Låg lön ökar risken för Covid-död

Jag hörde på Vetenskapsradion för en stund sedan om en epidemiologisk studie i Sverige som hade visat att den största faktorn som hade samband med död i Covid var låg lön.
Nu tror inte jag på att Coronaviruset tittar på lönebeskedet innan det bestämmer sig för om det ska döda sin värdorganism. Det måste vara en eller flera faktorer som har samband med ekonomiskt välstånd. En sådan faktor är maten. Kanske de med sämre ekonomi äter sämre mat, med skräpfetter (fleromättat vegetabiliskt omega-6-fett och billiga margariner) och högre andel kolhydrater? Mindre tillskott av vitaminer och mineraler?
Vilket då kan försämra immunförsvaret?! Mera forskning på detta efterlyses.

 

Comments

 1. 1
  Ingrid Bergfeldt säger

  Dra inte alla över en kam. Att man har dåligt ställt innebär inte per automatik att man är korkad.
  Jag är lågavlönad; pension+ arbetslös efter en olycka.
  Men jäkligt duktig på mat. Då menar jag ren bra mat, bra fetter. Man kan äta gott och rätt för liten peng.

 2. 2

  De med lägre lön kan oftast inte jobba hemifrån, vilket innebär mer kontakt med arbetskamrater, kunder osv. samt att de oftast måste använda kommunala färdmedel. Ett exempel är barnomsorgen, där de anställda utsätts för smitta till- och från arbetet och har mycket kontakt med arbetskamrater, barn och till viss del föräldrarna. De med låg lön är också mer benägna att jobba fast de är sjuka (av naturliga skäl). De utsätts totalt sett för betydligt högre risk att smittas än en höginkomsttagare som har mer tid/ork/ekonomi att ta hand om sig och oftast större möjlighet att jobba hemifrån.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 Ingrid Bergfeldt
  Du kan ju inte heller dra alla över en kam. Det är inte troligt, tycker jag, att alla med dålig ekonomi äter som du. Det handlar inte om en önskvärd situation utan om hur det i verkligheten är.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  2Anni
  Ja det finns många tänkbara faktorer i detta. Jag tog nu bara upp maten.

 5. 5
  Hildegaard säger

  Inget som förvånar mig, det har visats i många olika sammanhang o studier att låginkomsttagare/lågutbildade har sämre hälsa. De med högre utbildning lever längre o friskare. O även fast deras arbete tar upp mycket av deras tid så tränar de. Psykiskt välmående är ju en variabel här. Att kunna styra över sitt arbete ger mer energi. Medan att känna att man inte har någon kontroll över sitt jobb kan få personer att känna obehag av olika slag o tar energi istället för att ge energi.

 6. 6

  Jag har också läst detta.
  Låg inkomst behöver inte ha med dåliga kunskaper/låg utbildning att göra. (Men dom generaliserar.)
  Men visst kostar nyttig mat mer än makaroner och annan mjölmat. (Matpriserna har ju stigit 30-100 procent på två år, men inte pensionerna.)
  ”Dom” är f.ö. dåliga på att informera allmänheten hur man stärker sitt immunförsvar. (Inte ens min intelligenta vän, med kemiingenjörsexamen från ett av landets universitet tror på att vitaminer stärker immunförsvaret. Hen säger bara att hen äter ”nyttigt”. Vad ”nyttigt” innebär fick jag ingen klarhet i.
  Tack för en trevlig helg i Överhörnäs!
  (Än har jag inte fuskat.)

 7. 7

  Självklart är det många faktorer som bidrar men maten är en viktig del. Jag har mött många som sagt att de aldrig skulle ha råd att äta som jag gör men eftersom jag går förbi det mesta i matbutiken så blir inte min matkorg dyrare utan snarare tvärtom.

 8. 8
  jens villumsen säger

  Jeg tror nu snarere, at der er sammenhæng mellem lav løn og de jobs lavtlønmnede udfører:
  Chauffører, rengørin, social- og sunhed med mange daglige kontakter med stor risko for smitte.
  Hertil kommer også lavtlønnedes boligforhold- ofte dårlige tæt befolkede områder

 9. 9

  En liten tanke bara….vilka har det generellt sämre ställt, jo pensionärer och vilka är det som dragit det kortaste strået under denna pandemi, jo..pensionärerna.
  Som Annika skriver så kan ju även kvalitén på kosten vara en faktor och vilka bor på sådana ställen (alt. får mat levererad till sina egna hem) där maten ofta är så motbjudande att klockorna stannar….åter igen, pensionärerna.
  Så det kan ju finnas en ekonomisk koppling till hur hårt drabbad man blir av Covid-19.
  Det kan ju även finnas en koppling mellan ekonomi, kost och de försvårande omständigheter, typ bakomliggande sjukdomar (som ofta drabbar äldre), som försvårar tillfrisknandet från Covid-19, men som sagt…det är ju bara en tanke.

 10. 10

  Förmodligen. Invandrare, som ofta har lägre halt av D-vitamin än oss, tillhör i allmänhet socialgrupp 3 oftare, p.g.a. den höga arbetslöshet som den osolidariska politiken och de osolidariska facken står för i snart 3 decennier nu.

  Att starta krig i invandrarnas hemländer, locka hit dem och segregera dem är inte enbart massmord i första ledet, men även dråp eller, om det var medvetet, alltså dubbelt massmord. Rasism i praktiken.

 11. 11

  Kosten har säkert betydelse. Det har också trångboddhet. Det lär ju finnas extrem trångboddhet. Det skulle vara intressant att veta hur ett sådant boende ser ut. Det skulle också vara intressant att veta vilket sammanhang de smittade och avlidna levt under.
  Jag tror inte på att det smittas mer på krogen efter 22.00 eller på nattklubbar. Det som möjligen skulle kunna hindra smittan är kunskap hur hushållen skall förhålla sig till smittan, exempelvis när någon medlem blivit smittad. Då är det ju svårt att hålla två meters avstånd till varandra.
  Sedan är skräcken som media fyller sina alster med farlig i sig själv. Speciellt för de som tvingas leva ensamma. Och så får vi inte glömma ekonomiska problem för många som är en följd av smittan.
  Det är inte tillräckligt att Löfven och Damberg uppmanar folk att skärpa sig. För att människor skall ta ansvar måste de vara delaktiga i lösningen. Till det krävs att de får kunskap, inte uppmaningar att bara skärpa sig.

 12. 12
  Nisse Hult säger

  Måste bara kommentera ”fattiga” etc, hur kan det komma sig att samma personer som
  inte ”har råd” att köpa ”dyr?” näringsrik mat har råd att köpa alkohol flera ggr i veckan, har råd med tobak, snus, köpa dyr skräpmat, godis, läsk etc?
  Vårt hushåll som kör OMAD protokoll sen snart två år tillbaka har
  ”råd” att bara unna oss ”dyr” lyxmat en ggr per dag som enda födointag lätt som en plätt
  då vi inte ”unnar” oss en massa skräp enl ovan.

 13. 13

  Trist att det ska vara så svårt med att skilja på korrelation och kausalitet. Finns berömt exempel där man visar att den globala uppvärmningen korrelerar med det sjunkande antalet pirater i världen! (Googla pirates global warming). Som Annika är inne på så säger studien egentligen ingenting om samband. Kan vara nästan vad som helst, trångboddhet, geografi, dåliga matvanor, kön, etnicitet etc. (Måste erkänna att jag inte lyssnat på radioinslaget)

 14. 14
  Lars Henrik säger

  Annika skrev:

  Nu tror inte jag på att Coronaviruset tittar på lönebeskedet innan det bestämmer sig för om det ska döda sin värdorganism. Det måste vara en eller flera faktorer som har samband med ekonomiskt välstånd. En sådan faktor är maten. Kanske de med sämre ekonomi äter sämre mat, med skräpfetter (fleromättat vegetabiliskt omega-6-fett och billiga margariner) och högre andel kolhydrater? Mindre tillskott av vitaminer och mineraler?

  Jag tror det är huvudet på spiken! Fast självklart finns det undantag precis som Ingrid skriver ovan.

 15. 15

  Självklart har pengar betydelse för hälsa och skydd mot corona. Har du pengar så kan kan du skaffa ett bra boende,och äta bra mat. Men bor du trångt, till exempel med mer en tre personer i samma rum, då är det illa ställt med dina livsmöjligheter och leva ett liv där du förverkligar dina drömmar.
  Har du kommit till Sverige med flyktingströmmen så har du det med andra svårt mycket svårt.Och så har vi alla papperslösa.
  Jag menar att boendesituation har stor betydelse för corona sprids. spridningen. Trångboddhet är en laddad fråga som det politiska etablissemanget skyr som pesten.

 16. 16

  Jag är född statslös här i Sverige. Saknar helt utbildning. Jag har aldrig haft mer än 120 000 i årsinkomst. Eftersom jag blev utsparkad permanent på arbetsmarknaden. Jag har lekt hela livet och aldrig tagit något på allvar. När jag blev pensionär så cachade jag in köpte en bondgård och blev carnivore, huvudsakligen på viltkött. Jag köper smör och kaffe i affären. Hatar det stället, dödsmedelsbutiken.
  Överlevnad från covid har varken med lön och bildning att göra. Utan medvetenhet!!! Har jag munskydd är jag en intelligent och medveten människa. Har jag inte munskydd är jag helt dum i huvudet och har inte fattat ett jota, som vi säger här.

 17. 17
  Lars Henrik säger

  Georg:

  Överlevnad från covid har varken med lön och bildning att göra. Utan medvetenhet!!!

  Sant. Om man är mycket medveten om kostens betydelse prioriteras nog det även om man tjänar mindre.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  17 Lars Henrik
  Men det är svårt för vanliga människor att vara kostmedvetna, när de överöses av välvilliga men skadliga råd från (nästan) hela etablissemanget.

 19. 19
  XMargareta säger

  Uppfattat från expertis, att det viktigaste för att undvika smitta är att hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk och att vara noggrann med hygienen.
  Kan det vara så, att de lågavlönade, inte i lika stor utsträckning som andra, inte kan arbeta hemifrån? oftast måste ta allmänna färdmedel med trängsel? eller att de är mer trångbodda?

 20. 20

  Det finns få lågavlönade i Sverige. Alla som har lön är mer eller mindre rika. De fattiga är ensamma mamman, sjukbidragstagare, socialbidragstagare, flyktingar, papperslösa och arbetslösa. De har inte ens råd att köpa smör, utan är de som konsumerar margarin och det ”otroligt” hälsosamma sötebrödet. Man ska vänta med att tro på expertisen tills de förstått att de haft fel och korrigerat sina utlåtanden. De yrar i nattmössan. Distans är BS. Hygien är BS. Råden är BS. Karantän, nedstängning OCH munskydd är egentligen självklart om viruset de facto, innehåller HIV och malaria. Vilket det med största sannolikhet gör. Därför måste läkemedelsbolagen experter garantera att dessa två sjukdomar inte finns i vaccinet eller sjukdomen. Tills de klarlagt det med vetenskaplighet är detta en obotlig sjukdom som förr eller senare dödar alla människor. Jag och Luc Montaigner säger en sanning som måste motbevisas av myndigheter och dna-kunnigt elektronmikroskopsfolk. Fast denna sanning är nog för svårsmält för alla och det är förbjudet att säga enligt människans tysta oskrivna lagar.

 21. 21
  Lars Henrik säger

  Annika skrev:

  Men det är svårt för vanliga människor att vara kostmedvetna, när de överöses av välvilliga men skadliga råd från (nästan) hela etablissemanget.

  XMargareta skrev:

  Kan det vara så, att de lågavlönade, inte i lika stor utsträckning som andra, inte kan arbeta hemifrån? oftast måste ta allmänna färdmedel med trängsel? eller att de är mer trångbodda?

  Jag håller med er bägge och Georg i denna fråga!

  Lågavlönade arbetare är nog ofta bundna till sin arbetsplats. Men kan viljan att studera och prova alternativ kost skilja sig åt mellan inkomstgrupperna? De gängse kostråden når ju oss alla.

 22. 22
  Nisse Hult säger

  Varför har Folkhälsomyndigheten inte kommit med
  ett enda relevant hälsoråd under hela pandemitiden?
  Inte en stavelse om ex immunförsvar.

 23. 23

  Vår hjälte, Mats Humble, var hos Malou efter tio idag. Därmed avslöjar jag att jag förfallit till tevetittande igen. Mats, som är vår D-vitamin-professor, berättade att han omedelbart såg att det var exakt samma människor som dog eller blev allvarligt sjuka av covid. Var samma människor som hade D-vitaminbrist. De senaste 15 årens D-vitaminforskning har konstaterat att D-vitamin inte bara stärker skelettet och förhindrar kobenthet eller hjulbenthet, som var orsaken till att våra mödrar tvingade i oss fiskleverolja som barn. Nej, D-vitaminet är den nödvändigaste delen i vårt immunförsvar. D-vitaminbrist betyder att kroppen öppnar dörren till nedbrytningsprocesser, latent permanenta virusar och illasinnade bakterier. Vi vet det alla här och köper dessa superpiller till riktigt stora kostnader, varje år. Ett nödvändigt slaveri för att ha minsta chans till livskvalitet. Men alla som inte lägger dessa pengar på dessa svindyra kosttillskott är rökta, de har ingen chans. Det krävs en högre bildningsnivå och en god ekonomi för att veta och köpa sig ett liv på planeten Jorden idag, Halleluja. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. När alla ligger döda så står LCHF-rörelsen stark med Annika i spetsen. Det är dags att skapa en soldyrkar-religion för vår överlevnad. Gode Sol ge oss vår dagliga D-vitamin och skydda oss från socker och kolhydrater.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa