Om spannmålens näringstillförsel

Jag fick på mailen en skärmdump av en artikel i Land, om Kerstin Fredlund som arbetar för ett bättre näringsutbyte från spannmål. Hon har företaget ’Hidden in Grains’ för detta ändamål.
Hon säger att modernt vetemjöl mest liknar en teknisk produkt för industrin. Fytinsyran är så stark att näringsupptaget  försämras. Barn som får välling som tillagats från industrivetemjöl, utan tillsatser, får näringsbrist, framför allt järnbrist. Hon upptäckte detta vid samarbete med antroposoferna i Järna, där föräldrarna gjorde egen välling utan industritillsatser, och barnen drabbades av näringsbrister. Hon förstod att spannmålens groningsprocess måste sättas igång med vatten och värme för att näringsinnehållet ska frigöras. Hon bedömer att två miljarder människor i världen lider av mikronäringsbrist; de som äter mycket spannmålsmat. 40% av tonårsflickorna i Sverige lider av järnbrist. Järnupptaget från spannmål kan tolvdubblas när fytinsyran brutits ner genom mältning. På 80-talet gick hon först ut med dessa rön, men det fick inte genomslag då. 2015 startade hon företaget tillsammans med Anette Almgren, i samarbete med företag i Kina och Nairobi.
Mycket intressant. Gäller förstås främst för de som fortfarande äter spannmål.

 

Comments

  1. 1

    Verkligen men för …… Vakna! Gluten ger läckande tarmar. I INGEN BORDE ÄTA GLUTEN! Vidare borde vi inte sätta i oss socker, majs eller särskilt mkt mjölkprodukter (absolut spara smöret, och en och annan skvätt grädde, okej för fil och liknande) kaseinet i mjölken liknar gluten. Alltihop ÄR inflammationsdrivande. Har du problem i tarmarna låt ptminstone bli mejeri i 6 månader. Jag är ingen perfektionist, men bara att avlägsna gluten, fick min allergi, att elimineras till ett minimum. Hade allergi mot hassel,mandel, frukt, rårivet, makrill och surströmming, samt våren. Nu har det sjunkit till ca 2 v på våren, förr började säsongen i feb-mars, och absolut knappt någonting hjälpte. Nu räckte två v en tablett var tredje dag. Då 3-4 tabletter per dag, depåmedrol, inhalation nässpray samt ögondroppar. Detta är nu ett minne blott. Vaddå allergi? Vad pratar ni om. Jamen nära på, sån stor skillnad, och, dessutom fann jag idag en text, som sa, det börjar med allergi. Och det slutar med annat. Nu ska vi se, om jag kan få ner allergin till noll. Annat som är inflammationsdrivande är kalv och LAMM samt nattskatteväxter, troligtvis även industriell citroncyra, utvinns av svartmögel, bergis cancerframkallande på sikt. Snälla vakna! Det är rena rama vansinnet detta. Förlåt att det blev väl långt, och ganska uttömmande.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa