Omedveten ”välgörare”

Artikel i Aftonbladet . Butiksägaren i Gislaved tyckte synd om pensionärerna som inte längre fick söta drycker till maten, på vardagar. Han vidtog då åtgärder för att förse de äldre med söta drycker.
Det är lätt att bli tillvand vid söt dryck, så att man inte lägre tycker om vatten att dricka. De flesta är inte medvetna om vilken dålig effekt söt dryck har på hälsan. Sockret i drycken är en stor bidragare till insulinresistens och metabolt syndrom, och denna effekt tilltar med stigande ålder.
Butiksägaren var troligen inte medveten om dessa mekanismer, utan tänkte bara att de äldre borde få det socker de tyckte om. Svårt etiskt dilemma?

20210426 Gislaveds kommun backar från läskförbud på äldreboende.
Min kommentar: Jag tycker inte att man ska ha ett generellt läskförbud, men man kan låta bli att bjuda på det. Pensionärerna får själva ta med sig läsk om de vill ha det.
Man kan bjuda på kranvatten, det är utmärkt gott. Ev smaksättning med pressad citron eller några bär.

 

Comments

 1. 1
  Helena säger

  Ja!

  Jag minns när det inte ansågs bra att äldre diabetiker inom äldrevården, skulle få jordgubbar med grädde! Jag tyckte då att vi skulle låta dem få det! Det rörde sig om få gånger och de var ju väldigt gamla!
  Man måste också tänka på den glädje det gav dom!

  Jag minns också att de föredrog vitt bröd….

 2. 2
  Elisabeth G säger

  Läsk är synnerligen dåligt och bör undvikas. Däremot ifrågasätter jag att Eva Kullenberg tar sig sådana friheter gentemot de gamla att hon förbjuder läsk på vardagar och vanliga helger. (Vid storhelger kan det tydligen göras undantag.) Någon självbestämmanderätt ska även gamla människor ha. Denna Kullenberg är för övrigt samma dietist som tidigare farit ut mycket hårt mot LCHF (och därvid demonstrerat sin okunskap). Hon skulle säkerligen aldrig komma på tanken att förbjuda spannmål och margariner.

 3. 3
  HelgeK säger

  Handlarens sötade varor, inklusuve läsk, har satt många på hemmet många år i förtid.

 4. 4
  XMargareta säger

  Det är därför rätt kunskap är så viktig. Med rätt kunskap borde människor själva få välja.
  Jordgubbar med vispgrädde borde kunna ingå, särskilt om man inte konsumerar söta drycker

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  1 Helena
  Jag tycker att de gamla bör få äta jordgubbar med grädde. Men de behöver nog inte äta så stora mängder med jordgubbar, och inga massor av socker på jordgubbarna.

 6. 6
  Ann-Margret Lundgren säger

  Jordgubbar med grädde är ju nyttigt!! (Utan socker på naturligtvis.)

 7. 7
  Loberg Ethel säger

  Ja det var längesedan man ”såg” Eva Kullenberg, hennes blogg när det begav sig var rena underhållningen där kiv och liv nästan gick överstyr ibland.

 8. 8

  Det är skrämmande att höra politikernas syn på saken. Ingen läsk då blir det för lite näring men saft går bra för där finns det oftast ett litet bär.

 9. 9
  Jösses säger

  Är man så mycket snällare när man ger barn godis?
  Spelar det någon roll vem man ger läsk och sötsakerna till?
  Personligen tycker jag synd om små barn som luras in i ett system där sött är det samma som godhet och när något sött är självklara alternativet när något skall firas.
  Och jag funderar hur mycket godis, läsk och okunskap som skall till för att ”godheten” skall kunna definieras som misshandel?
  Det får mig att tänka på Michael Moore i ”Vilket land skall vi invadera härnäst?”
  På skoj försökta han truga i franska skolbarn läsk till lunch, de blev mycket konfunderade.

 10. 10

  Dette viser hvor dårlig informert folk er. Søte drikker fører til blodsukkersvingninger, og det kan lamme de hvite blodlegemene i perioder og dermed svekke immunforsvaret. Dette har vært kjent helt siden Brehmer midt på 1800-tallet helbredet tuberkulose med lavkarbokosthold. 🙂

 11. 11
  Susanne säger

  Jag instämmer Annika.
  Det är så sjukt mycket kolhydrater på våra äldrboenden att jag blir alldeles förtvivlad. 80-85% kh per dag blir dom tilldelade av personalen och ingen reagerar mer än jag, känns det som.

  Jag arbetar nätter på ett ä.b. och jag serverar INTE kh till dom jag vet äter dåligt och behöver ha extra näring under dygnet. Vi får inte använda spisen under natten men mikron är ok. Det är superlätt att göra en äggröra på en minut i mikron. Jag har själv köpt oraffinerat havssalt samt vitlökspeppar som jag tagit med till jobbet. Blandar ägg, grädde och kryddor, in i mikron en minut. (1,5 min om 2 ägg) därefter upp i en skål och 2 msk rent smör som får smälta och man rör om. Alla tycker det är är sååå gott.
  Varför ska dom bara få söta energidrycker som kostar 15-20 kr per dl när dom behöver extra näring? Vansinne, anser jag. Hur ska vi gå till väga för att få bättre vanor? Det är ingen som bryr sig. Jag överväger göra en anmälan men vet inte till VEM jag ska anmäla.
  Jag vill ha ett annat äldreboende.
  Kan jag få kontakta Dig, Annika? Vi bor nära.
  Annika: Jag mailar dig.

 12. 12
  Kristina säger

  Bed Gud välsigna maten !
  Då kanske ni märker vad som är rätt ..

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  Den som ligger bakom beslutet att köra läsken till tippen är vår märkliga dietist Eva Kullenberg.

  Jag bryr mig inte om läsken men att Eva fått det jobb hon nu har stärker mig i tron om att man bör vara ”lagom korkad” för att göra karriär i det här landet!

 14. 14
  Kerstin säger

  Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp. Detta gäller även de gamla. Det är en fruktansvärd förmyndarmentalitet att sätta sig över vad de vill och önskar.

 15. 15
  I Like Neil Young säger

  Läsk ingår inte i LCHF-kost.

 16. 16
  Elisabeth G säger

  # 14

  Nej, det gör det inte men Kullenberg står inte för LCHF-kost, utan har, åtminstone tidigare, gjort vad hon kunnat för att motarbeta riktig mat. Punkt 1: Hon har ingen rätt att förbjuda de gamla någonting. Punkt 2: Hon skulle aldrig drömma om att se till att de gamla får nyttig LCHF-kost med oprocessade råvaror och naturligt, mättat, animaliskt fett.

 17. 17

  En smällfet kommunalråd ska överklaga beslutet och är övertygad om att hon får de andra partierna med sig. Undrar om handlaren skänkte läsken av sitt hjärtas godhet?
  Ingen fara läsken är säkert välsignad av Gud och därför nyttig för feta metabolt sjuka gamla.

  Däremot tycker jag att alla gamla människor ska få en elektrisk stöt när de ger sina barnbarn godis. Ingen farlig stöt bara som kreaturstängsel. Så det blir en negativ impuls att ge barn godis.

  Vill man dö i förtid är det bara att överlåta sig till den kommunala mathållningen, baserad på importerade skräpprodukter av sämsta och billigaste kvalite’.

  Min Pappa gav upp när han fick omsorgens mat och inte kunde laga mat själv. Det ska jag också göra, när den dagen kommer. Gud välsignar bara mat som man lagar själv med råvaror som inte bär med sig en förbannelse från slavar och industrikemikalier. Jag vet det eftersom jag är avlägset släkt med Gud.

 18. 18
  Nisse Hult säger
 19. 19
  Kristina säger

  När man ber Gud välsigna maten märker man vad som är näringsrik mat och vad som är skadligt.
  Undanber mig hån , tack.
  Även om läsk inte är bra för någon enda, läsk med socker i alltså, så var detta ett obehagligt förmynderi !

  Det som skulle göra äldre glada, vore t.ex. Ramlösa med passerad frukt i .

 20. 20
  Ann-Margret Lundgren säger

  Jag håller med Kristina! Så är det.
  Men vill tillägga att läsk utan socker också är skadligt, eftersom då innehåller den istället sötningsmedel och annat gift.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  19 Kristina
  Hur är mekanismen bakom att en bordsbön kan avgöra vad som är näringsriktig kost?

 22. 22

  Jag ber om ursäkt för min ironi. Det skulle ha varit med en smiley men jag var på dåligt humör.
  Släktskapet är taget från en film om kulturkrocken mellan en Japansk kejsare och kristendomen. Roligt då, inte lika roligt nu.

  Ramlösa är en giftig dryck med vansinnigt hög Fluoridhalt! Inget att rekommendera! Frukt är importerad planetskövling, fullt av kemiska gifter och fruktos. Rena döden för en gammal sliten lever och mer gifter i sköldkörteln. Bäst vore om alla smarta lösningar synas ur hälsosynpunkt och fysisk konsekvens. Världen är galen och lurad allt är fel i er tv4-värld. Gud vill nog att vi ska se och förstå vetenskapliga konsekvenser. Det är det som är andlig utveckling!!! Kunskap och medvetenhet om vår kropp och planet. Vi måste stänga vår plånbok för de krafter som förstör oss och planeten. Öppna era ögon, ni som har ögon. Öppna era öron, ni som har öron. Citat Jesus, från thomasevengeliet. Kolla det. Rekommenderas, för sökare och agnostiker

 23. 23
  Helena säger

  19@ o 21@

  Väl-signa / ben-decir (spanska) = uttala positiva saker över någon eller något

  Det är nog snarare så att tacksamhet (till Skaparen ) påverkar en person. Både psykiskt och fysiskt.
  Tacka för maten, för hälsan, för bostaden, för släkt och vänner, för naturen!
  När man tackar blir man glad! Och därmed mer avslappnad!

  Beträffande näring: jag vet inget om Ramlösa men jag låter all frukt och grönsaker ligga i vatten med bikarbonat för att ta bort eventuella gifter.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  23 Helena
  Hur vet man att bikarbonat tar bort gifter ur maten?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa