Är fröoljor bakom majoriteten av sjukdomar i detta århundrade?

Artikel hos Mercola .

Jag tror inte att fröoljor är ensamt orsakande till sjukdomarna, utan kolhydrater generellt, och särskilt socker, och troligen en del av industrikemikalier, hjälper till.

 

Comments

 1. 1

  Kan bara hålla med Annika. Finns många fel i vår matproduktion. Vårt ekosystem neråt dödas, våra djur misshandlas. De metaboliska sjukdomarna frodas och läkarvetenskapen står frågande. Trots att vi vetat om allt väldigt länge. Vinnare är big food, big pharma. Förbuden från Socialstyrelsen om att göra folk friska på naturlig väg är faktum. Om man utfodra fisk, hönsfåglar, kor, grisar och lamm med spannmål bönor, blir de vandrande, kacklande och simmande majskolvar och skäppor med soyabönor. Denna förändring har inträffat under bara de senaste 50 åren, samtidigt som vår epidemi av hälsoproblem. Några av de farligaste växtlektinerna gömmer sig nu i våra ”favoritköttsorter”. Citat ur boken växtparadoxen. Välj kött från naturlig produktion är mitt råd. Allt kött från animaliskt, för både hälsa och miljö.

 2. 2
  Rolf Löfgren säger

  Nära där jag bor finns en vikingatida boplats, folk bodde där, 700-tal till 1300-tal. Arkeologer forskade på mathållning och fann att 50% var jakt o fiske, 40% var produkter från husdjuren ko, får,get, gris och höns, 10% var växtodling, mycket litet av spannmål, korn. Denna mathållning gällde i skogsbygderna fram till ca 1900.
  Vikingarna var välväxta och friska.
  Kosthållningen har genomgått långtidstest om 1000 år.
  Dags för vikingakosten!

 3. 3
  Susanne säger

  Hej,
  Jag har precis läst boken ”Låt bönor förändra ditt liv” av Lars-Erik Litsfeldt. Är det en bok som rekommenderas eller ska jag avstå från bönor? De pratar mycket gott om bönor, speciellt kidneybönor och kikärter.
  Jag har tidigare provat växtparadoxens alla strikta regler och förbud och blev orkeslös och helt utmattad. Fick kämpa mig tillbaka igen.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Susanne
  Jag tror att bönor är bra mat, och att de innehåller resistent stärkelse. Men var och en får prova sig fram.
  Hur man mår på dem och hur blodsockret reagerar. Själv kommer jag inte ihåg att köpa bönor annat än undantagsvis.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Jag äter en del bönor och odlar dessutom själv. Främst via chili con carne. Det verkar fungera bra med LCHF.

  När jag läser på om bönor ser jag att soyabönor innehåller ca hälften så mycket kolhydrater. Är de ett bättre alternativ till andra bönor?

 6. 6
  XMargareta säger

  Lars Henrik

  Dr. Mercola brukar varna för sojabönor, om det inte är fermenterade sådana.

  https://www.soya.be/mercola.php

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  5 Lars Henrik
  Sojabönor innehåller ovanligt mycket av högvärdigt protein. Men behöver de inte mera värme än vi kan erbjuda här i norden?
  Det är säkert bra att fermentera dem före intag, som XMargareta säger.
  För 35 år sen, när vår familj åt vegetariskt, köpte vi mycket torkade sojabönor som vi kokade och åt. Det var under våra barns första år. De har trots den bristande fermenteringen artat sig till friska och välfungerande personer.

 8. 8
  Susanne säger

  Åter igen tack till er alla som ger mig era synpunkter på mina frågor! Tusen tack!

 9. 9
  Lars Henrik säger

  #7 Annika

  Det finns en kulturarvssort utvecklad för svenska förhållanden som heter Fiskeby V.

  https://www.impecta.se/sv/artiklar/sojabona-fiskeby-v.html

  Jag funderade på att testa den nästa år.

 10. 10
  Jösses säger

  I boken The vegetarian myth varnas det för sojabönor. Som alltid när det gäller saker som skall gro igen gäller det att hitta sätt att få bort de naturliga växgifterna, om det räcker i fallet soja minns jag inte. Hursomhelst är sojabönor en av de tre stora monokulturerna som odlas i världen utöver vete och majs. Inget som jag bär med mig hem från dödsmedelsbutiken. Det är synd om planeten.

 11. 11
  XMargareta säger

  Här förklarar Mercola lite närmare varför han inte rekommenderar annat än fermenterade sojabönor.
  fermenterade sådana kallas tex för Tempeh och Natto.
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/08/14/reduce-lectins-in-your-diet.aspx

 12. 12
  Björn Ekholm säger

  Ärligt talat är det ganska underhållande att följa den här bloggen. Just därför att man verkligen går in i minsta detalj vad som finns att veta om vartenda födoämne och antingen hyllar eller dissar det. Folket här är så järnfast övertygade om att det är livsnödvändigt att veta exakt allting om alla ingredienser för att få ihop till en måltid som man kan känna sig lugn och trygg med. Istället för att leva med den stressen det innebär, så gör det enkelt, undvik nymodiga produkter såsom hel och halvfabrikat, gör mat från grunden istället, byt ut den kolhydratstinna basen i kostcirkeln mot grönsaker och mer fett istället och lägg till daglig lågintensiv motion av olika slag (för den som kan) så har man kommit tillräckligt långt. Vad mer behöver sägas?

 13. 13
  Nisse Hult säger

  12 Björn
  Ät endast en måltid per dag (OMAD) saknas 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa