Min mat nu

Nu i Corona-tider lever jag ett lugnt liv med min make i vårt hus på landsbygden i utkanten av en by. Vi är pensionärer sedan flera år.
Våra döttrar bor med sina familjer på andra håll, vi har träffat dem endast sällan under det senaste året. Vi umgås med dem mest via Skype.

Vår mathållning är mycket enkel. Jag har vissa riktlinjer. Jag utgår ifrån att jag ska få ’lagom’ mängd av proteiner. De utgörs av kött från nöt och gris, kyckling, ägg, fisk, ost etc.
Jag tillreder inte maten fettsnålt, tvärtom, men jag räknar inte på fettet. Därtill äter jag grönsaker efter önskemål och smak. Vi äter god mat. Dricker vatten till maten.
Jag är väldigt glad i mat, och måste tänka på att äta måttlig matmängd. Om jag känner mig hungrig eller sugen utanför måltid, så kan jag ta något fett, tex en hoprullad ostskiva med en klick Bregott på, eller en liten fyrkant av Rågrut på ett par cm, med en rejäl klick av Bregott på. Det kan bli tex på kvällen.
Jag tar också en del tillskott, med ojämna mellanrum, framför allt Magnesium, C-och D-vitamin, Zink, kokosfett etc.
Detta fungerar bra för mig, och om jag sköter mig så håller jag mig frisk och vid normal vikt.

 

Comments

 1. 1
  Ulrika Nyblom säger

  Jag tror att jag har sagt detta, (men utifall inte, så delger jag dig detta.) Eva Bülow säger ät grönsaker 75% med antingen kolhydrater eller animaliskt protein. Kombon kolhydrater med animaliskt protein tar +8 timmar, de andra två tar 3 timmar alt 4 timmar) några få saker gluten driver inflammation i 4 timmar, och ger läckande tarmar, kasein är likt gluten, så nono i 6 månader, om man behöver läka tarmen. Smör och 40% grädde är naturligt kaseinfritt. Utöver detta är majs, (som är en ceralie) samt socker, fröoljor/margarin inflammationsdrivande. Kalvkött (och lammkött likaså). Undantag är okej någon gång ibland. Källor Eva Bülow, ät vad du är, Neurologen David Perlmutter samt Mikael Håkansson, med otaliga kontakter och referenser i Gluten och mjölk. Kunskap är makt. OM man skulle behöva.

 2. 2

  Inte för att vara otrevlig på något vis. Men innehåller inte bregott rapsolja?
  Rapsoljan har aldrig visat på några seriösa långa jämförande studier. Man bara tror den är bra. Eller har nya rön gällande rapsoljan uppdagats? Odlings marken borde utnyttjas för betande djur i både hälso och miljösynpunkt. Vill som sagt inte peka finger. Dock har negativitet just om rapsoljan omtalats mycket.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Mats
  Det är sant, men Bregott/Norrgott har två fördelar i sammanhanget gentemot smör: Det är lättare att applicera pga mjukare konsistens, och det smakar godare än smör. Sannolikt har de tillsatt smörarom till Bregotten. Aromämnen behöver visst inte deklareras på förpackningen?

 4. 4
  RikLyckligåVacker säger

  Jag hyvlar alltid KRAVsmör lärde mig det av dig åsså blire D-vitamin, C-vitaminer exvis Ester-C, Zink, Selen, L-Tyrosin, B-komplex, K2, MSMpulver och till natten Magnesium, Kollodialt silver före och direkt efter tandborstningen Tar alltid xtra C-vitaminer vid minsta förkylnings känning
  i pulver kalciumaskorbat som jag blandar med vanlig askorbinsyra (från ica) för smakens skull SKÖLJER noga munnen med vatten efteråt Har högst troligt haft olika coronareaktioner (2 ggr) åker ej kollektivtrafik
  rask promenad nästan var dag Känner mig trygg ej rädd som en del stackars vänner blev nyss 65år
  TACK TACK TACK TACK ANNIKA för allt du delar med dig av

 5. 5

  Tack Annika.
  Det med GMO är ju ingen fördel. I vårt land odlas ca 14900 ton ekoraps så svårt hitta sådant.
  Ha ha ja smör är ju hårt. Men finns smörbyttor samt förr gjorde man ”skruvar” med ett
  särskilt verktyg. Använder det faktiskt själv. Inte bara mjukt fort utan lite ”piffigt” med ha ha. Smör från 100% gräs, klöver och ört är mycket gott. Vi här uppe i Norrland har ju ”Norrbete” som har riktigt kött mm. Industrismöret är inte gott kan jag hålla med om. Vad jag vet är det väl lag på innehåll? Men det följs dåligt överlag. Att man väljer dessa fetter är helt upp till var och en. Men ska vi vara ärliga, så är betande kor både bra för miljön och ger hälsosamma produkter. Dr Sanna har ju skrivit en saklig text om ”riskerna med rapsolja”

  ”Risker med rapsolja
  Det finns flera hälso- och miljöskäl och Nya studier kopplar också rapsolja till ökad inflammation och oxidativ stress.
  Bl a med ”förädling”, GMO, rovdrift och miljöpåverkan. GMO-Raps växer ju överallt nu, nya ogräset…
  Nedan text från följande blogg – och ställ ev frågor där tack o referenser finns där: https://rawvegan.se/2019/09/23/halsotips-at-inte-rapsolja-har-ar-allt-du-bor-veta/

  ”Rapsodlare har förädlat växten så att modern raps har en fettsyresammansättning med hög andel enkelomättat fett och saknar den giftiga eurukasyra och glukosinolater (ökar risk för struma) som tidigare gjorde raps olämpligt som livsmedel.
  Tillverkarna har på senare tid tagit fram rapsolja med små/inga mängder eurukasyra. Eurukasyra är mycket farligt för hjärtat, men trots att vi förädlat växten så hårt visar faktiskt studier ändå att rapsolja orsakar hjärtproblem.

  Rapsolja medför miljörisker:
  • Odlingsgifter:
  Enligt margarintillverkaren Carlshamn är den svenska konventionellt odlade rapsen så hårt besprutad att den är alltför giftig för att kunna kallpressas.

  • GMO:
  över 90% av raps är genetiskt modifierade. Studier har kopplat GMO-konsumtion till lever- och njurproblem, immunsuppression, allergiska reaktioner, neurotoxicitet och mer.”

  Min kommentar:
  Beträffande svensk rapsolja kommer all raps från samma genmodifierade kanadensiska planta. KRAV-odlad rapsolja säkrare, men rapsolja är ny föda som spreds på 1980-talet och inte funnits i människoföda innan.
  Valet är självklart ert eget, men jag intar det inte.
  pröva en månad helt utan någon fröolja och se vad det gör för din hälsa! Mycket omega6-fettsyror i dem = inflammation.” text från Sanna på Facebook.

  Som tidigare nämnt, inte för att peka finger. Tycker bara det är konstigt att rapsen accepteras som den görs. Med tanke på GMO och de hälsofarliga ämne raps innehåller. Lektiner mm.
  Ta inte illa upp, utan endast en intressant diskussion tycker jag. Önskar en trevlig kväll.

 6. 6

  När jag vet att det skall bredas smör på något är det bara att ta fram smörbyttan kvällen innan. Det tar många dagar för smör att härskna i rumstemperatur.

 7. 7
  XMargareta säger

  Min erfarenhet är dock att smör härsknar efter inte så långt tag i rumstemperatur. Känner man på lukten.
  Själv använder jag en osthyvel för smöret från kylen.

 8. 8
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Jag använder bara ofiltrerad olivolja (på salladen) samt smör och kokosolja (vid matlagning). Kokosolja är också bra för håret och för munhygien. Allt ekologiskt! Mitt kök (i nordost) är i regel svalt och jag har alltid lite smör i smörbytta framme på köksbänken – blir aldrig dåligt oavsett årstid. Skulle jag glömma fylla på smörbyttan nån dag så kommer osthyveln väl till pass 😉

 9. 9
  Nils Alsätra säger

  Håller med om att man inte ska äta någonting med rapsolja i. Själv äter jag bara riktigt smör, tar fram det i god tid ur kylen, men om jag glömmer det tar jag fram min speciella smörkniv:
  https://www.gourdos.com/microplane-butter-blade.html
  Mycket användbar!
  Jag är 67 år, dricker/äter 8 gr ascorbinsyra, 1 gr bakpulver, D3, Selen, Magnesium, Q10, MSM med Glucosamin, Zink. Är aldrig sjuk, spelar golf minst 2 dagar/vecka, rör mig ganska mycket. Jag äter inte så mycket kolhydrater, däremot massor med korv (hemlagad) och kött, både kyckling, nöt o gris.

 10. 10

  Osthyveln till ekosmör är perfekt! Äter aldrig Bregott med rapsolja. Svårare att alltid undvika majonnäs som ju också innehåller rapsolja, finner inte någon lika bra ersättare för det.

 11. 11

  Ett program om hur man tillverkar margarin och dess historia sänd i dagens ”Meny” i radions P1.
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1675443

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa