Sommar med Yngve Gustafson, om äldrevård

Jag har just lyssnat till Sommar med Yngve Gustafson, seniorprofessor i geriatrik i Umeå.  Han pratade mycket bra om att vi behöver satsa mera av både kvantitet och kvalitet inom äldrevården.

Han pratade bland annat om näringsbrist bland äldre, men han tycks se det som att undernäringen syns på att de äldre blir utmärglade. Han anser att de äldre bör få tillräckligt mycket av den av Livsmedelsverket rekommenderade kosten. Han tycks inte ha någon medvetenhet om att de äldre ofta får alltför mycket av kolhydrater, inklusive socker, och för lite av näringstät kost i form av protein och naturligt fett. Om de äter en kolhydratrik, fettfattig, kost så kan de blir överviktiga trots att de är undernärda beträffande fett och protein. Det är fett och protein som bygger hälsa och ett bra infektionsförsvar, förutom nödvändiga vitaminer och mineraler.

En annan sak jag inte minns är att han tog upp, är den psykiska misshandeln av de äldre som besöksförbudet på äldreboenden innebär. Vårdtagarna utsätts för en strid ström av olika ung personal, som knappast idkar någon social distans på fritiden, men inte får ta emot besök av sina närmaste anhöriga. De nära anhöriga skulle kunna ta prov på Covid, för att visa att de inte bär någon Covidsmitta, och därefter få träffa sina äldre anhöriga, utan plexiglas emellan.

 

Comments

 1. 1
 2. 2
  CamillaN säger

  Jag tycker också att det är förfärligt och omänskligt, – att neka anhöriga, att träffa de som bor på äldreboenden. I och för sig, kan man nog träffas utomhus, på en del äldreboenden, men jag vet inte.

  Du säger att anhöriga skulle kunna visa upp test, att de inte har Covid.
  Men, jag tycker inte att det är en bra idé. Dels finns behandling mot coronavirus, förebyggande (tex. malariamedicin+zink eller Ivermertin+zink) eller vid septisk chock. Även om läkare i Sverige, tyvärr inte verkar ge läkemedel mot virus, vid äldreboenden. Det är väl det, man måste försöka påverka!

  Men, om man ska testa coronavirus, kan man väl lika gärna ha med ett intyg att man inte har tuberkolosbakterie etc. Sedan måste man väl testa igen, och igen. Jag tycker att det här blir sjukt, kontrollstat över det hela. Det kostar pengar. Jag menar, var ska det sluta…? Hela samhället börjar kännas som ett sjukhus, till slut. Sterilt och kliniskt rent, överallt. Nej tack!, till det, säger jag. Det känns inte naturligt. Och så tråkigt. Usch.

 3. 3

  Yngve Gustavsson har gjort väldigt mycket bra för de äldre men eftersom han lever i vår märkliga tid när det gäller kost och hälsa så har han inte alla rätt men dock rätt många. Bara att han förstår att vården, behandlingen av våra äldre är helt fel.
  Dessutom gav han mig ett fantastiskt redskap för att behandla dementa på rätt sätt.
  Börja aldrig att ifrågasätta en upplevelse hur galen den än verkar vara utan håll med och säg att detta måste vi hjälpas åt med.
  Har upplevt så många gånger hur det släpper på oron och hjälplösheten hos den demente.
  Så min upplevelse är att han har så många rätt och bryr sig men tyvärr inte hela vägen fram.

 4. 4

  Fick väldigt bra intryck av honom i den där TV-serien som gick för några år sedan. ”Sveriges bästa ädreboende” eller liknande hette den. Tror Bert var inblandad också. De tog över ett äldreboende och styrde upp det. Minns en tant som var så uppsvullen att hon inte kunde gå, benen var som tjocka stockar. Det visade sig att hennes medicinlista vara meterlång. Man hade bara lagt till och lagt till utan att ta bort eller ändra dosering på gamla mediciner.

 5. 5

  Äldre människors värde har devalverats… Så sant som det är sagt!
  Andra värderas högre!
  https://www.gp.se/kultur/kultur/sommar-i-p1-yngve-gustafson-1.32463000

 6. 6

  Upprörande om den svenska äldrevården. Just precis.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/pLooBG/upprorande-om-den-svenska-aldrevarden

 7. 7
  Lars-Ivar Pettersson säger

  Länk till ett inlägg på FB där man kan undra vad som händer med de äldre på de-stängda boendena.
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10222116006076560&id=1455138469

 8. 8

  Yapp, så uppenbart att han blev censurerad, när han började tala om utländska läkares reaktion på Sveriges coronahantering, klipptes han plötsligt och musik gick igång!

  Är detta Sverige eller Vitryssland??

  //Erik i Gbg

 9. 9

  Trots besöksförbud på äldreboendena har de äldre dött mest.
  Nu ska man förlänga!
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7537116

 10. 10

  #9
  Dags för ”Old lives matter”

 11. 11
  40-talist säger

  Här är en bra intervju med en sjuksköterska inifrån äldrevården:
  https://www.exakt24.se/sjukskoterska-om-den-havererande-aldrevarden-det-har-ar-mord/

 12. 12
  Lars Henrik säger

  Maciej Zaremba om äldrevården under covid19-våren 2020.

  https://www.dn.se/kultur/varfor-fick-de-aldre-do-utan-lakarvard/

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  12 Lars Henrik
  Låst artikel. Finns det någon möjlighet att vi ska få läsa utan att betala en massa pengar till DN?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa