Snabbmatens underbara värld

Jag har just sett TV-programmet Snabbmatens underbara värld.

Det var ett gäng ungdomar som skulle äta lunch och middag i ett par veckor i form av snabbmat, hämtmat.
Resultatet blev att de gick upp i vikt, blev trögtänkta, sämre minne, sämre styrka och kondition etc.
Fettet i snabbmaten vara i form av skräpfetter, exv mycket solrosolja. Friteringsoljor, dvs långvarigt upphettade (oxiderade) skräpoljor. Ganska mycket av kolhydrater, och även socker.

Jag tror att de oxiderade skräpoljorna är väldigt onyttiga, och sockret och kolhydraterna förstås. Jag uppfattade också att de åt stor total matmängd med bara hämtmat, och det mår man ju inte bra på.

Sen kom de in på alternativet, och det visade sig vara hemlagade vegorätter – och de som åt det blev förbättrade på alla sätt.

Så slutsatsen blev att vi ska äta hemlagad vegomat på friska råvaror.

Jag tyckte nog att programmet var ganska oseriöst och tendentiöst.

 

Comments

 1. 1
  Tom Andersen säger

  Meget udbredt trick: Tag en klart sundhedsskadelig diæt/ livsstil og sæt den op imod hvilken som helst anden diæt der indeholder blot nogenlunde fødevarer og vupti, du har påvist en ”sund” diæt 🙂

  Lige for tiden kører Danmarks Radio (statsmedie) hårdt på med at markedsføre kostrådene NNR 2022 som ”grøn” og ”klimavenlig” mad – alias en mad der indeholder mindre animalske fødevarer!

  Politik kom ind i maden med de første kostråd i 1977 og siden er det gået ned af bakke med sundheden.

  Jo, klimaet er et problem, men det bliver ikke bedre af at vi bliver sygere – kerneproblemet er tabu: Vi er for mange mennesker på kloden!

 2. 2

  Ja, måhända att man får tag i ”frisk vegomat” som är närodlat samt i jord som innehåller koskit. Blir svårt vintertid? Fast att äta efter årstid är vad vi gjort genom evolutionen. Har ju funkat ända tills det importerats usla grönsaker med dåligt näringsämne. Oftast från konventionell produktion, med konstgödsel och besprutat kemi som tar död på miljontals av andra arter och förgiftar grundvatten. Som veganerna lever på. Inget jag någonsin kommer stoppa i min kropp. Men innehållet från animalier som lever på gräs, klöver och ört. Allt vi behöver faktiskt. Med farmenterade riktiga bladgrönsaker (från jorden) rotfrukter med balans. Sötpotatis kan man odla själva för att inte glömma havets/vattendragets innehåll. Fågel, vilt och många proteinkällor som inget från växtriket kan mäta sig med. det som växer i eller nära skog. Klarar man sig gott på under vintern. Men grunden är animaliers essentiella innehåll från djur som äter det som passar deras metaboliska behov. Vilket gynnar både hälsa OCH miljön. Alla äter givetvis som dom vill. Övertygad om att äta efter årstid, med närproducerade råvaror är ett bra sätt att värna om både hälsa och miljön.
  Fast det är ju min åsikt. Har funkat förr, och min kost i många år. Numera är det tydligen rätt att som Agnes Wold göra uttalande om att vi inte kan stärka vårt immunförsvar alls. Men vacciner då? Agnes bet sig själv i svansen där. Absolut att alla väljer sin kost efter behag. Inget jag har med att göra på något vis. Endast ett::”Speak your mind” inlägg, vilket jag hoppas inte någon känner sig trampad på tån av? Kostfrågan idag är komplex, och finns megafoner som inte gynnar annat än ekonomiska intresse inom industrier. Ärligt talat är jag så ledsen över våra barn som hjärntvättas med lögner. Metaboliska åkommor kommer öka och monokultur och den biologiska mångfalden hotas i fruktansvärd hastighet, om vi inte alla styr båten åt samma håll. Har homosapien i det stora hela insikt nog? Som sagt, endast ett ”speak yuor mind” inlägg”.

 3. 3
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  I UK är det mkt TV-annonser som rekommenderar vegankost just nu – med miljötänk som ’morot’. Follow-the-money maffian är verkligen igång när det gäller vår hälsa – inte bara betr. mat o’ dryck ..suck.

 4. 4
  Elisabeth G säger

  Tänk så mycket friskare de blivit om de gått över till LCHF. Att byta skräp mot något som är lite mindre skräp imponerar inte. Vegankosten utarmar joden och förstör människors hälsa.

 5. 5

  Resten av planeten ligger ungefär 20 år efter oss här i metabol biokemisk medvetande-utveckling. Det är oerhört tragiskt för mänskligheten och planeten. Jag tror på att informera varje människa jag möter. Det fungerar inte så bra, eftersom en underordnad medvetenhet alltid representerar idioti. Men förhoppningsvis reflekterar de över vad som sagts, när de lugnat ner sig.

  Mänskligheten måste utvecklas snabbt nu. Eftersom allt verkar peka på både Ragnarök och Harmageddon. Mars gav oss 52 vulkanutbrott. Årets vinproduktion är förstörd av nordanvinden. Vi behöver ett tvärstopp av import av industriproducerade livsmedel. Livsmedelsbutikerna måste regleras stenhårt om mänskligheten ska ha en chans. Annars dör vi, så säkert som amen i kyrkan. Vi behöver diskutera hur vårt samhälle ska se ut när alla skitätare dött och bara vi är kvar på en trasig planet.

  Dagens ledsamhet, George Floyd hade ett knä på halsen i 9 minuter. 3 av dem var han död. En grundläggande ondska som idag genomsyrar hela samhället. Hatet söker makten och kommer att få den. Lämna stan!

 6. 6
  Herr Johansson säger

  Såg programmet!
  Snabbmatsexprimentet har tidigare gjorts av Morgan Spurlock i videon ”Supersize me”, som finns till beskådande på youtube. Inga nyheter där inte. Sedan gjorde de sina matanalyser med avseende på salt, fett och energi(kcal)-innehåll. Inte en stavelse om sockerinnehåll, snabba kolhydrater och ohälsosamma fröoljor!

  Man får vidare inte glömma bort att det var en (regisserad) teveshow. ”Anekdot”-familjen användes egentligen bara i syfte att påvisa att de förmodat lyckades ändra vissa levnadsvanor. I alla fall under en kortare period. Och med en tvivelaktig mätmetod (ögonföljning över ett bord med varierade maträtter). Sedan fick vi se ett klipp på när de lagade sin egen mat. Vad lagade de då för maträtt? Pasta naturligtvis!

  Håller med bloggaren i ”programmet var ganska oseriöst och tendentiöst”.

 7. 7
  Piltson säger

  George W: “…när alla skitätare dött…“
  Här har vi funderat över om man kan tänka sig anamnes av personer som avlidit i vår civilisations välfärdssjukdomar. Alltså relatera upplysningar i dödsattester till vårdjournaler från t.ex. de senaste tio åren och jämföra med en “kontrollgrupp“. Men hur kunde den läggas upp och data skulle den byggas på?

 8. 8

  Piltson
  Det är en av livets stora mysterier, som numera också har vetenskapliga förklaringar. Varför kan vi inte lära oss av aldre generationers livserfarenheter? Ute i världen finns det många kulturer och traditioner som helgar förfädernas ihopsamlade kunskaper. Ändå blir barn till alkoholister också alkoholister och barnutnyttjare får barn som växer upp med en känslomässigt iskall känsla för barn. Någon måste bryta den destruktiva kedjan och det krävs kunskaper om orsak och konsekvens, för att lyfta problemen från det undermedvetna till det medvetna, Jag själv är skapad av örfilar varje dag, från en far som fick örfilar varje dag, tills han kunde slå tillbaka. Då först respekteras vi, när vi lärt oss slå tillbaka.

  Livsmedels- och läkemedelsindustrin lägger miljarder på miljarder, för att inte folk ska förstå sambandet mathållning- sjukdom. Det är synnerligen oseriöst att påstå att kolhydratrik mat inte skulle orsaka sjukdomar som fetma, diabetes o. dyl. Skulle folk förstå hur skadlig den industriella maten är för människan, så skulle hon sluta förstöra sig själv omedvetet och istället välja en mer hälsosam livsstil. Det skulle innebära att de multinationella förlorade sina inkomster! För verkligheten är att de inte gör något gott på den här planeten. Utan deras ondska antar bibliska proportioner och idag när vi tydligt ser dessa samband. Så är det så pissigt att det är upp till dig och mig och oss medvetna här. Att försöka rädda så många vi kan eller åtminstone tvinga folk att göra ett val. Dansa med sjukvården eller rocka loss med Naturen. Kunskaper är förbjudna i vårt samhälle! Vi förväntas tro på våra auktoriteter och lita på att de vet något som inte vi vet. I framtiden möts vi som fortfarande lever i framtidens fängelser. För det är där som sanningen hör hemma i dagens värld.

 9. 9
  HelgeK säger

  Georg W
  Det är en fantastisk värld vi lever i. Den moderna vetenskapen och den mänskliga erfarenheten pekar åt samma håll. Vi vet vad som är näringsmässigt bra för mänskligheten.

  Men politikerna har lämnat till livsmedelsindustrin, att sköta kosthållningen. SLVs kostråd utformas i praktiken av Swedish Nutrition Foundation..

  Regeringen sätter sin tro till att livsmedelsföretagen skall lösa problemen. Det är fullständigt orimligt. SNF har marinerat SLV med folk som följer SNFs minsta vink. Se på frågan om mättat fett. Där är det sockerindustrins forskningsinstitut som betalade för den ”forskning” som visade att det var bra att minska på det mättade fettet i kosten. Den ”forskningen” var fusk från början till slut. Man kan ta den stora Minnesotastudien. En av de största koststudierna som gjorts. När resultatet presenterades på 1970-talet, så visade undersökningen att kolesterol nivåerna gick ner när man bytte ut mättat fett i kosten mot omega 6 oljor.
  Så bort med smör och ät margarin och omega-6-oljor i stället, och det är samma idag som SLV förespråkar omega-6 fetter i stället för mättat fett.
  Minnesota studien hjälpte till att skrämma upp folk för kolesterol. Så det blev populärt att sänka kolesterolet.
  Men vad visade Minnesota studien egentligen? Var det bra att sänka kolesterolet genom att byta ut det mättade fettet mot värmebehandlade omega-6-fetter? Hur påverkades dödligheten i de två grupperna?
  Minnesota studien hade naturligtvis siffrorna för hur dödligheten påverkades av att det mättade fettet byttes mot omega-6 fetter. Men de siffrorna publicerades inte när studien presenterades på 1970-talet.

  Men eftersom det kommit många studier sedan dess som visat att mättat fett inte är farligt, så beslöt några forskare att leta fram siffrorna för hur dödligheten påverkades av bytet.

  Minnesota studiens siffror var tydliga, om man drar ner på det mättade fettet, och äter mer omega-6 fetter i stället så ÖKAR dödligheten.
  Jag kom att tänka på den studien när det meddelades i media, att socialministern Lena Hallengren drabbats av cancer. Så jag tycker det är synd att regeringen inte sett till att de svenska kostråden baseras på bästa möjliga vetenskap! Varför inte låta SBU utforma kostråden. De skulle rimligtvis inte gynna den fejk-forskning som vissa livsmedelsföretag producerar.

  Länk till studien: https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246

  Länk till enklare artikel, som förklarar innehållet: https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/

 10. 10
  XMargareta säger

  HelgeK
  Det är väl bra, att det resultatet framkom.
  Dock lite förvånande? då kontrollgruppen var personer som förutom animalt fett åt MARGARINER!
  Trots det var tydligen majsoljor och fleromättade fetter ännu värre.

 11. 11
  HelgeK säger

  Margareta Det var väl så att i behandlingsgruppen böt man ut mättat fett mot omega 6 fetter, Den icke behandlade gruppen åt , som jag uppfattar det . ”normal kost”, med allt vad det kan innebära.
  Men SLV bryr sig som vanligt inte om vad oberoende vetenskap, utan följer vad SNF tror på…

 12. 12
  XMargareta säger

  HelgeK
  Just det animalt fett + industriella transfetter.

 13. 13
  Roland säger

  Det verkade som att man använde en blodtrycksmätare för att kolla ändring av artärernas stelhet. Var det hokus-pokus? Jag kan tänka mig att ökad differens mellan övertryck och undertryck skulle kunna indikera
  mjukare kärlvägg. Jag har inte sett att läkarna överhuvud taget beaktar denna differens. Någon som vet?
  Roland

 14. 14
  Nisse Hult säger

  13 Roland
  Det var ingen ”vanlig” blodtrycksmätare du såg
  Har själv vid flera tillfällen mätt min
  artärspänst och mätaren ser snarlik ut ja
  Idag har jag egen mätare i form av
  fingerklämma och kan mäta
  hemma rätt så exakt

 15. 15
  Mormor säger

  Mätare i form av fingerklämma mäter väl bara puls och syresättning?

 16. 16
  Tack Mats säger

  #14 Nisse Hult

  Vad kallas den mätapparaturen för och vilken är dess noggrannhet?

 17. 17
  Nisse Hult säger

  @ 15/16

  https://goiheart.com/product/

  Denna produkt kör ja med

  Inte billig men bra

 18. 18
  Tack Mats säger

  Det blir billigare att själv kontrollera sin puls vid handleden, på sedvanligt manuellt sätt.

  Det värde på syremättnad som visas är inte medicinskt säkerställt.

  Dagens stackars människor vill bli lurade via sina ”smartfånar”.

  App, app , app …

 19. 19

  Jag gillar min fån. När någon ringer mig, så står det: ’förmodligen skräp’. Det sparar mycket tid och energi.

 20. 20
  Nisse Hult säger

  18 Tack Mats

  Hur löser du din mätning av syremättnad på ”billigare” sätt?

  Personligen trivs jag med att ha bra och smarta verktyg i min verktygslåda

  OMAD är ett sånt verktyg och det är alldeles gratis till o med

  Och det effektivaste dessutom 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa