Paradigmskifte, när då?

Diet Doctor: När kan man säga att ett paradigmskifte har skett?

Saker har hänt:  ADA (American Diabetes Association) har godkänt lågkolhydratkost för diabetiker. DGAC (Dietary Guidelines Adviisory Committee) har meddelat att lägre kolhydratintag och högre fettintag inte ökar risken för hjärtsjukdom. ADCES (Association of Diabetes Care and Educations Specialists). Och Mättat fett är inte farligt att äta .
Robert Atkins har varit en av de mest inflytelserika personerna för lågkolhydratkost, ända sedan 70-talet. Han är fortfarande av stor betydelse, framför allt i USA.
The Nutrition Coalition (TNC) kämpar för att de kostrekommendationer som ska utformas ska vara baserade på riktig forskning. De har konstaterat att i de aktuella arbetena så har man inte tagit upp några studier på viktnedgång, mättat fett eller lågkolhydratkost. The Low-Carb Action Network (L-CAN) kämpar för att få med LowCarb i de amerikanska kostrekommendationerna.

Det finns alltså antydningar till förändring av det fettsnåla paradigmet, men det är frågan hur riktig forskning ska stå sig emot inrutade vanor och den massiva påverkan från läkemedelsindustri och matindustri, de industrier som står bakom de nuvarande kostråden.

Läs mer: Kokosfett har nyttiga egenskaper .

 

Comments

 1. 1
  Anni Sundquist säger

  Verkligen glädjande!

 2. 2
  Nisse Hult säger
 3. 3

  Hm, om 10 år kanske.. i USA. Här om kanske 20 år, så våra barnbarn har nog möjlighet att ha en hälsosammare omgivning kring sig. Om inte den nuvarande sjukvården imploderar, då kan det gå mycket fortare tror jag.

 4. 4
  Lars Henrik säger

  Det känns så oerhört befriande att ha ett parallellt intresse i ett vetenskapsområde som inte är influerat av ekonomiska intressen, såsom astronomi. Att inte vofarna ser skillnaden är ett gott tecken på deras brist på genuint vetenskapligt intresse.

 5. 5

  Något att hålla ögonen på?
  https://www.healthintegrator.eu/

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Martin Gustavsson
  Vilka kostråd ger de på Health Integrator?

 7. 7
  I Like Neil Young säger

  #5
  Känns spontant väldigt misstänkt och äckligt PK. Har Kejsaren fått lite nya kläder…?

 8. 8

  Vilka kostråd ger de på Health Integrator? Ingen aning, men kanske bör du anlita någon stockholmare som agent?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa