Komjölk är bättre för planeten än sojamjölk

Yahoo News.
En välgörenhetsorganisation har räknat ut att det är bättre för planeten med komjölk än med sojamjölk.
Sojabönor odlas efter skövlade regnskogar, och det behövs stora mängder av sojabönor för att tillverka sojamjölk.

 

Comments

 1. 1

  Inte bara det. Gräs, klöver och ört växer av sol och regn. Miljövänligare får man leta efter. Behövs inga tekniklösningar eller processer. Opastöriserad mjölk är det mest näringstäta vi kan dricka. Gagnar kretslopp, och ekosystemet. Fast förbjudet. Förmodligen för nyttigt för att vara lagligt. Kor har gjort mycket gott för planeten och människan i tusentals år. Det är när kor tvingas äta spannmål och andra skräpprodukter från växtriket som problemet börjar. Kor ska hyllas som miljöhjältar. Det är industrin som förstör.
  Soya? Konstgödning, växtgift (veganens val som dödar drivor av djur), tekniklösningar energikrävande, samt som nämns. Inget miljötänk eller i närhet av innehåll vs komjölk från gräsbete.

 2. 2
  Jan Berglöf säger

  Jag rekommenderar följande TED talk https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI&t=217s om regerative agriculture och hur kossorna kan hjälpa planeten

 3. 3

  Håller med: opastöriserad och ej homogeniserad mjölk från gräsbete är oslagbart,
  Hörde på vetenskapsradion idag att ekonomer ska utbildas i biologisk mångfald.
  De ska inte bara fokusera på tillväxt och BNP utan även ta hänsyn planetens klimat, miljö och
  tillgång på resurser dvs hållbart tänkande. ÄNTLIGEN.

 4. 4
  Ann-Margret Lundgren säger

  Jag köper alltid ohomogeniserad mjölk., den finns ju i alla butiker numera.
  Men var hittar jag opastöriserad, den finns ju inte? Någon bonde att köpa från direkt känner jag inte.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  @Lennart,

  Det var goda nyheter. Om ekonomerna får insikt om ekologi och biologisk mångfald kanske vi kan få en verklig förändring – för att inte säga helt nödvändig korrigering – av prioriteringarna i framtiden. Dock kan det förstås ta flera år innan sådant får fullt genomslag.

 6. 6
  Christer Schön säger

  Sojamjölk är konstgjort och äckligt.

 7. 7

  Lustigt, just som jag hällde upp ett glas opastöriserad mjölk från gräs och klöverätande kor, så fick jag se det här inlägget.

  #4. Det gäller att hitta en bonde med välskött gård, som dricker gårdens egen mjölk och som har registrerat sig för gårdsförsäljning av mjölk. På en sådan gård kan man köpa, om de tycker att de har tid.
  Om du bor långt från gården, men de kanske har ärenden åt ditt håll ibland, då får man vara uppfinningsrik och försöka ordna en praktisk logistik. Det kan betyda ett mjölkhotell, en liten cirkulation av glasflaskor, samt ett upplägg för betalningen. Så har jag ordnat det.
  Det finns ju något som heter eko-ring också, det kanske går att ordna något praktiskt upplägg i ett sådant sammanhang?

  Angående soja så är det inget jag skulle ta i med tång ens en gång. Betänk också att jordbruk utan integrerad djurhållning helt enkelt inte fungerar på lång sikt. Det är den bistra sanningen: Sedan får veganer skrika sig hesa tills de får sina bristsjukdomar, och jordana har utarmats där djuren saknas.

  Skål! Mm, det smakar sommar, lantgård och det finns en eftersmak av bakterier som killar gott på tungan 😉

 8. 8
  Lars Benny Melin säger

  Och för att få en mer naturlig fetthalt på mjölken så fyller vi på en halv deciliter grädde i till en liter mjölk om vi inte finner den med naturlig fetthalt. KRAV-märkt förstås.

 9. 9

  Visste ni att när man bränt land i Amazonas djungler och odlat soja ett par år så är marken utarmad och förstörd. Då skickar man in korna på fälten för att laga marken. Många tror därför felaktigt att man bränner skog för köttproduktion.

  I västvärlden och Sverige pågår en pandemi av laktosintolerans. När jag poängterar att 96% av svenskarna är muterade till att tåla laktos. Ljuger de och säger att det är deras doktor som säger det. De lider alla av glutenintolerans och insulinresistens.

  Dock måste man förstå att både pastöriseringen och homogeniseringen är oerhört skadlig för vår metabolism. Min princip är att inte dricka fyrkantig mjölk. Jag har dock minskat mitt mjölkdrickande och inser nu att min ketos blir mycket starkare utan mjölk. Så numer dricker jag det mer sparsamt. För då försvinner sockersuget och min kropp lever i ketos.

  Man måste förlåta alla veganer och mänskliga växtätare. De rår inte för det. De är helt dumma i huvudet och förstörda av stadsliv, sedan generationer. Ät inget som en maskin, på en fabrik, pinkat eller bjst ut!!!

  Detta gäller naturligtvis inte kaffe (:

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa