Interaktion mellan grapefrukt och vissa mediciner, som kan vara livsfarlig

I TV-helse.se .

 

Comments

 1. 1
  Agneta Önfelt säger

  Det enklaste är att undvika grapefrukt om man tar medicin, så behöver man inte grotta ner sig. CYP enzymerna är till för att göra fettlösliga molekyler vattenlösliga så att de kan utsöndras. De är väsentliga för avgiftning.

 2. 2

  hej
  förstår Ej, är det farligt att äta grapefrukt t.ex om man tar levaxin, och har sköldkörtelsjukdomar?

  och undrar över detta med pandemin också, den som vi har just nu överallt, ska människor gå och ta en spruta för denna pandemi??

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Ann-Catrin Bergström
  Vid en snabb titt ser jag inte att Levaxin finns med på listan över de som påverkas av grapefrukt. Men om man vill vara säker så kan man undvika grapefrukt om man äter någon medicin.
  Angående spruta mot pandemin, gäller det väl det kommande vaccinet. Jag har inte tagit ställning till det själv. Jag själv tänker avvakta ett tag och se om det framkommer några biverkningar.
  Var och en måste själv bestämma hur den ska göra.

 4. 4

  jag som äter amlodipin och candesartan/hydroclorthiazide undrar då så smått om man skulle kunna gå ned på dessa i dos och äta grapefrukt istället! En halv grape på morgonen och du kan sänka dosen kanske?
  Mvh lisbeth Jonson

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 lisbeth jonsson
  Det låter vanskligt att experimentera själv på det sättet. jag kan inte svara. Du får tillfråga en farmaceut.

 6. 6
  XMargareta säger

  Jag skulle aldrig äta grapefrukt om jag tog någon nödvändig medicin, om man avråds att äta grapefrukt i samband med den.
  (Jag har tidigare fått uppgift om att det som gäller för grapefrukt också gäller för lime.)
  Någon som också fått det?

 7. 7

  Hur är det då med citron? Som jag pressar en halva varje morgon ihop med askorbinsyra?

 8. 8
  XMargareta säger

  7 Moventia
  Citron har aldrig nämnts i sammanhanget.
  Inte heller apelsin.

 9. 9

  7 Det låter vansinnigt att blanda Askorbinsyra med citronsyra. Det låter dubbelsurt. För något som enkelsurt måste neutraliseras. Har jag missat något?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  7 Moventia
  Askorbinsyra är väldigt surt. Det är risk att det fräter på tänderna. Då bör det vara bäst att blanda med något basiskt, tex Bikarbonat. Själv har jag senast köpt Kalciumaskorbat, som ska vara syraneutralt.

 11. 11

  Att blanda in citron är något jag tror att Lars Bern säger. Men jag har kanske missuppfattat. Ska ändra till bikarbonat eller kalciumaskorbat med en gång. Man är ju rädd om tandsningarna.

 12. 12

  Jag har nu på morgonen kollat citroner på nätet. En lång rad inlägg säger att citron är syra men när den kommer in i kroppen förvandlas den och blir basisk. Utgår då från att Lars Berns råd är korrekt.

 13. 13
  XMargareta säger

  # 12 Moventia
  Det är korrekt, att omsättningen av citronen i kroppen ger basiskt värde, men det man tidigare i tråden menade var att syran i citronen kunde fräta på tänderna och det kan den, därför att i munnen är saften av citron sur.
  (Jag tror, att vissa vill ta citron till sin dos askorbinsyra kanske? kan bero på att man tror att ett naturligt livsmedel med C-vitamininnehåll kan innehålla ämnen, som är välgörande komplement i sammanhanget. och det kanske kan stämma, men det borde inte störa om man tillsätter bikarbonat till det hela, så att det inte blir frätskador på tänderna.)

 14. 14

  Hej Margareta! Tack för intressant kommentar. Jag försöker undvika frätskador på tänderna dels genom att hälla saften från en halv citron i ett bamsestort glas med vatten blandat med askorbinsyra dels genom att alltid dricka blandningen med sugrör. Har bara svalt Berns tips utan att tänka efter ordentligt. Kanske måste man också borsta tänderna efter att ha sugit en dos. Men det blir för jobbigt att göra det flera gånger om dagen. Får nog börja med bikarbonat eller Annikas tips..

 15. 15
  XMargareta säger

  14 Moventia.
  Om man borstar tänderna direkt efter att ha haft syra på tänderna blir frätskadan ännu värre.
  Man bör skölja munnen i ställe och i så fall med vatten, eller något lätt basiskt innan.
  I saliven finns just bikarbonat, som så småningom neutraliserar det sura. Man kan påskynda detta genom att kort tugga tuggummi.
  Om jag gör det, så blir det verkligen en kort stund. Tycker inte om att stimulera matsmältningssafter utan att äta.
  Så tipset med bikarbonat tillsatt till askorbinsyran är inte dumt.
  Har sett uppgifter om, att C-vitaminstyrkan sänks lite då.
  Någon uppgift säger att den sänks med 50%, en annan, att den sänks med 25%
  Har i huvudet, att man kan tillsätta hälften så mycket bikarbonat som tillsatt askorbinsyra och då öka resp. mängd lite i stället.

 16. 16

  Tack för alla tips. Hur gör du själv?

 17. 17
  XMargareta säger

  Moventia

  Beror på.
  Normalt tar jag en 1000 mg-tablett från Great Earth oftast två, ibland tre gånger per dag till maten.
  Jag är lite lat och orkar inte hålla på med att bland o blaska till vardags.
  Innehållet tycker jag är bra i det preparatet.

  Om jag vill öka på lite, så kompletterar jag med ett syraneutralt pulver med Calciumaskorbat.
  Jag blandar ut det i kall dryck, oftast vatten. Det köper jag på ICA Maxi på en särskild avdelning för tillskott. Det fräter inte på tänderna.
  Jag har även en jätteburk askorbinsyra inköpt på Hälsokosthuset i Borlänge. Det tar jag ibland om jag vill ha extra. Oftast blandar jag då med natriumbikarbonat, också inhandlat på Hälsokosthuset i Borlänge.
  I det fallet blandar jag två delar askorbinsyra med en del bikarbonat.
  Tex ett kryddmått askorbinsyra och ett halvt mått bikarbonat. Ibland tar jag bara askorbinsyra och vatten. Då sköljer jag munnen ordentligt med vanligt vatten efteråt och spottar ut vattnet.
  Jag har även möjlighet, att tillverka liposomalt C-vitamin.
  Det har jag gjort en gång, när jag tyckte jag behövde mer. Det var ett antal år sedan. Jag följde ett recept från nätet. Det var ganska enkelt att tillverka det med hjälp av en enkel ultraljudstvätt. Jag köpte min på
  Clas Olsson. Man behöver också en mixer, eller en mixerstav och något av trä, att röra med
  Ingredienser. Askorbinsyrapulver, solroslecitin, vanligt vatten.
  Så här gjorde jag. Blandade 3 matskedar solroslecitin väl i 4 dl ljumt vatten. Sedan fick det stå ett par timmar. Blandade även 3 matskedar askorbinsyra i 2 dl ljumt vatten. Sedan blandade jag alltihop och körde med mixern någon minut. Därefter fortsätter man med ultraljudstvätten. Jag har för mig att man fick köra några omgångar. Man fyller upp till maxnivån på apparaten och kör i 480 sekunder, som finns som möjlighet. ( 8 minuter) Under hela den tiden rör man om med träsmörkniv tex.
  Man förvarar det hela i rena glaskärl med lock i kylskåp. Man tar tex upprepat 2 cl i taget under dagen.
  Detta har jag som sagt gjort endast en gång. Det är lite omständligt, men kanske man någon gång kan ha nytta av att veta hur man gör? Det sägs ju, att genom att inta liposomalt C-vitamin, så kan man få upp en större C-vitaminkoncentration i blodet än man kan med oralt intag. Mitt minne säger mig, att detta liposomala smakade surt, så då får man tänka på detta med tänderna. Man kan även köpa liposomalt C-vitamin.

 18. 18

  Stort tack Margareta. Du har verkligen forskat i det här. För mig har nyligen en tandbrygga rasat så jag är verkligen rädd om resterande tänder.
  Hälsningar Moventia

 19. 19

  Liposomalt C med ultraljudstvätt. Henrik Eiriksson är norsk eller dansk.

  https://www.youtube.com/watch?v=DuZcOMhQehk

  Liposome 2020 update

  https://www.youtube.com/watch?v=olJ9xB2EfgI

 20. 20

  Jag slänger 16 gram askorbinsyra och 8 gram bikarbonat i en 0,5 L pet flaska. Smakar saltaktigt.

 21. 21
  XMargareta säger

  20 Dave
  Tack!
  Den metod som visas via den första av länkarna du gav, tror jag ger bättre resultat än den jag beskriver.
  Så den kommer jag att använda om jag skall göra liposomalt C-vitamin någon gång.
  Då kan jag använda apparaten från Claes Ohlson, men då behöver jag köra fler omgångar, för jag tror Henrik Eiriksson i videon hade en större ultraljudsapparat.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa