Frukt, grönt och fullkorn

Kan frukt, grönt och fullkorn förebygga diabetes? av Bret Scher hos Diet doctor.

Det sägs ofta från etablissemanget att frukt, grönt och fullkorn är nyttigt för hälsan, och förebygger både övervikt och diabetes.
Påståendet baseras på observationsstudier, som ju inte bevisar orsakssammanhang. Hälsomedvetna personer äter frukt, grönt och fullkorn eftersom myndigheterna rekommenderar det. Men de äter sannolikt också mindre socker och skräpmat, motionerar mer och röker mindre, och dricker mindre alkohol, så man kan inte veta vad den bättre hälsan beror på.

Om man ska ta reda på vilka hälsofaktorer man kan räkna med måste man göra interventionsstudier där man jämför utfallet mellan grupper som skiljer sig åt i enstaka kostavseenden.
Tex en grupp som äter mera fullkorn, och en grupp som äter spannmålsfritt.

Det är de etablerade forskarna som kan göra dessa studier, och bekosta dem med skattemedel, inte spannmålsindustrins pengar. Motsvarande grupper med och utan frukt, och socker – utan industriinblandning.
Då kan man närma sig sanningen.

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Tror att det är genetiskt rätt mycket. Sen är en barndom ”fylld av” grönsaker och frukt och mindre mängd socker, familj som varken röker eller super, sover bra, en sådan barndom är det bästa, och förhindrar diabetes m.m.
  Men försämrar man sen sin kosthållning, kan man få diabetes 2 m.m.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Kristina
  Det där med fruktens förhärligande är värt att lägga ner extra forskningsmöda på. Någon frukt ibland till barnen är helt ok, men att med förtvivlan lägga ner en förmögenhet på massor av (hårdbesprutad) frukt till barnen, är värt att utvärdera nogsamt.
  C-vitamin får man lika bra från grönsaker. Frukt innehåller mycket socker.

 3. 3

  Oops, det står ”motionerar mindre”, det ska antagligen stå ”mer” i inlägget. Ursäkta petimetern.
  Tack, ändrat /Annika

 4. 4
  Jasjin säger

  Vad sägs om professor Bengmark som sågar LCHF och förordar RCRF (Rätt kolhydrat och Rätt Fett) istället.
  https://www.svd.se/lchf-ar-den-varsta-myten

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Jasjin
  Jag kan inte läsa artikeln, den är bakom betalvägg. Men det jag har sett av Bengmark tidigare har inte varit många rätt. Jag tror att han är vegan.

 6. 6

  Jag vågar inte gå ut nu. Det är smultron-, blåbär- och körsbärsår i år och det går inte att låta bli. Skogen är full med godis.

  Man vet att en professor/guru inte vet något om han säger att frukt och grönt är nyttigt. Likaså är det få som vet att de mineraler som finns i växtföda binder magnetiskt till Oxalsyran i växten. Vilket innebär att man förlorar mineraler om man äter växtföda. Det är därför veganer blir så sjuka till slut om de håller på tillräckligt länge.

  Jag kan även konstatera att mina vegetariska barn som lider av indisk metabolism, blir överviktiga av livet, även får barn med samma problem. Jag vet inte, men det kan vara så att min vegetarianism även drabbar mina barnbarn. Försök rädda alla veganer ni möter. Ni kan bespara deras barnbarn en massa problem., kanske.

 7. 7
  Lars Henrik säger

  Det är de etablerade forskarna som kan göra dessa studier, och bekosta dem med skattemedel, inte spannmålsindustrins pengar. Motsvarande grupper med och utan frukt, och socker – utan industriinblandning.
  Då kan man närma sig sanningen

  Jag tror att just detta är en av nycklarna till en bättre folkhälsa! Det är nog inte enbart pga kostnadsskäl som denna industri vill ha låga skatter. Man vill inte heller ha en kraftfull offentligt finansierad och driven forskning utan industrideltagande.

  Det ’evidensbaserade’ samhällets evidens måste baseras på forskning utan ekonomiska intressen. Det är en självklarhet, i synnerhet när det gäller människors hälsa och liv

 8. 8
  XMargareta säger

  Georg W.

  Frågar lite ödmjukt, försiktigt. Menar du verkligen magnetisk bindning, som du skriver ovan? Blir lite nyfiken, när du talar om magnetisk bindning. Är det något jag bör lära mig?
  Vad menar du med, att oxalsyran binder magnetiskt till mineraler?
  I min kemivärld bildas det tex från oxalsyra oxalatjon C2O4. Den har laddningen minus 2 och den binder tex kalciumjon till sig för att den jonen är positivt laddad. Det blir kalciumoxalat, som är nålformat och som inte löser sig, utan kan bli tex njursten, om det vill sig illa, men detta är inte en magnetisk bindning, utan kalkens jon är elektropositivt laddad och oxalatjonen negativt laddad, men är inte exempel på magnetiska poler i min kemivärld.
  Men som du skriver, så hindras upptaget av kalk med oxalsyra i maten.
  Ja många växter innehåller sk antinutrienter, som tex fytinsyra, oxalsyra, goitrogener, osv.

 9. 9
  Jasjin säger

  Beträffande Bengmark så delar han uppfattningen att kosten har stor betydelse för välbefinnandet och menar att det är viktigt att inte äta s.k. inflammatorisk kost. Dock skiljer han sig från er då han förespråkar grönsaker och frukt istället för fett. Jag kan nämna att jag mår utmärkt på lchf-kost och funkar sämre med vegetabiliska alternativ. Med min dotter som är vegetarian är det tvärt om. Kan det vara så att människor funkar olika beträffande kostalternativ varför var och en måste finna sin egen väg.

 10. 10

  XMargareta
  Ja vi har ju pratat om det här tidigare och du har genuina kunskaper på det här området som jag inte har. Men det är egentligen ganska enkelt. En planta försvarar sig mot att bli uppäten genom att långsamt döda den som äter plantan. Plantan producerar syre genom fotosyntesen och olika växter lagrar olika mycket av syre. Det finns växter som är omedelbart frätande. Bland annat krukväxter som vi riskerar barnens liv med. Bland matväxterna är rabarber, rödbetor och spenat de vanligaste giftkällorna. Men alla växter samlar och bygger dessa syremolekyler, som har den egenskapen att de är magnetiska och drar till sig mineraler, från maten och väl i våra kroppar drar de ut kalcium och andra mineraler från våra celler. Dessa syremolekyler är i grunden nanostora kristaller. Som skär sönder vävnaden och skapar inflammationer. Det är även magnetiska Oxalater som bildar njursten. Den ökande grönsakskonsumtionen är orsaken till den epidemi av njursten som nu härjar i samhället. Jag vill även sätta likhetstecken mellan Oxalsyra och det som kallas fria radikaler. Syre är megnetiskt i grunden och det är mycket vi behöver lära oss om magnetism och kroppen, för det är en vit sida i biokemiboken, verkar det som. Alla syremolekyler är magnetiska och vi vill inte ha dem i insidan av kroppen. Jag länkar återigen till Sally K Newman (?) och hoppas att du ser denna föreläsning som förklarar en stor del av mitt och mänsklighetens lidande.

  Det verkar som att ditt problematiserande och kunskaper på detta område gör att du inte ser grunden till problemet. Nämligen att syre är magnetiskt och skapar glassplitter med kolatomer. Allt det du pratar om har säkert också en betydelse. Men det är för svårt och komplicerat för mig. Fast jag förstår att jag har rätt när du börjar beskriva det du lärt dig. Allt handlar om att syre är magnetiskt. Annat som är magnetiskt bör vi nog inte heller få in i kroppen. Undertecknad är extra glad idag för jag har just köpt ett vildsvin. Garanterat fritt från Oxalsyra. Bekymmersamt är att stadsbor går omkring och andas dessa magnetiska syremolekyler varje dag i sin skitiga värld. Det är synd om barnen i staden.

  https://www.youtube.com/watch?v=i7ArmIYGH0s

 11. 11
  XMargareta säger

  Tack Georg.
  Jag skall kolla din länk.

 12. 12
  XMargareta säger

  Georg W
  Det hon för fram är intressant och hon kan ha rätt i mycket.
  Men att det skulle handla om magnetism nämner hon inte.
  Att det skulle vara magnetism har du inte fått mig att köpa.
  Magnetism är något annat än att tex syre är bra på att stjäla elektroner och därmed oxidera andra ämnen.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  9 Jasjin
  Ja jag tror att var och en måste prova sig fram till vilken kost som passar den bäst. Det viktigaste i detta är att inte vara rädd för naturligt mättat fett, utan prova sig fram förutsättningslöst.

 14. 14

  Frasen ”Frukt och grönt”….

  …kan möjligen användas som benämning på en avdelning i en matvaruaffär. Men det är viktigt att skilja de två kostslagen. Frukt är frukt och ”grönt” är ”grönt”!

  Synd att frukt tillåts åka snålskjuts på grönsakers klart bättre hälsoegenskaper.

  /B.J.

 15. 15

  XMargareta
  Du har rätt. Sally föreläser i en halvtimme utan att nämna magnetism. Det är skillnaden mellan unga och gamla. Vi åldringar måste läsa en bok för att bli övertygade. Medan ungdomarna gör en sökning medan man pratar och därför omedelbart kan konfirmera att syre är magnetiskt. Medan vi gamlingar tjatar i åratal med vad som stämmer eller inte. Jag gjorde en sökning på ’oxalate azid magnetic och fick bekräftat vad jag säger. Varför kan inte du göra det??? Vi har pratat om detta i ett år nu. Det jag säger är en avgörande faktor för människors hälsa. Jag börjar tvivla på din vetenskaplighet och förmåga att förstå dessa i grunden kemiska självklarheter. Som vi aldrig lärt oss utan tvingas acceptera som vuxna. Vore tacksam om du nu gör en sökning och bekräftar denna magnetism. Människor som inte kan söka på Internet kan tro att jag inte vet vad jag pratar om. Och värdefulla insikter begravs i omedvetenhet. Detta är nyckeln till hälsa!

 16. 16
  XMargareta säger

  Georg W

  Tack för tipset. Jag har sökt på det och skall försöka förstå.
  Det kan mycket väl hända, att det blir för svårt för mig att förstå.

  Även om jag inte lyckas förstå det, så kan mycket väl Sally Norton ha rätt i sak och praktik.

 17. 17
  Mormor säger

  Förlåt att jag lägger mej i såna här svåra diskussioner om magnetismen etc……men skulle det inte kunna vara helt enkelt ett missförstånd mellan er två, XMargareta och GeorgW…..ni pratar om samma sak, men använder olika ord för fenomenet??
  Syre är ju den atom, som har den starkaste elektronegativiteten av alla de ”vanliga” atomerna. som ingår i de substanser, som används i vår kropp – utom fluor, som har en ännu kraftigare elektronegativitet…men som vi ju inte heller behöver för att leva.
  Syre har värdet 3,5 och om vi tar kol-atomen har den värdet 2,5, väte-atomen har 2,1, kväve-atomen har 3,0 och så vidare, man kan hitta tabeller på dom här värdena, som är viktiga, i dom flesta kemiböcker…det är Linus Pauling, som har satt ihop dom här tabellerna med dessa värden, åtminstone i dom böcker jag har hemma.
  Dessa värden beror i sin tur på atomens struktur och finns också beskrivet i de flesta fackböcker.
  Syrets höga värde gör att det drar åt sej andra atomer med lägre värde…
  Vilket väl kanske kan betraktas som magnetism?
  Till GeorgW ville jag också säja sedan ett tag tillbaka, att din link angående oxalsyran av Sally Norton var mycket intressant och det är en sådan där molekyl som man ofta inte tänker på, men som förekommer naturellt i sista fasen av Krebs cykel, den återföds varje gång en omgång av acetil-CoA gör en runda i den här metaboliska ringen, men för att kunna genomgå dom här reaktionerna som denna metaboliska cykel utför, måste den kondensera först med oxalacetat…alltså slutsubstansen i den här cykeln…så vi producerar alltså en hel dej själva av oxalsyra…som tur är…
  Det intressanta med Sally Nortons link var, åtminstone för mej, att jag begrep att ibland får jag i mej för mycket genom den mat jag äter och att det kan ge mej olika besvär….så nu är jag försiktig med t ex choklad och andra oxalsyrehaltiga livsmedel…så tack för den!
  In fact, i min gamla Stryer står det om oxalsyra, att den är extremt farlig och att njuren kan skadas allvarligt av ossalato-kristaller.
  Inte för inte, så innehåller oxalsyra två kol-atomer, två väte-atomer, men väl fyra syre-atomer…
  Hoppas jag inte krånglat till det hela ännu mera??

 18. 18
  XMargareta säger

  Mormor och Georg W
  Jag fick också klart för mig, att jag ibland får i mig för mycket oxalsyra.
  Så det har jag börjat tänka på.
  Så tack till Georg för det.
  Visst har du rätt Mormor i nästan allt du skriver, förutom att jag börjar ana varför Georg pratar om magnetism.
  Det är vad jag kan förstå (så här långt), inte frågan om vanlig magnetism, när det gäller syre, eller oxalsyra.
  Ett ämne kan tillfälligt bli influerat av omkringliggande ämnen och uppvisa inte ”vanlig” magnetism, men beroende på ämnet kan det reagera i vissa konstellationer så att det blir magnetiskt påverkat
  Jag börjar luta åt att det i detta fallet handlar om sk paramagnetism.
  Ett exempel är tex att flytande syre dras till en magnetpol, men syre i sig är inte magnetiskt på vanligt vis.
  Det verkar vara samma sak med oxalsyran. Oxalsyran är vad jag förstår inte magnetisk som sådan, men kan bli påverkat av ämnen till paramagnetism.
  Det skulle vara intressant om någon med djupare kemikunskaper än jag har kunde bekräfta det.
  Men som sagt jag behöver plöja lite mer.
  Sant är att oxalsyran binder mineraler och att den är giftig i stor mängd

 19. 19

  Mormor
  Respekt! Fast kött ska inte innehålla Oxalsyra eller Oxalater utom i mycket liten skala.
  Det bästa är nog att undvika importerade grönsaker, rötter och nötter. Ganska mycket LCHF med andra ord.
  Jag tror också att vi pratar om samma sak fast vi lägger olika vikt vid begreppet magnetism. Den tid vi lever i nu innebär att vi får insikter i universums stora mysterium magnetismen och min vinkling verkar vara unik.
  Planetens magnetfält verkar vara i oordning eftersom brevduvorna inte hittar hem. Har man inget annat att oroa sig för. Så kan man undersöka det.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa