Fråga Doktorn – Hälsa

SVT har tydligen kommit på att de ska ha en programserie med hälsotema. Denna första gång ikväll med mat-tema. Gäster var Karin Granberg från Fråga Doktorn, Alexandra Zazzi, TV-kock, Henrik Ennart, vetenskapsjournalist och Kerstin Brismar, diabetesprofessor.

Programmet innehöll många synpunkter, men det jag fäste mig vid var att det vegetabiliska  framhölls väldigt positivt, medan mejeriprodukter och kött nedvärderades. Ingen gång nämndes att kött är det näringsmässigt överlägsna födoämnet. Det innehåller en proteinsammansättning som är idealisk för människan. Ägg är också ett perfekt födoämne, men jag hörde det inte nämnas.
Några gånger nämndes att det  var bra med fleromättade fetter, ingen gång nämndes att det är bra med naturliga mättade fetter.
Ja ja, det kunde definitivt ha varit värre. Det var tämligen vettiga personer de hade bjudit in.

 

Comments

 1. 1

  Tämligen vettigt och ändå så fel 🙁

 2. 2
  XMargareta säger

  Man mätte blodsocker efter apelsin respektive apelsinjuiceintag och då blev förstås blodsockerhalten mycket högre, när juicen intogs. Man förklarade det med att då var det fibrerna i apelsinklyftorna, som gjorde, att blodsockerhalten inte toppade så högt.
  Jag tror man kunde ha åstadkommit samma effekt om man intagit en skvätt grädde tex. samtidigt. Då släpper nämligen magsäcken ut mindre portioner till tolvfingertarmen i omgångar. Då skulle man också ha hållit sig mätt längre och inte fått hungersug efter ett kortare tag.
  Med regelbundet intagande av fett, så lär sig kroppen förbränna fett effektivt. Man håller sig mätt + att förbränning av fett är en renare förbränning än förbränning av kolhydrater och det bildas inte så många fria radikaler.

 3. 3

  2 XMargareta

  Är hemskt gott också att äta apelsin som sallad, uppskuren i skivor eller hur man nu vill, med olivolja och salt…..då borde man få samma reaktion som du beskriver..
  Intressant också det du skriver om en renare förbränning av fett än den av kolhydrater…undrar bara vilken reaktionsväg du syftar på då?? Jag letar förgäves efter någon reaktion där syre ingår för att förbränna kolhydrater, men hittar bara fiktiva förbränningar on substrate level….vilket ju är det som vanligen menas med fermentering? Och som också alla cancerceller använder, eftersom deras mitokondrier är defekta och det är där, som den oxidativa fosforyleringen försiggår…
  Programmet ”Fråga doktorn – hälsa” var väl som vanligt ganska intetsägande, såna där prat-program brukar ju bli det….det mest intressanta, men också motbjudande, var deras försök att göra insekter till en smakfull måltid? Där vänder sej magen på mej åtminstone….

 4. 4

  Reagerade över blodsockervärdena. Hon som såg ung och slank ut fick över 11 av ett glas juice! Ett sådant värde är ju en indikation på att hon i princip har diabetes, eller är jag ute och cyklar nu?
  Hon som åt en apelsin fick över 8. Av en apelsin! Tyder på pre-diabetes. Även det lämnades utan kommentar.

  Sedan förstår jag mig inte riktigt på hon Brismar. Träffar inte hon Ann Fernholm ibland? Då borde hon väl veta bättre än att sitta och varna för grädde och smör, och sedan i chatten skriva till någon som äter fyra frukter om dan, att det är helt ok! Utan en enda fråga om den personens hälsa. Är hon så rädd om sina forskningsanslag att hon inte tänker själv? Eller så har hon väldigt svårt att släppa att LDL inte är en intressant hälsomarkör.

  Båda läkarna i programmet var överviktiga, vad är det då för mening med att med ha med dem som experter i ett TV-program?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa