Fettkaffe aptitnedsättande?

Det florerar många åsikter på sociala medier, tex Facebook där jag deltar.  Vissa av dessa åsikter ställer jag mig tveksam till. Tex såg jag en admin-kommentar i en LCHF-grupp, om att man avråder från fettkaffe. Fett ska då endast intas i fast form och inte i flytande. Detta sades bero på att fettkaffe var aptitnedsättande och kunde då orsaka näringsbrister.
Jag uppfattar att de flesta(?) LCHF-are har lidit av överätning och övervikt. En viss aptitdämpning kan då snarare vara av godo, särskilt för de som fortfarande lider av övervikt och har svårt att komma till rätta med det. Jag tycker därför att man inte generellt ska avråda från fettkaffe, utan möjligen peka på möjligheten att den aptitdämpande effekten  riskerar att bli för stark och kan leda till underätning. De flesta LCHF-are är väl medvetna om sitt matintag, och bör kunna avgöra om matintaget blir för klent?!
Och i så fall kunna rätta till missförhållandet, dvs minska på mängden fett i kaffet?

Det har idag blivit en lång tråd om fettkaffe i Smarta Diabetiker.
Om det är så att fettkaffe är aptitnedsättande borde man kunna titrera ut en dos fett som gör att man intar sin idealvikt? (Men det hjälper troligen inte alla?)

 

Comments

 1. 1
  XMargareta säger

  Fettkaffe ger nog i många fall en stadig ketos och kan nog i många fall underlätta, så att man kan inta färre måltider.
  Då är det ju väldigt bra och viktigt, tror jag, om man kan vara noga med makro- och mikronäringstätheten.
  Metoden borde underlätta för att få med flera flugor i samma smäll.

 2. 2

  Läste hos kostdoktorn att undvika eller minska på kokosolja i kaffet om man har onödigt högt kolesterolvärde i blodet (gäller inte det goda kolesterolet)
  kom att tänka på detta när jag läste att fett ska intas i fast form.
  Kan det vara så att onödigt mkt fett går ut i blodet när det intas flytande ihop med Kaffe?

 3. 3

  Att lägga fett i varm vätska borde rent generellt vara bättre än att upphetta det i stekpanna? Allra bäst vore väl att äta smör direkt som Helmut Kol?
  https://youtu.be/nEUTn1_dTQM?t=145
  Det verkade dessutom lugna. 🙂

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Om jag känner sug efter något att stoppa i munnen så mildras det av att stoppa en tesked smör, Bregott eller kokosfett i munnen och låta det smälta och sväljas ner. Då försvinner suget efter några minuter.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  2 Lennart
  Kokosfett som man äter fast intar ganska direkt kroppstemperatur, vilket är flytande, och kokosfett i kaffet intar ganska direkt kroppstemperatur, så jag kan inte tänka mig att de har olika effekter i kroppens metabolism.
  Det finns nog inte visat att kokosfett, i rimliga doser, skulle ändra på blodets halter av kolesterol.

 6. 6

  Tog mig en fettkaffe imorse. Men sedan jag ökat på med fett har både bs och insulin ökat (typ 1)
  Vet inte vad jag ska göra nu, jämn kurva men gått upp jämfört med min första månad och det verkar vara precis tvärtom för andra 1:or

 7. 7
  Nisse Hult säger

  5 Annika

  Så mycket kokosolja som jag äter sen många år tillbaka ger samma svar dvs ändringar och kvoter av kolesterol är till det bättre.

  Men klart mitt OMAD 23:1 protokoll med noll hunger & noll sug sen snart två år är med och hjälper till.
  Idag köpte jag 10kilo smör inför Jul @ 25kr/500gr
  Gäller att bunkra när det blir läge
  Nyligen köpte jag 30st 500ml burk kokosolja kallpressad hos HappyGreen till rövarpris så lagret räcker ett tag framöver nu
  Bara en kan va……. 🙂

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Millan,
  Om blodsockret försämras av att du tar mera kokosfett, så är det väl rimligt att du minskar ner det igen?

 9. 9

  Annika, har mest använt smör som jag sett på recept. Väldigt gott.. men ska prova och se. Trodde inte fett skulle öka, men det kanske är olika då vi är olika

 10. 10
  Elisabeth G säger

  # 7

  ”Idag köpte jag 10kilo smör inför Jul @ 25kr/500gr”

  Vilket fynd! När vår butik har extrapris på smör är det alltid maximerat till 1 kg per hushåll.

  Att fettkaffe skulle orsaka näringsbrist kan jag inte tro. Smör är nyttigt och andelen fett i kosten (inkl. det som finns i kött och liknande) bör ju uppgå till 70 – 80 procent av energiinnehållet. Jag har sällan mått så bra som när jag avslutat frukosten med en mugg kaffe med 25 – 30 gram smör i.

 11. 11
  Nisse Hult säger

  # 10

  Så var det i min butik också dvs max 1 kg per hushåll, men då kan man………… 🙂

 12. 12
  Elisabeth G säger

  Aha, Nisse – skicka hela tjocka släkten… Eller klä ut sig och gå flera gånger.

 13. 13

  Mina söner gillar mig. De gav mig ett paket med 4 kg Smålandssmör i julklapp. Björn Hammarskjöld, Mora, säger att en vuxen mans energibehov är cirka 200-250 gram fett per dag. Jag tror att det är helt omöjligt för mig att få i mig det. Likaså ska mängden kött och proteiner, vara lika mycket som fettet. Jag kan inte äta så mycket kött heller. Sen jag var bebis har jag inte stoppat in så lite i munnen och spolat ner i toan, som nu. Ändå mår jag fantastiskt bra och känns helt frisk i kroppen. Att fördjupa mig i LCHF,s många olika facetter, har gjort mig enormt medveten och betydligt listigare (:

 14. 14
  Hans Nilsson säger

  Mår utmärkt på fettkaffe. Dricker ett par koppar tidig morgon. Senare under fm byter jag kockosfett mot MSM i kaffet. Kolesterolvärdet är högt men jag litar på Ravnskov m fl.

 15. 15
  XMargareta säger

  För mig är fettkaffe två stora koppar vid frukost, men fettet för mig blir REJÄLT med den fetaste ekogrädden.

 16. 16
  Nisse Hult säger

  @12

  Det räcker med att förstå svaghet i reklam
  och vad olika påståenden betyder.
  Men visst du får springa lite i kassorna
  gärna uppdelat över möjlig tid men
  de kan de va värt. Gissar att du drar samma kort i
  kassan även mask på

 17. 17
  Johanna Söderlund säger

  Jag tror inte heller det är någon fara för de flesta, men våga prova utan fett ibland. Tror det finns fördelar med att förlänga fastan.

  För mig behövs inget fett, jag håller mig mätt på bara kaffe fram till lunch.

 18. 18
  Nisse Hult säger

  @ 17

  Och jag håller mig mätt med att äta endast en gång per dag OMAD sen snart två tillbaka

 19. 19
  Göran Backlund säger

  Längtar varje morgon till mitt Fettkaffe 🙂 Har ökat upp till 2 matskedar MCT olja och en matsked smör samt en ägg gula 🙂 Utom de dagar jag fastar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa