkända arkitekter, en startade ett företag som monterar mitträcken och den fjärde hatade både skolan och sina hippieföräldrar och blev därför raggare. Numera är han en duktig fotograf.

  Förr var vi alla vegetarianer. Jag hoppas och tror att de haft samma utveckling som jag. De som envisades med att fortsätta det vegetariska blev feta och sjuka.

 12. 12
  Anne-Charlotte säger

  Det vore synd att smutskasta Waldorf för det hemska som förekommit på just denna skola. På 80-talet när jag jobbade som waldorflärare ville just denna skola som är aktuell nu inte kalla sig Waldorf. Våra barn har gått i Waldorfskola och har klarat sig bra, med långa universitetsutbildningar och egna företag. Andra klasskamrater har utbildat sig till lärare och läkare, några doktorander finns med. Nu är det lätt att smutskasta en skolform som har fått ta skit väldigt länge. Själv har jag på senare år arbetat inom grundskolan och där är inte allt guld som glänser. Jag upplever att mina barn fått en mycket mer gedigen utbildning. Med detta sagt vill jag inte på något sätt förminska dessa hemska upplevelser för dessa elever. Det ska ingen behöva utstå. Men det är inte ok att få det att framstå som om det är fel på Waldorf.

 13. 13

  Den enda skola jag lärt mig något på var universitetet! Där fick jag lära mig hur man hittar information på biblioteket. Det förändrade mitt liv. I kommunala skolan finns bara papegojkunskaper. Det är en samlingsplats för likriktning av barn. De får lära sig att följa inte kritisera. Tyvärr är det så att duktiga följsamma papegojor får bra betyg och lyckas därför bra I livet. Fast jag som misslyckades kapitalt i skolan och blev utsparkad tidigt från arbetslivet har tvingats att överleva. Nu är jag rikare än dom i alla fall. En papegoja är programmerad att använda sina höga löner på det som förstör vår planet och deras hälsa. Förlåt om någon känner sig träffad. Men skolans kunskaper är värdelösa, enligt min mening. Allt jag kan har jag lärt mig utanför skolan.

 14. 14
  Mormor säger

  Förutsättningen är dock att du kan läsa och skriva…??

 15. 15
  Viola Ollaiver säger

  Alla Waldorfskolor fungerar nog inte på det sättet men här fungerade det extremt men jag tror nog på det som kommer fram i programmet. I andra skolor och kanske senare i denna har de inte heller skolböcker men barnen får skriva och de får skapa sina egna skolböcker. Fortfarande gäller det dock att barnen får problem om de går i en vanlig gymnaiseskola eller om de vill studera på universitetet där det förutsätts en förkunskap.

  Det går inte att leka fram allting om det finns vissa krav vad som måste finnas för kunskaper för att kunna gå i andra skolor. Men de var bra på utvecklingsstörda barn där var det perfekt att leka fram saker – att göra konstverk av bokstäverna eller göra rörelser till dem.

 16. 16
  Kristina säger

  Väldigt tråkigt att man generaliserar så det låter som om alla Waldorfskolor är usla. Min son gick i kommunal skola fram till 7:de klass, det var rena kaoset, speciellt högstadiet. I åttan hade han turen att få en plats i Kristofferskolan, en Waldorfskola. Det var som natt och dag. Han läser vidare på universitetet nu, flera klasskamrater läser på universitet och KTH. Att han kom in på Kristofferskolan var det bästa som kunde hända honom, han var överlycklig att slippa kommunala skolan med bråk, kaos och kalabalik.

 17. 17
  Kristina säger

  Har nu sett program 2 om Waldorfskolan. Att en så osocial och flummig skola med inslag av mobbning tilläts och ännu tillåts i Sverige är hemskt.
  Att några elever ändå klarat sig beror nog på att de haft ett väldigt starkt psyke.
  Kärlek till barn finns inte mycket av i den skolformen.

 18. 18
 19. 19

  Alla som kallar Solvik för Waldorfskola är lögnare. De började som det men blev snart uteslutna. Det är en Rudolf Steinerskola. Fast det namnet är inte ett angrepp på alternativ pedagogik. Jag upprepar, svenska kommunala grundskolan inför vegetarisk skolmat, de visar veganfilmer om köttproduktion och hjärntvättar våra barn att inte döda djur för att få mat. Utan istället välja vegetarisk mat som ett hälsosammare alternativ.

  Därför för jag ett krig mot vårt skolsystem, alldeles ensam. För alla andra är för korkade för att inte ställa upp på hjärntvättningen av barnen. Föräldrarna duger inte att ha ansvar för sina barn. Eftersom de tillåter skolan att göra detta mot deras barn. Skolan är mer än äcklig! Har ni inte fattat det?

 20. 20

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa