Ingen hjärtnytta med SGLT2-hämmare för diabetiker Typ2

Artikel i Dagens Medicin .

Det har på senare år varit en ganska stor uppmärksamhet på en ny sorts diabetesmedicin, SGLT2-hämmare. Undersökningar hade nämligen visat att den medförde en minskad risk för hjärtsjukdom.
Den verkar blodsockersänkande genom att öka utsöndringen av glukos via njurarna. Biverkan är beroende på den höjda sockerhalten i urinen, vilket ökar risken för urinvägsinfektion av bakterier eller svamp, eftersom dessa gödes av socker. Vi LCHF-are brukar då påpeka att det vore bättre att minska på intaget av blodsockerhöjande mat, kolhydrater, vilket ger snarare minskad sockerutsöndring i urinen.
Nu har en undersökning visat att de patienter som tog SGLT2-hämmare inte fick någon signifikant minskning av hjärtsjukdom.

Då kvarstår att ingen blodsockersänkande medicin ger en minskning av hjärtsjukdom. Möjligen har metformin effekt i att minska hjärtsjukdom? Samtidigt ger metformin en ökad risk för potentiellt dödlig biverkan, laktatacidos. Det kan man få vid njursvikt, hjärtsvikt eller tillförsel av röntgenkontrastmedel och samtidig metforminbehandling.

Jag tror att dödligheten av metformin är underskattad, eftersom den ofta inträffar hos åldrade patienter med underliggande sjukdomar. Jag hörde till exempel om en kvinna med metforminbehandlad diabetes som inlades på ortopedklinik för höftfraktur. Hon blev där sjuk och avled efter några dagar. Hon hade fått sitt metformin punktligt varje dag under vårdtiden. Hon fick slentrianmässigt dödsdiagnosen hjärtinfarkt. Det kan ju lika troligt vara att hon fick laktatacidos pga de påfrestningar kroppen utsattes för i samband med operationen för höftfrakturen.
Jag såg hennes lablista. Kreatininvärdet, som avspeglar njurfunktionen, gick från normalt 50 första dagen till flera hundra den dagen hon dog.

 

Comments

 1. 1

  Inte direkt kopplat till SGLT2-hämmare men en intressant studie om diabetes samhällskostnad.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JJ1yw7/diabeteskomplikationer-for-miljarder-varje-ar

 2. 2

  Nej du är inte fel ute. Jag fick alla biverkningar som de hade skrivit om i bipacksedeln. Jardiance heter den i Finland.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Diabeteskomplikationer för miljarder vare år.
  Månntro hur många miljarder man skulle spara om diabetikerna fick LCHF-kostråd i stället för som nu lågfett-kostråd ?

 4. 4
  Gert Bengtsson säger

  Jag har nyligen fått diabetes typ 2. Jag har haft tur att få en diabetessjuksköterska som äter enligt Lchf och rekommenderar det till sina patienter. Efter 8 veckors Lchf har jag nästan normala värden. Det är skönt att slippa ta mediciner.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa