Obesitasvård ska få nationella riktlinjer

Läkartidningen.

En arbetsgrupp ska sammansättas, som ska utarbeta nationella riktlinjer för vård mot övervikt. De ska bli klara sommaren 2021.
Man kan undra om de kommer att inkludera lågkolhydratkost som viktnedgångsmetod. De kanske kan minnas att Socialstyrelsen 16 jan 2008 godkände lågkolhydratkost som metod mot övervikt och diabetes.

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Enkelt att gå ner i vikt !

  Jag gick ner 15 kg genom att utesluta socker, äta mindre mängd kolhydrater. Mindre mängd mat.
  Mycket enkel ekvation det här med att få bort övervikt.

 2. 2

  Genom årens lopp har jag blivit rejält luttrad och helt tappat tron på ett rationellt och logiskt tänkande hos folk i ledande ställning inom sjukvården. Jag skulle bli väldigt förvånad om de nya råden skulle innehålla nåt annat än råd om operation och nya fantastiska mediciner, samt förståss äta mindre och röra sig mer och täta kontakter med dietist. Möjligtvis kan det stå nåt luddigt och obestämbart om kosten, utan konkreta förslag annat än det vanliga dom brukar rabbla upp. Men jag hoppas jag blir förvånad.

 3. 3
  Elisabeth G säger

  # 2

  Tyvärr tror jag att du har rätt, Nisse. OM lågkolhydratkost överhuvudtaget nämns kommer det antagligen att bli i förbigående. Det tråkiga med nationella riktlinjer, s.k. guidelines, är att de hindrar läkaren från att tänka själv; de blir så att säga ett alibi, för har man bara följt guidelines kan ingen klandra en.

  Min man gick för några år sedan hos en mag-tarmspecialist som var så inkompetent att det rök ur öronen på honom. Han skrämde upp maken med allehanda livshotande sjukdomar (som jag efter googling kunde konstatera knappast var aktuella), ljög i journalen om undersökningar och telefonsamtal osv. MEN – han hävdade att han följde guidelines. Dessbättre har han nu blivit av med sin legitimation. Konstigt nog erbjöds han en prövotid, vilket känns märkligt med hänsyn till drevet mot Annika.

  Men – vi får väl hoppas att vi blir förvånade. 🙂

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Elisabeth G
  I IVO:s utläggning efter utredningen av mig skrev de att de i första hand föreslog direkt delegitimering, i andra hand prövotid. Jag tyckte att alltsammans var tramsigt. Då skulle jag rapportera in regelbundet att jag inte hade uttryckt kontroversiella åsikter på bloggen, och inte givit direkta medicinska råd till de som frågat. Det var så löjligt att jag i stället ansökte om att få lämna in legitimationen frivilligt. Jag är ju pensionär så jag har ingen användning av den, det är enbart en fråga om prestige, och den orkar jag inte bry mig om.

 5. 5
  Jösses säger

  Var det fler än jag som reagerade över helsidesannonsen från Novonordisk i DN igår?
  ”Obesitas är en kronisk sjukdom.”

  Hur många håller med om det?
  Det verkar som att de har börjat kratta manegen för läkemedelsbehandling av fetma.

  Önskar att Kostdoktorn hade satt in en liknande annons med budskapet att:
  ”Obesitas är en sjukdom som kan botas.”

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Jösses
  För att driva en annonskampanj för LCHF som bot mot obesitas krävs det enorma ekonomiska resurser, som kanske inte Diet Doctor förfogar över? DD är också internationellt aktiva, och det skulle behövas enorma resurser att bedriva annonskampanj i alla länder.
  Sedan skulle etablissemanget kunna slå tillbaka med argumenten att vi behöver kolhydrater, och att mättat fett är farligt för hälsan?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa