Vetenskapens värld om fett

Jag har nyss sett Vetenskapens Värld om Fett. Det handlade om fett på våra kroppar och i vår mat. De sade att det är inte hur mycket vi rör på oss som avgör hur mycket fett vi lagrar i kroppen, utan kosten. Men jag fattade inte hur de tyckte att vi skulle äta för att bli friska och slanka.
Det nämndes inte något om  kolhydrater och insulin, och att överskott kolhydrater blir till fett som  lagras in i fettväven – och att högt blodsocker och insulin ger en inflammation i kroppen som ger insulinresistens  och metabolt syndrom, och alla västerländska metabola sjukdomarna. .
Så programmet blev helt intetsägande. Ungefär som vanligt alltså.

 

Comments

 1. 1

  Ja, intet nytt under solen. Eller?
  Ta då en titt på detta. Detta landade i min inkorg.
  Vad säger man?

  https://world-newstoday.net/diet/en/today/v5/bloodbalance/?AFID=427928&CID=433400&SID=801430&AffiliateReferenceID=623241980

 2. 2
  Lisbeth Andersson säger

  Sorgligt och enda botemedlet är operation av magsäcken

 3. 3
  Lars Bern säger

  Ja det programmet var verkligen god dag yxskaft.

 4. 4
 5. 5

  Det var intressant med leptinvärdena och hur urfolket gjorde av med exakt samma kalorimängd som vi kontorsråttor. Att ämnesomsättningen sjunker om man svälter sig är inte nytt. Inte heller stycket om dopaminet. Frågan är om det går att öka minskade nivåer av dopaminreceptorer? Det fick vi aldrig veta… Det nämndes i programmet hur vår kost hade förändrats enormt sen stenåldern och den moderna kosten beskrevs som väldigt onyttig men det saknades verkligen en slutsats om hur vi då borde äta istället. Underförstått ska vi kanske gå över till stenålderskost? Men slutklämmen motsäger det och säger att vi ska ta det bästa ur båda världarna, för vi kan inte gå tillbaka i tiden. Men vad menar dom med det egentligen?? De kanske de inte vet…? Magsäcksoperationer känns knappast som en bra lösning. Kanske några jojjo-bantare tar det lite lugnare, annars gav programmet inte mycket ledtrådar… Om det inte kommer en fantastisk uppföljning i ett senare program ;).

 6. 6
  annemaria sundqvist säger

  Jag kan säga av egen erfarenhet.Lämnade socker och sädeslag av amla sorter under en försöksperiod på en månad. Åt ägg, smör feta ostar yogurt. Resultatet var vikten gick ner kolesterolet det onda gick ner levervärden förbättrades betydligt mot bättre. Midjemåttet minskade. Vägrar ta statiner.

 7. 7
  Kenneth Thorberg säger

  Vad som förvånar mig mest med etablerad s.k. expertis, är hur många det är som fortfarande verkar sätta sån tilltro till och ha förväntningar på att de ska ha något relevant att tillföra. Har de inte visat sitt rätta ansikte tillräckligt många gånger? Varför ens bry sig om vad de påstår? Vem lyssnar på vad mytomaner har att säga? Ingen vettig människa. Man småler och går vidare. Samma sak här.

 8. 8
  XMargareta säger

  Nä det gav inte mycket nytt.
  Jag tog ännu en gång med mig, men mer utvecklat, att det de sysslar med på Biggest Loser är galet.
  Det antyddes, att man skadar kroppens metabola system, så att det blir svårare att kunna hålla en sund mat/vikt-regim efteråt. (Kunde eventuellt bli en fråga om skadestånd?)
  Att kroppsträning inte är särskilt verksamt för viktnedgång framkom också. Dock fanns det antydningar om att kroppsrörelser är bra för hälsa i allmänhet och det köper jag.
  Intressant var antydningen, att sumobrottarna fick sitt fett under huden och att de var metabolt friska, men inte så friska kort efter att de lagt brottningen på hyllan. Då blev de tydligen snabbt metabolt sjuka.
  Jag kan fortfarande inte tycka, att magsäcks-fetma-operation skall vara bra.
  Jag tycker det är en stympning fortfarande, trots, att man framhöll att de hormonella förhållandena var gynnsamma efter en sådan operation.

 9. 9
  Arne Söderback säger

  28 gram kött per dag verkar vara i underkant.

 10. 10
  Lars Henrik säger

  Arne Söderback,

  Jag är övertygad om att det är i underkant. Man verkar inte förstå fördelarna med att få vissa näringsämnen via animalier jämfört med via vegetabilier. T ex protein, vitamin D, vitamin B6 och B12 etc.

 11. 11

  Blir intressant att höra argumenten dom använder i nästa avsnitt om framtidens mat.

 12. 12

  Mycket tråkigt att programmet inte kan ses utanför Sverige….

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Lars Berglund mailade mig en kommentar:
  ”Om fettbildning:
  ”När vi har ätit mat som innehåller socker eller stärkelse utsöndrar bukspottkörteln inom några minuter mera insulin, och dess koncentration i blodet ökar ungefär femfalt … så att vävnader drivs att suga upp glykos från blodet och använda den för energiproduktion.” (C. M. Pond: The Fats of Life, Cambridge UP 1998, s. 151)
  Om nu denna energi i form av glykos inte förbrukas, så omvandlas den till glykogen, som läggs in i kroppens depåer för detta material. Pond igen:
  Bara lite glykos kan lagras som glykogen. Maximum hos människan är … 1% av kroppsmassan. … Överflödigt glykos i blodet när glykogendepåerna fyllts omvandlas till fett, så att det tas ut ur cirkulationen.
  Insulinet öppnar kroppens fettceller, så att de kan ta emot det nya fettet. Det är en förutsättning för inlagring av nytt fett i avsevärd mängd. Utanför bantningskliniker är detta vedertagen kunskap, framlagd som hypotes av Regier de Graaf på 1600-talet, konstaterad av Claude Bernhard på 1800-talet och till sist bevisad av Fred Banting och Charles Best sommaren 1921”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa