Statiner hjälper inte mot hjärtinfarkt

Robert DuBroff, Aseem Malhotra och Michel de Lorgeril har gjort en systematisk översikt över de RCT (randomiserade kontrollerade studier) av effekter på sjuklighet och död av kolesterolsänkande farmaka. De har inte funnit någon konsekvent förbättring av prognosen för patienterna. 50 – 75% av studierna visade ingen fördel av preparaten. Och ingen korrelation mellan graden av kolesterolsänkning och prognosen.
Då ska man även betänka att de flesta studier är bekostade och arrangerade av läkemedelsföretag. Det finns mångmiljardvinster i att förskriva dessa preparat till en stor andel av jordens befolkning.

Dailymail.co.uk Har skrivit en artikel om översikten.
Många professorer är kritiska till artikeln, men de är ju helt inkörda på att behandla med kolesterolsänkare, och har förstås svårt att omvärdera det.

Lars Bern skriver om bedräglig statinforskning.

 

Comments

 1. 1
  eivor åbrandt säger

  Bra skrivet, men det är svårt att övertyga doktorer!!! Jag skyller på biverkningar som oxå finns! Vägrar att ta.

 2. 2
  Ingrid Maria Norlin säger

  Jag har blivit ordinerad statiner, av en läkare på Sundsvalls sjukhus, hjärtavd. Efter 2 kranskärlsoperationer konstaterades det att jag hade haft en hjärtinfarkt. 2 olika läkare skrev ut men då jag sa att jag inte ville ta dem blev han sur. De skrevs ut av en av doktorerna på sjukhuset Atorvastatin Mylan, men jag kan inte ta dem. Mår inte bra av dem men det är svårt att övertyga dem, läkarna. En sa att om jag inte tog statinerna skulle jag dö. Han åt dem och därför lever han påstod han. Sen fick jag utskrivet Rosuvastatin som jag skulle ta 1 månad.
  Med vänliga hälsningar
  Ingrid Maria Norlin

 3. 3
  Jösses säger

  Synd att journalisten som skrev artikeln inte är insatt i ämnet. Då hade ju byxorna kunnat dras ner på Professor Robert Storey. Nu har han i alla fall avslöjat för oss att han inte kan ämnet när han säger att fett bepälsar insidan av blodkärlen. Ytterligare ett bevis för att statiner bara är gjorda för att säljas.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  2 Ingrid Maria Norlin
  Det finns alltså inga riktiga vetenskapliga bevis för att statiner förebygger hjärtinfarkt. Skriv ut artikeln och ta den med till läkare nästa gång.

 5. 5
  XMargareta säger
 6. 6

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa