Trombyl ökar risken för stroke vid förmaksflimmer

I SvD .

Vid förmaksflimmer är risken för stroke ökad, eftersom vänster förmak inte drar ihop sig som det ska, och då kan det bildas blodpropp där, som sedan pumpas ut i kroppen, även till hjärnan, där den kan orsaka stroke. Många flimmerpatienter har under åren behandlats med acetylsalicylsyra, vanligast Trombyl, som blodtunnande för att förebygga dessa proppar.
Nu har Sara Själander gjort en registerstudie som visa arr de flimmerpatienter som medicinerar med Trombyl, snarast har en förhöjd risk för stroke. Det kan vara att Trombyl ökar blödningsrisken i hjärnan. Hon rekommenderar därför att medicinera med Waran , eller de nya orala antikoagulantia (NOAK) som har kommit i marknaden. En vanlig sådan heter Eliquis.

 

Comments

 1. 1

  Vad jag har läst mig till så har aldrig andra metoder för blodförtunnande prövats i forskning. Dvs sån som kan finna i kost exempelvis vitlök, Omega 3 mm. Det är bara läkemedelsindustrins preparat som testas. Vill man själv experimentera därför man helt enkelt inte har råd med svindyra Eliquis så finns inget att luta sig mot.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Moventia
  Läkemedelsprövningar bekostas av läkemedelsindustrin. De är bara intresserade av att tjäna pengar. Så om de skulle forska på alternativa metoder så skulle den forskningen vara inriktad på att visa att det bara är deras farmaka som är effektiva. Så vi är i en rävsax där. Och om vi skulle genomdriva skattemedelsbekostade studier så är Big Farma så mäktiga så de skulle troligen kunna interferera i den forskningen också, och inga sådana resultat skulle publiceras. Så vi är nog tyvärr hänvisade till oss själva.
  Men om jag skulle drabbas av förmaksflimmer skulle jag nog inte våga annat än att ta Eliquis eller dylikt.

 3. 3

  Jag vet. Tänker på alla fattiga gamla som är tvingade att ta blodförtunnande livet ut. Är vettskrämda att få en stroke och ligga andra till last.. Men måste det vara så dyrt trots läkemedelssubventioner. Bolagen har också för ett tag sen minskat antalet tabletter som ligger i varje bricka så de ska tjäna ännu mer pengar.

 4. 4

  Skulle man inte kunna försöka bjuda sinusknuten på några långa mättade fettsyror i stället för blodförtunnande medeciner…??
  Eller åtminstone testa det innan man sätter in dylika, o ofta dyra, mediciner…?
  En sån enkel åtgärd skulle kanske kunna lätta på situationen??
  Är det någon muskel, som behöver energi i form av just långa mättade fettsyror, är det väl hjärtat…

 5. 5
  XMargareta säger

  Det finns en hel del matvaror etc, som har blodförtunnande effekt.
  Några är vitlök, chilli, kanel, E-vitamin och fiskolja.
  Kan ett måttligt intag av sådant eventuellt hindra, att man behöver medicin?
  Själv har jag ingen aning.
  Har man väl börjat med medicinering är det ju svårt, att experimentera med sådant.

 6. 6

  Man tvingas av stressade doktorer ofta på akuten. De bara följer sina listor.

 7. 7

  Kanske inte är så lätt att vara doktor heller..??
  Och dessutom utan någon som helst utbildning i nutritional biochemistry…..

 8. 8
  Ulf Pohl säger

  Varför inte satsa på kärlvidgande och kärlrensande ämnen som rödbetsjuice, citrullin, c-vitamin m.fl.? Jag tycker det fungerar över förväntan. Mediciner löser möjligen akuta problem men skadar i längden.
  Medicinfri sedan många år och numera fri från hälsoproblem också. Efter att jag tydligen efter 2 månader nu har lyckats att försätta kroppen i fettförbränning (ketos-ketogen kost) så blev även konditionen och det allmänna välbefinnandet ännu bättre.

 9. 9

  Nej inte alls. Håller med dig Mormor. Är glad att en av mina söner inte gick läkarutbildningen som var planerat men han kom inte in. Nu ägnar han sig åt datorer i stället. Där är det friare och mindre av hierarkier.
  Farmor till åtta

  Till Ulf Pohl.
  Har man hjärtflimmer törs man inte chansa på kost som ger förtunning av blodet. Man måste veta hur stora doser av alternativ man ska ta. Jag kämpar för att bli medicinfri. Men hela den kemiska röran och den dåliga styrning som existerar i Sverige får mig att vilja fly. Men vart?

 10. 10
  Ulf Pohl säger

  # Moventia. Jag bröt lårbenshalsen i skidspåret i februari i fjol. Efter operationen på rehab hade jag hjärtflimmer pga. att kroppen gick upp i överlevnadsläge vilket även överläkaren tyckte var rimlig. Ändå skulle jag ta piller mot hjärtflimmer vilket jag obstruerade emot. Då tryckte man i mig Eliquis vilket resulterade i en enorm blödning från operationssåret. Var nere i Hb 70 och fick då 2 påsar blod i all hast och då kom jag upp i 90. Funderade på att anmäla men insåg snart att det är lönlöst. Dom har ju sina riktlinjer som trumfar allt annat. Dessutom är man inte så kaxig då. Men lik förbannat skrev dom ut Eliquis för fortsatt bruk efter utskrivning vilket jag naturligtvis inte tog ut. Den allopativa skolmedicinen är rent livsfarlig och likaså vårdmiljön som jag skyddade mig mot mha. kolloidalt silver eftersom rumskamrater uppenbart var drabbade och låg på dropp.

 11. 11

  Hej Ulf!
  Vilken förfärlig historia. Kan inte mäta mig med det. Men fick hjärtflimmer som biverkan av för hög blodtrycksmedicin plus andra biverkningar som supersvullna ben och enorm trötthet. Akuten gav då Eliquis för dessa biverkningar i stället för att försöka se hela bilden. Har tålt Eliquis bra men måste kolla lever- och njurvärden, som till slut påverkas. Vill helst bli av med Eliquis men känner mig fångad i en knipa. Hur göra?
  Jag är lika förfärad som du av den miserabla sjukvård som jag efter dessa upplevelser förstår att vi har i Sverige. Försöker klara mig själv genom att läsa och stöd från nätet. Doktorerna har inte tid att lyssna och förstå komplexiteten. Läkarvänner till mig säger i förtroende att de förvandlats till datorer och inte längre får tänka själva utan bara ska följa riktlinjer. Jobbet är inte kul längre men ska man betala på huslånet sitter också de fast i en knipa.

 12. 12
  Ulf Pohl säger

  Moventia. Kan tillfoga att när jag kom hem från rehab så hade jag fortsatt problem med hjärtflimmer tidvis. Då läste jag på och hittade något om vitlök vs. hjärtflimmer, kokade därpå 2 klyftor och vips var hjärtflimret borta inom en timme. Jag fortsatte med detta någon vecka och hjärtflimret var borta för gott. Utskrivna medicinen (metoprolol tror jag det var) tog jag aldrig ut trots att läkaren tyckte att jag (på en fråga) skulle ta pillret livslångt. Man tar sig för pannan. ”Medicinbyråkrater” är en träffande kategorisering.

 13. 13

  Att vitlök hjälpte mot hjärtflimmer har jag aldrig hört förut. Jag vet att det är blodförtunnande men man lär sig något hela tiden. Metoprolol tål jag inte alls. Fick enorma biverkningar och det var ett helvete att sätta ut. Då hittade jag en amerikansk sida där alla försökte ta bort olika mediciner de inte tålde. Fick bra hjälp där inte minst genom att jag kände mig mindre ensam i min kamp. Sen gick jag över till Bisoprolol när jag låg på sjukhus. Det har jag tålt bra men blir oerhört trött av och kan inte deltidsfasta när jag äter det. Nu försöker jag sätta ut några av mina tre tabletter Bisoprololen/dag och tar det väldigt långsamt och försiktigt. Försökte först sätta ut Dioxin men då fick jag tillbaka hjärtflimmer. Sen beror väl en del på hur gammal man är. Jag är 80 så kroppen är inte så stark som förut.
  Hälsningar
  Marianne

 14. 14
  Ulf Pohl säger

  Moventia. Jag är 85, Ålder är ingen sjukdom. Men var noga med vad du sätter/får i dig i näringsväg. Kämpa på och prova vitlök. Bra för mycket.

 15. 15

  Vad kul att vi 85-plussare som deltar i debatten har upptäckt hur lurade vi varit genom åren att tro att doktorn är Gud Fader. De var ju bättre förr. I alla fall jag fick då alternativa råd vad gäller både kost och medicin. Måtte förståndet komma tillbaka så våra barnbarn inte matas med de här lögnaktiga råden om kemiska mediciners förträfflighet..

  Jag kämpar på. Skönt att känna en kompis som vågar tänka klart.

 16. 16
  Ulf Pohl säger

  Moventia. Håller helt med dig. Meningsfränder och sanna vänner är sällsynta, Så även jag gläder mig när jag råkar träffa på någon. Jag har försökt sprida mina nyförvärvade kunskaper ( jag är ingenjör) till alla som hade tydliga (förvärvade) hälsoproblem men mötte oftast avståndstagande tom. när det gällde cancer.
  Redan 2012 fick jag reda på vad cancer är, vad den kräver (kolhydrater) och hur man kan bota den. Det finns åtskilliga terapier som bevisligen fungerar och har fungerat tidigare men folk vågar inte trotsa myndigheterna och ”experterna” för alternativa behandlingar är förbjudna i lag (bara i Sverige). Flera nära bekanta har därför dött. Samma med Covid19. Intravenöst C-vitamin räddar livet vid inträffad sepsis men tillåts inte i Sverige. Här skall allting behandlas med symptommanipulerande mediciner, blir man inte frisk då får man palliativ ”vård”. Det är så illa att man vill kräkas.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa