Livsmedelsverket är ute och cyklar, som vanligt

Häromdagen var det en nyhet att Varbergs kommuns politiker hade beslutat att det skulle serveras smör i skolor och förskolor – inte margarin.

Nu har Livsmedelsverket skrivit på sin hemsida att margarin är bättre än smör.

De motiverar detta med att margarin är bättre för att det innehåller essentiella (=nödvändiga att tillföra med maten) fettsyror.
Essentiella fleromättade fettsyror är omega-6 och omega-3. Omega-6 får vi övernog av i vanlig mat. Däremot omega-3 är det mera ont om i maten. Vår kropp är uppbyggd av celler där långkedjigt omega-3 ingår i varje cellmembran. Vi är alltså beroende av att tillföra tillräcklig mängd av långkedjigt omega-3 med maten, vi kan inte tillverka det själva, annat än i liten utsträckning från kortkedjigt omega -3, från växtriket.
Smör innehåller anpassad halt av långkedjigt omega-3, men margarin innehåller inte något av det, eftersom det är tillverkat av enbart vegetabiliska fetter. Margarin är alltså undermåligt i det avseendet, liksom i flera andra avseenden, men det är nutritionisterna på Livsmedelsverket inte informerade om. De är kidnappade av veganrörelsen + livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin, som tjänar på att vi äter deras industriprocessade mat, och bli lagom sjuka av det, så att Big farma tjänar pengar på oss. Det är en härva av intressen som motverkar vår hälsa.
Men om det skulle komma en nutritionist och söka jobb på Livsmedelsverket, och berätta att hon tror att naturligt mättat fett inte är farligt, utan tvärtom nyttigt, så skulle hon inte få det jobbet.

Så man kan bara sucka åt eländet.

 

Comments

 1. 1
  Eva Lena Sörman säger

  Jag är uppvuxen på margarin. Oj, vad mycket psoriasis jag hade!
  Ju mer smör jag åt och att jag inte åt snabba kolhydrater ledde till att jag idag inte har en tillstymmelse till psoriasis!

 2. 2

  Håller med dig Annika. Såg det häromdagen att ”margarinet” skulle ut. Såg idag samma sak som du. Det är helt galet vilken okunnighet och förbannad lögn det livsmedelsverket lurar i folk. Vad som är värre, är att vi betalar med skattemedel till dessa fasansfulla sk utbildade människor som lever i Ancel Keys lögn. Inte bara är smör företrädesvis från uteslutande bete av gräs, klöver och ört både hälsosammare och ”hållbart jordbruk”. Illa nog med den process att förstöra det näringstätaste vi förnekas dricka med pastörisering. Ser man sedan alla processer skärpet margarinet behövs från plog till detta ”huggormsfettet” säljs. Blir man gråtfärdig över vilket miljötänk livsmedelsverket står för. Så typiskt svenskt att knyta handen i fickan och acceptera hur skattemedel bekostar en snabbare väg till graven. I sanning megafoner åt industri och hycklande veganer. Man undrar om de sover gott? Fast säkert fri tillgång till både sömntabletter och ångestdämpande.

 3. 3

  Det är för bedrövligt! Måste vara priset som avgör för det kan inte vara kvalitén. Stackars barn.

 4. 4
  Nisse Hult säger

  Stackars Sverige säger jag, bevisar än en gång den fula dubbla agenda som pågår även i dessa pandemitider.
  Ohälsa är och har alltid varit big business, den som tror annat har lite att lära.
  Nått som det inte pratas om i dessa tider är hur statiner påverkar immunförsvaret till det sämre men ingen vågar väl påstå att vi behöver ett starkt eget immunförsvar och ingen vågar väl förklara öppet vad som starkt försämrar detta.

 5. 5
  HelgeK säger

  I den stora ”Minnesota coronary experiment”Så bytte man ut mättat fet mot omega6 fetter hos en del av deltagarna så de fick äta sådan fetter som ingår i margarin. Alltså sådana som SLV tycker vi skall äta. När studien var klar så visade författarna att kolesterolet hade gått ned hos de som fick äta omega6 fetter,
  Men hur dödligheten utvecklades i de olika redovisade inte studiens författare. Men några forskare som beslöt att gå igenom studiematerialet hittade uppgifterna. Se artikeln nedan:

  https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/

  Se även: https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246.full.pdf+html

 6. 6
  Piltson säger

  ”…man kan bara sucka åt eländet.”

  När precis denna fråga var på tal för tio år sedan (t.ex. i Sundsvalls Tidning 27/8 2011) var det otänkbart att en enskild kommun skulle kunna trotsa Livsmedelsverkets anvisningar. Tvärtom, någon kommunal kostchef menade att verkets tolkning av begreppet “näringsriktig“ var en lagfäst föreskrift, så att det vore en förbrytelse av skolmatsansvariga att inte lyda Livsmedelsverket.
  Sedan dess har det skett en försiktig vindkantring i folkopinionen. På några håll har man uppfattat att verkets predikotexter är absurda och agerar därefter; Varberg var ett exempel. Det finns alltså ljuspunkter i mörkret, vilka saknades när vi ett par år senare skrev de två sista kapitlen i Piltsons bok.
  Men det går påfallande långsamt, och många får alltjämt onödiga hjärtkärlproblem av för mycket Omega6. En lämplig inställning kan därför vara att bidra till spridning av dessa ljuspunkter, inte att sucka, speciellt som det är så lätt att hitta vetenskaplig uppbackning av sådant trots.

 7. 7
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Har en kusin som kämpat i åratal för att få laga hälsosam mat i det skolkök han basar för. Jag har tappat räkningen på hur många gånger han har ’stångat sig blodig’ över bl.a. det fasansfulla margarinet!

  Ja, det är en kostnadsfråga – att barn får rätt näring är inte viktigt!!

  Jag kan fortfarande ’höra’ mammas röst säga (när vi som barn gnällde över att hon hade brett för tjockt med smör under osten eller leverpastejen på våra smörgåsar): SMÖR ÄR NYTTIGT!

  Brist på korrekt näring (bl.a.) orsakar sjukdom!

 8. 8

  @7

  Brist på korrekt näring (bl.a.) orsakar sjukdom!

  Det krävs kunskap för att få näringstät mat, med kunskap kan man hålla nere kostnader.

  Dessutom så slipper man vara jagad av virus.

 9. 9
  Jösses säger

  Vad som stör mig är att man i läroböcker både i grundskola och på universitet finner samma lögner om mättat fetts farlighet. Undrar vilka fakta som krävs för att få till en förändring?
  Vilket osökt leder mig in till detta citat:
  ”- Kom nu inte här med en massa fakta, för jag har redan bestämt mig.”

 10. 10
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @8 Jala,

  Det har du så rätt i. Kunskap är nyckeln. Äter man dessutom ekologiskt så är det ännu bättre – både hälsomässigt och för miljön. Hemlagad ekologisk (LCHF) mat mättar mer – så mindre kostsamt i längden.

  Och, liksom du, känner jag mej inte heller jagad av virus. 🙂

 11. 11
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @9 Jösses,

  Gillar ditt citat – så har jag tänkt de senaste 40 åren (eller ännu längre!!).

  De ’fakta’ vi ’hjärntvättats’ med sedan 60-taet kommer att ta tid att bli av med ..suck.
  Dagens citat: ’Follow-the-money’.

 12. 12
  Melker säger

  Jag gogglade runt lite och fick fram att smör bara innehåller 0,5 gram Omega3/100 medans rapsolja innehåller 8. Smör innehåller efter vad jag fick fram inga långkedjiga omega-3 (fiskfett)

  Är smör verkligen så bra för just omega-3?

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  12 Melker
  Smör är ett animaliskt fett, och innehåller därför långkedjigt omega-3. Korna omvandlar det kortkedjiga omega-3 som finns i gräset till långkedjigt. De har ett enzym, elongas, som gör detta. Rapsolja är ett vegetabiliskt fett och innehåller därför endast kortkedjigt omega-3. Fiskfett innehåller långkedjigt omega-3.
  Jag vet inte var du hittade dina uppgifter.

 14. 14
  XMargareta säger

  Mjölken från gräsbetande kor innehåller mer omega 3 än annars

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  14 XMargareta
  Och mjölk från kor i kalla landskap innehåller mera omega-3, eftersom gräs som växer i kallt klimat innehåller mera kortkedjigt omega-3, som kon omvandlar till långkedjigt och tillsätter mjölken.
  Därför har mjölk från fjällkor ansetts vara särskilt fet, näringsrik och god.

 16. 16
  Melker säger

  13 Annika

  Jag googlade som sagt lite och tog det jag först hittade t ex här:
  http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetailsMyList#
  I livsmedelsdatabasen står det 0gram på smör för både EPA och DHA

  http://matkalkyl.se/se-smorfett80.php
  Där står Smör 0,5/100 gram omega-3 samt långkedjiga omega-3 0g. För bordsmargarin listar de 3,9 gram omega-3

  Testfakta.se hävdar också att margarin innehåller mer omega-3än smör. https://www.testfakta.se/sites/default/files/2017-10/Tittbild-Grafik%28170927%29_0.pdf

  Jag är, som du säkert sett av mina tidigare inlägg, övertygad om att du har rätt Annika men så länge den lättast tillgängliga informationen säger något annat så får vi jobbigt vid ”fikarumsdiskussionerna”.

 17. 17
  XMargareta säger

  Annika
  Ja och fjällkor klarar magert bete

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa