Inga bevis för fördel av fullkorn vs raffinerade spannmål

Cochrane: Fullkornsspannmål mot hjärtkärlsjukdomar .

Utvärdering av nio randomiserade studier, som jämfört kost med och utan fullkorn. Man hade tittat på kolesterolvärden och blodtryck som utfallsmått. Ingen skillnad hade hittats.
Man hittade inga studier som hade långtidseffekter på sjukdom och död. Alltså finns det ingen vetenskap som visar på skillnad mellan med och utan fullkorn jämfört med raffinerade spannmål.

 

Comments

  1. 1
  2. 2
    Elisabeth G säger

    Såvitt jag har förstått det är vitt bröd bättre än fullkornsbröd, eftersom man tagit bort de fytinrika skalen. Redan för kanske 30 år sedan, när jag började intressera mig för paleolitisk kost, fick jag lära mig att om man ville äta bröd så skulle det antingen vara vitt bröd eller riktigt surdegsbröd, för att åstadkomma minsta skada.

    Men det blir väl som vanligt. Dietisterna fortsätter att propagera för margarin och fullkorn. Senast i dag såg jag i en lokaltidning en dietist som propagerade för EAT Lancet för den som ville äta på ett sätt som var bra för både hälsan och miljön. Inte en siffra rätt, med andra ord. Man blir så trött.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa