Nya kostrekommendationer i Amerika

De nya ”The Dietary Guidelines for Americans, DGA” för 2021-2025 publicerades den 29/12. Jag läser i Zoë Harcombes nyhetsbrev om vad de skriver.
De fortsätter att rekommendera samma makronutrientfördelning för vuxna, dvs 10-35 E% protein, 20-35E% fett och kolhydrater 40-65 E%.

Varningen för kolesterol i maten är borttagen. DGA tillråder att tillskott måste tas vid vegetarisk kost.

Mättat fett var fortsatt största källa till bekymmer för DGA. De avråder från smörgåsar, desserter, sötsaker, snacks, pizza, chips, friterat etc pga innehåll av mättat fett. De nämner inte något om att dessa födoämnen innehåller socker och skräp.

Möjligheten att rätta till de sjukdomsbringande kostråden skjuts alltså på framtiden i fem år igen. De amerikanska kostråden är de som är normgivande för resten av världen.

 

Comments

 1. 1
  XMargareta säger

  Så synd!

  ”smörgåsar, desserter, sötsaker, snacks, pizza, chips, friterat etc pga innehåll av mättat fett.”
  Här kryllar det väl av kolhydrater? och fröoljor, uppvärmda och definitivt oxiderade också?

  Är det inte i USA, som många äter icke-hemlagat och är det mättade fettet i nämnda kategorier kanske då mest industriella transfetter?

  Rökridåer!!!!

 2. 2
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Det handlar som vanligt inte om hälsa utan om den makt storföretagen har och deras inkomster ..$$$!!

 3. 3

  Hej!
  Jag följer bloggen med intresse. Men jag har en fråga:
  Jag kan lätt avstå från socker, mjöl/brød, pasta och ris, men inte potatis. Och jag tycker om lite mjölk i min kvällschoklad. Tycker du detta kvalificerar till LCHF eller förstör jag något med mina 2 potatisar om dagen?

 4. 4
  Tom Andersen säger

  Ja, desværre følger Danmark også US-rekommanderingerne NNR kommer jo i 2022, men allerede nu ændres de danske kostråd efter inspiration fra EAT-Lancet og med henvisning til klima! Animalske fødevarer er dømt fredløse og veganismen har vind i sejlene. Ikke ér ord om madspild – op mod treti % af produceret fødevarer ender som spild!!!
  Epidemien af diabetes, fedme og cancer vil stige til nye højder i Norden i perioden 2022 – 2032 🙁

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  3 Gunnel N
  Om du avstår från andra kolhydrater än potatis, så blir det ju inte så mycket. Du skulle kunna kolla ditt blodsocker före måltid och en timme efter för att se hur mycket det har höjts. Om det har höjts en enhet så är det ju inte så farligt.
  Men du skulle kunna dra ner till en liten potatis per dag? Potatis är enbart en vanesak.

 6. 6

  4 Tom Andersen

  De missbrukar alltså klimatförändringsbluffen för att tvinga folk att äta ännu mer kolhydrater, och bli ännu mer sjuka, och äta ännu mer medicin, som i bästa fall bara minskar symptomer.
  Samtidigt använder de covid19bluffen för att förmå oss att ta vaccin som stör och skadar vårt naturliga immunförsvar, och gör att vi bli ännu sjukare och i behov av ännu mer medicin. Det var fiffigt, måste jag erkänna.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa