Lågkalori ketogen kost för viktnedgång

Hos Diet Doctor.

Precis vad jag har sagt hela tiden. Jag måste, förutom LCHF, hålla nere på matmängden för att hålla vikten. Jag tror att många andra kvinnor är i samma sits.
Skillnaden från lågfettbantning är att jag inte lider av hunger även om jag håller matmängden kort. Näringsmässigt lider man nog inte någon nöd om man äter strikt LCHF.

Många LCHF-are säger att man automatiskt går ner i matmängd om man äter LCHF, och det kanske gäller för dem själva, men inte alltid för gamla matmissbrukare som jag.

 

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Det är möjligt att detta gäller för vissa människor. För egen del kan jag säga att kalorierna inte har den minsta betydelse om jag äter strikt LCHF. Det som KAN stöka till det är mejeriprodukter. Allt utom smör, grädde, ost och creme fraïche går bort, utom i måttlig mängd, utom såvitt avser smör. Misstänker att det är kaseinet som spökar. Det är lite trist eftersom jag tycker så mycket om Fjällfil från Norrmejerier. Men – hellre det än ohälsa.

 2. 2
  Kerstin Hallert säger

  Håller helt med Annika – portionerna måste vara små och återhållsamhet riktlinje. Kan inte nog anbefalla den franska attityden som alla lär sig från 3 år i den numera obligatoriska förskolan och sen möter resten av livet i allt franskt leverne – resultatet en befolkning utan övervikt. Alla lär sig att en måltid är små portioner uppdelade i tre akter – förrätt huvudrätt dessert. Uppdelningen döljer den underliggande attityden som är återhållsamhet- Man frossar aldrig. Man njuter och av litet men gott. Tillkommer att måltiderna näringsmässigt är genomtänkta och välbalanserade. Min senaste erfarenhet är maten på ett stort allmänt sjukhus i Paris där brickan serverades med utprintad meny med mitt namn lunch som middag. Under min vecka serverades inte potatis en enda gång. Däremot alltid rent kött och kokt fisk och välgjorda grönsaksrätter. Förrätterna färska grönsaker i salladsform. Gott vatten ur termos. Kaffe endast på morgonen. Inget fika inget sött. Dessert var alltid en skiva god ost som trots lufttät förpackning hade fin smak. En ny ostsort till varje mål. Frukost var en ett välgräddat färskt med 5 gr smör och dito marmelad jag avstod. brödet och valde motsvarande cottage cheese. Ägg förekom inte. Resultatet totalt välbefinnande.

 3. 3
  Elisabeth G säger

  # 1

  Jag ser nu att det jag skrev kan missförstås. Jag menar att jag använder obegränsat av smör samt begränsat med grädde, ost och creme fraîce, medan alla övriga mjölkprodukter går helt bort.

 4. 4
  Eila Nirbrant säger

  För mig gäller samma sak, att mängden mat spelar roll. Jag har blivit medveten om att jag överäter.

 5. 5
  Nisse Hult säger

  Med OMAD protokoll är det inget ”problem”
  Bara å lasta in för fulla muggar 🙂

 6. 6
  Björn Ekholm säger

  Det säger sig självt att för att kunna hålla vikten nere måste också kroppen ha bra förmåga att just bränna fett. Och det får man genom att belasta kroppen fysiskt. För man får inte glömma att kroppen och dess funktioner är skapad för belastning. Jag vill påstå att fysisk belastning är lika livsviktigt för kroppen som att vi tillför den rätt näring. Vid fysisk belastning utvecklar kroppen värme, det vet ju alla som ansträngt sig någon gång. Det är ju resultatet av att cellernas små kärnkraftverk, mitokondrierna jobbar med att bränna energi, enkelt uttryckt en mix av kolhydrater och fett. Plus att immunförsvaret aktiveras. Allt detta alstrar värme vilket alltså är ett tecken på att förbränningen jobbar. Så det där som många tycks tro att bara man äter rätt kost så blir allt bra, det tror jag är ohälsosamt i långa loppet. Kroppen behöver fysisk belastning lika mycket.

 7. 7
  Lennart säger

  Människan är flexibel, vi kan överleva med hjälp av kolhydrater men det går att ställa om kroppen till fettdrift.
  Men det krävs kunskap hur metabolismen fungerar och vilja av stål.
  Det gäller att vara noggrann och helt utesluta tex socker och spannmål.
  Man hör ofta att man måste kunna unna sig en liten kaka av sociala skäl.
  Men då är det kört, blodsockret stiger blixtsnabbt till 10 eller mer.
  Önskar ställa en fråga ???

  Jag äter enligt LCHF sen ca 8 år tillbaka och har ständigt en tendens till att bli hård i magen men det fungerar för det mesta ganska bra.
  Men när jag behöver ta en Treo eller magnecyl så blir jag nästa dag stenhård i magen.
  Detta samband har jag märkt av i flera år.
  Är det någon som vet hur detta fungerar i tarmen, slutar tarmen arbeta eller är det ngt kemiskt som inträffar?

 8. 8
  Elisabeth G säger

  # 7

  Det kan nog finnas olika förklaringar till att du blir hård i magen. För min del beror det så gott som alltid på att jag ätit för lite fett. Men det där med Treo var intressant. Jag nyttjar ibland en Treo eller två men har aldrig märkt av någon påverkan på magen.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  6 Björn Ekholm
  Att (lustfylld) fysisk aktivitet är nyttig för kropp och själ tror jag att de flesta är ense om. Men om man tror att fysisk aktivitet är en bra metod för viktnedgång så är det risk att man bedrar sig. Allra helst vi som är ”matglada” riskerar att tillåta sig att äta mera om vi motionerar mera, och då går vi snarare upp i vikt i stället. De som inte har några viktproblem, och inte är insulinresistenta, kan troligen lättare gå ner i vikt med fysisk aktivitet.

 10. 10
  Margareta Fernandez Navarro säger

  Jag fick utslag över nästan hela kroppen av att äta strikt LCHF men det är inte kostens fel., jag har haft astma och eksem sedan 50-talet och blivit behandlad med mycket kortison. Nu bor jag i Spanien sedan 1985 och har inte behövt salvor etc eftersom klimatet och sättet att njuta av livet, gjort mig friskare. Min man, som behandlar mig fantastisk, är säkert delaktig i mitt friskare liv. Han är spanjor och specialist i Medelhavskost.

  När jag gick ner i vikt och med strikt LCHF började tydligen kroppen göra sig av med upplagrade gifter, som fanns i kroppen.

  Började äta Medelhavskost och nu är jag nästan bra efter 5 månader.

 11. 11

  Hjärnan förbränner 60% av den energi vi får i oss. Men de som inte har någon hjärna måste motionera OCH därmed gå upp i vikt. Eftersom man inte bara bygger aptit, man bygger muskler också.

  Många motionerar för att hjärtat mår bra av det. Men det är fel, hjärtat producerar skadliga ämnen genom motion enligt svenska studier. Tim Noakes visar också risken för saltbrist vid för mycket träning. Vilket är ett dödligt tillstånd och orsaken till att atleter dör plötsligt. Överhuvud taget så är motion ett bevis på fel livsföring och felaktiga livsval. Lagom motion är en arbetsdag som är rolig och fysiskt stimulerande. Jag rekommenderar projekt av olika slag istället för meningslöst springande eller skrotpumpande. Då används tiden på ett värdehöjande sätt istället för att stressa runt i skogen. Nu ska jag handmala vildsvinskött, Det ger snygga armmuskler och sanslöst god mat.

 12. 12
  Nisse Hult säger

  @11
  Vilken tur att man inte behöver följa
  dina riktlinjer utan kan fortsätta vara frisk
  med hög syreupptagningsförmåga vid 65 års ålder.

 13. 13

  #12
  Jag såg en dokumentär av Mosley. Där det sades att cirka 5% av befolkningen har ett fysiskt svar på träning. Jag tror att både du och jag tillhör de 5%. Men jag ser inte dig som motionär. Eller felaktiga livsval. För dig är träning ett MEDVETET livsval och det livet handlar om. Respekt för det, du har helt rätt. Jag gissar att du tillhör första startgrupp även om du inte bryr dig om det. Det jag pratar om är kontorsråttor som kämpar för att komma in i en högre startgrupp och därmed pressar sig själva och sin kropp till för dem, skadliga nivåer. Du ser kanske inte hur hysterisk denna motionspress är, men det är den. Hysterisk och skadlig. Plus resignationen när de ständigt misslyckas med sin motion. Vilket övriga 95% alltid gör. Idag ska jag klippa får och hugga ved. Jag kallar det för vilda västern.

 14. 14
  Nisse Hult säger

  @ 13

  Precis som du säger finns det många misslyckanden ja

  Men

  Mycket beror tyvärr på att man börjar i ”fel ände” ivrigt påhejande av media och diverse dietister
  vita rockar mfl. som fattar nada om det mesta.
  Viktnedgång är ofta steg 1 men det funkar liksom inte om man inte ser kost till 90% och rörelse till max 10% under rätt lång tid. Genvägar är dömt att misslyckas.
  Men gör man rätt och har tålamod då kommer belöning likt det gjort för mig vid snart 65års ålder
  Sen jag startade med OMAD Jan 2019 så har det blitt ännu en ny dimension på det hela. Funkar bara så bra att träna i slutet av varje 23T faste cykel. Kör man ett pass varje dag så är kroppen oftast redo för att jobba utan det minsta knorr. Och skillnad i stort syreupptag vs tvärtom ärt det många i dessa tider som skulle vilja ha.
  Men sånt vill ingen prata om för det blir jobbigt

 15. 15
  Björn Ekholm säger

  Georg W. Ett helt befängt svar på mitt inlägg med hur många fel som helst. Att du sen insinuerar att jag inte skulle ha någon hjärna är bara löjligt trams. Till ämnet. Du påstår alltså i princip att fysisk belastning skulle vara skadligt för kroppen? Löjligt. Elitträning ja. Men inte normal träning /motion! Du inser alltså inte att människokroppen är byggd för att belastas? Både muskulärt och konditionsmässigt? Och att kroppen därigenom får bättre förmåga att förbränna den energi vi matar den med genom kosten? Och att man kan gå upp i vikt genom träning pga att fett ersätts med muskelmassa är ju bara något positivt. Den moderna människan har ju i genomsnitt betydligt mindre muskelmassa och sämre kondition än våra förfäder hade. Och eftersom de flesta av oss numera inte lever samma typ av liv som våra förfäder gjorde där naturlig träning åstadkoms dagligen såsom långa vandringar för att jaga, fälla träd för att sen bygga hus etc utan moderna hjälpmedel osv måste ju nutidsmänniskan ersätta det med annan form av träning /motion. Det säger ju sunda förnuftet. För hela kroppen, dess organ och funktioner är beroende av att vi belastar den. Och det oavsett om man är frisk eller insulinresistent. Och att naturligtvis kombinera det med rätt kost. Men att tro att man har löst allt genom att enbart äta rätt kost och sen sitta stilla varje dag då lurar man verkligen sig själv.

 16. 16
  Björn Ekholm säger

  Ett tips på den mest allsidiga och samtidigt skonsamma motionsform jag känner till är stavgång. Gärna med fjädrande stavar om man är lite starkare. Helt perfekt och hela kroppen får skonsam motion! Det är en form av sk lågintensiv träning vilket gör att hjärtat inte belastas för hårt som vid elitträning utan efterliknar mer den nivå våra förfäder levde med i årtusenden genom långa vandringar och skidåkning /snöskor.

 17. 17
  Björn Ekholm säger

  Och som ett svar till Annika. Jag har ju ingen aning om hur mycket du rör på dig men om du har svårt att hålla vikten med LCHF-kost om du tar lite för stora portioner så låter det ju som det jag beskrivit. Att kroppen är still för mycket. Självklart äter man mer när man är aktiv det måste man ju för att tillgodose kroppens ökade energibehov men samtidigt utvecklar ju kroppen sin förbrännande förmåga jämfört med om man lever ett stillasittande liv. Och det är ju helt logiskt. Om våra förfäder skulle gått upp i fettvikt bara för att dom tvingades äta mer pga kroppsarbete så hade inte människan funnits idag. Dom hade ju i så fall dukat under av fettrelaterade sjukdomar. Kroppen har självklart den förmågan inbyggd sen tusentals år att själv reglera den balansen sålänge man inte stör den med felaktig kost. Så LCHF-kost i kombination med motion torde ju vara det ultimata.

 18. 18
  Nisse Hult säger

  @17
  LCHF, OMAD protokoll varje dag och daglig träning 1timme då börjar de hända saker
  var så säker.

 19. 19
  Björn Ekholm säger

  Låter mycket bra Nisse

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  14 Nisse Hult
  Vilken tid på dagen äter du din måltid?

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  17 Björn Ekholm
  Som du säger har du ju ingen aning om vilka handikapp jag har som begränsar min aktivitetsnivå.
  Många vetenskapliga studier har visat att fysisk aktivitet är en dålig metod för viktnedgång, hur mycket teoretisk ideologi som än omgärdar det.
  Däremot är jag övertygad om att fysisk aktivitet efter lust och glädje befrämjar god hälsa.
  Skillnaden mellan oss och urbefolkning är den insulinresistens som vi har dragit på oss, pga de felaktiga fettsnåla kolhydratrika kostråd vi har fått från etablissemanget de senaste 50 åren.

 22. 22
  Elisabeth G säger

  # 21

  Helt rätt, Annika. Vi är många som kämpar på trots rörelsehinder. Det kan ”träningsnissarna” inte förstå. Det förstår de först om de själva hamnar i den situationen. Enligt MIN erfarenhet är kosten det allra viktigaste. Motion och annat kan komma som grädde på moset men absolut inte ersätta kosten. Den är prio ett för hälsan.

 23. 23
  Björn Ekholm säger

  Precis. Det har jag inte och jag beklagar i så fall å dina vägnar i all välmening. Men du kan knappast hävda att fysisk aktivitet tillsammans med rätt kost skulle vara sämre ur viktminskningssynpunkt när det gäller fettvikt än rätt kost tillsammans med stillasittande? I så fall skulle ju alla som motionerar/ idrottar vara överviktiga oavsett vilken kost dom äter och så är ju inte fallet. Observera att jag skriver fettvikt och inte ökad vikt pga ökad muskelmassa. Och det är det jag menat hela tiden.

 24. 24
  Björn Ekholm säger

  Sen så hann jag posta mitt svar innan du skrev det sista där. Ja det stämmer tveklöst. Jag håller helt med om det. Men jag lägger också till att nutidsmänniskan i genomsnitt är betydligt mer stillasittande än förfäderna.

 25. 25

  Björn Ekholm
  Jag undrar om du förstår vad jag försöker säga. Du säger att mitt svar är befängt och sedan säger du i princip vad jag sagt. Det är ju befängt.
  Tilläggas bör att i samma Mosleydokumentär så bevisar de att man bränner en bulle av att springa hur långt som helst. Motionerande bränner inte fett. Däremot är det vetenskapligt belagt att hjärnan förbränner 60% av vårt dagliga intag. Därför är det bättre ur kaloriförbränningssynpunkt (: att spela schack än att springa förbi alla kantareller, blåbär eller smultron som man möter när man njuter av naturen.

  Ålderdomen är en kamp mot stillasittandet, som bryter ner vår kropp. Nästan alla tvingas till stillasittande hela dagarna, gloendes in i en skärm. Sedan måste de springa som idioter för att hålla åldrandet borta. Jag har gjort bättre livsval med min bondgård, eller träbåt och segling, Istället för meningslös löpning eller skrotpumpande, kan man göra en trädgård, hugga ved, bygga en friggebod eller träeka. Men motionshysterin bränner en bulle och kompenserar med två bullar. Syreupptaget tror jag mår bra av motion. Jag tränar viktiga uppgifter varje dag, Från morgon till kväll och kämpar som ett djur för att öka min aktivitetsnivå ytterligare. För plötsligt har jag fått mycket att göra innan jag dör. Mina svar är aldrig befängda. Det är den som kallar mig det som ÄR det! Sorry

 26. 26
  Björn Ekholm säger

  Av respekt för Annika och hennes blogg och husfriden här lämnar jag härmed denna diskussionen. Jag har sagt det jag ville säga och står för det. Väl mött i en eventuell ny diskussion framöver. /Björn

 27. 27
  Nisse Hult säger

  20 Annika mfl
  Vi äter vår enda måltid ca 09:00-10:00
  varje dag sen 5-Jan 2019
  Alla som ev betvivlar hur effektivt detta är
  för välmående kan ja säga att ni har
  lite att lära oavsett bakgrund.
  I stort sett varje morgon startar med ca 1T
  träning 07:00-08:00
  Just nu gäller ca 26km MTB i blandad terräng
  På vinter längdskidor samma tid
  Ofta på Söndag startar ja tidigare och drar ett
  6-8 mila MTB pass innan OMAD dvs i slutet
  av 23T fastan och energi finns kvar ja
  Sen äter vi lyxmat LCHF Keto i
  stor mängd
  Varje Onsdag mätning på scanning våg
  inkl blodsockerkoll
  Mäter även artärspänst med egen klämma
  Mäter även syreupptag grovt med pulsklocka
  Låter kanske overkill men är de ej
  Bara att bry sig om hälsa före annat

 28. 28
  Mormor säger

  Vem var det som sa:
  ”Exercise is King, Nutrition is Queen, put them together and you have a Kingdom”..?

 29. 29
  Lennart säger

  27 Nisse Hult
  Du mäter artärspänst med klämma
  Jag blir nyfiken, hur går det till och vad säger resultatet
  Stela blodkärl pga glykering höjer blodtrycket, men artärspänst?
  förklara gärna

 30. 30
  Nisse Hult säger

  29 Lennart
  Är en ”budget” lösning i stället för
  att som jag gjort många år bakåt
  bokat tid för en Arteriografi mätning

  https://goiheart.com/

  Har beställt denna produkt från
  Canada för att kunna hålla rätt bra
  kolla typ en ggr i vecka.
  Värd var enda krona.
  Artärspänst är superviktigt för mig
  Men givetvis inget som vården i Sverige törs
  informera om allt för att hålla folket
  lämpligt sjuka 24/7

 31. 31
  Lennart säger

  30 Nisse Hult
  Vilka värde får Du från klämman, hur länge har du använt mätaren?
  Har du kunnat förbättra dina värde?
  Är det Lchf kost som gäller för att förbättra kärlfunktionen.
  Jag försökte få fram priset men lyckades ej.
  Finns det återförsäljare i Sverige?

 32. 32
  Lars Henrik säger

  #31 Lennart

  https://goiheart.com/product/

  Klickar man på buy-knappen dyker priset upp, $195.

 33. 33
  Nisse Hult säger

  32 Lars Henrik
  På summan i varukorg tillkommer tull och moms
  när den väl finns att hämta på ditt postkontor

 34. 34
  Nisse Hult säger

  31 Lennart

  Har använt min mätare ungefär ett år nu
  Tror inte det finns ÅF i Sverige så det är bara att best från Canada

  Få ofta upp värde i paritet med en 30-40 årings värden vid mina mätningar med klämman
  (Är själv 64-år)
  Då jag under flera år bakåt gjort årliga Arteriografi mätningar med extremt bra värden
  så är det svårt att förbättra dessa med ökad ålder som du säkert förstår
  Viktigt för mig att hålla koll så att ev. försämring inte smyger sig på.
  LCHF kost sen många år och sen Jan 2019 skruvad ett hack till med OMAD regim
  Det i combo med daglig träning skidor/cykel samt sen många år bakåt ett glas Rödbetsjuice var morgon och
  en sockerfri, mjölfri, fröoljefri vardag har gett dessa goda resultat.
  Mera frågor?

 35. 35
  Nisse Hult säger

  OMAD = Starkt verktyg för Reverse Aging

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa