Äldrevården och Covid

Jag blir helt frustrerad på detta med äldrevården och Covid. De äldre-äldre som bor på äldreboende eller har hemtjänst, de som är allra skörast, de vårdas av personal med stor omsättning. De äldre kan behöva träffa 10-20 personer varje vecka. Personal som ibland inte har tillräcklig utbildning för arbetet, och som är timanställda, och inte har råd att stanna hemma om de blir sjuka.
Allt medan de närmaste anhöriga inte ens får komma och hälsa på. Jag hörde på TV igår att det finns äldre som inte tycker att de har något att leva för längre om de inte får träffa sina närmaste anhöriga.
Jag tycker att personalen inom äldrevården borde ha så bra betalt och trygga anställningsvillkor, så att det går att begränsa antalet personer som de äldre ska behöva träffa, så att de kan lära känna varann – och att de närmaste anhöriga ska ha obegränsad besöksrätt! Kontakten med anhöriga är ofta den bästa livskvalitén de äldre har.

Och så tycker jag att far- och morföräldrar ska få träffa sina barnbarn. Som det nu är vågar de flesta äldre inte göra något som går emot FHM:s direktiv, och får inte ha kroppskontakt med sina barnbarn. Det blir frustration från både barnbarnen och de äldre. Ändå sägs inte barn vara så smittsamma?

 

Comments

 1. 1
  EvaLena SOeRMAN säger

  Du har så rätt Annika! Det är så att man blir mörkrädd!
  Det är mammon som råder! Det viktiga för företaget är att göra så stora profiter som möjligt! De sköra i sig är inte mycket värda enligt produkterna,!
  Jag kan inte tolka detta på något annat sätt! BLAH,A

 2. 2

  Tänk efter nästa gång du lägger din röst..

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Jim M
  Jag vet tyvärr inget realistiskt parti som är bättre än de nuvarande.

 4. 4
  XMargareta säger

  Hoppas ändå, att denna helt oacceptabla skandal får ett liv i valet.
  Detta tillstånd i behandling av äldre får inte fortsätta.
  Jag är sorgsen och upprörd varje dag för detta.
  I och med beslutet av ädelreformen, så har många lidit.
  Det är riggat för prispress, som främsta belöning för anordnare och kommun.
  Helt fel ordning.
  .

 5. 5

  Hej!

  Jag håller med angående äldrevården, att personalen behöver utbildning för arbetet, och att dom anhöriga behöver få träffa sina anhöriga, också för att få må bra överhuvudtaget. Det bör ej bytas för mycket i personalen, för då kan dom boende aldrig hinna lära känna personerna. Jag tycker dom som bor på äldreboende ska ha det bra på äldre dagar, dom har slitit i sitt långa liv..

 6. 6

  I Sverige gör myndigheterna ingenting förrän de har facit på hand. Då tillsätter man en utredning. Efter det ska det kompromissas om det ekonomiska. För det måste vara en slimmad apparat och där finns inte någon plats för något hjärta. Bruttonationalprodukten är vår Gud och Gud har brutit benet.

 7. 7
  Berit Hasselmark säger

  Ja – detta har skötts på ett mycket, mycket ovanligt och upprörande sätt. Inom ädelreformen skulle det heta att de som bodde där, brukarna, skulle bo ”som hemma” i sina rum. Inte omhändertagna av varken stat eller landsting. Bara om de hade uppmärksamma anhöriga blev de bättre omhändertagna, dvs tagna till läkare, tandläkare, lite utflykter, mm. I corona-tider fick ju inte de anhöriga ens komma dit, de såg intet. Kunde inte ingripa i tid alls. Samtidigt fick läkare knutna till äldrehemmen ”grönt ljus” av Socialstyrelsen att de inte behövde besöka en brukare som hade tecken på corona enl personalen. De kunde sprida smittan mer. Socialstyrelsen gav dem också ”grönt ljus” att direkt sätta in morfin mm, varvid de gamla (ofta sinnesförvirrade eller dementa, men inte alltid) varvid brukaren fick en skön död. Jo, man hade ju kunnat pröva först om brukaren hade klarat av sjukdomen med enkla medel, syrgas, dropp, näring. Men sådant är ”besvärligt” i hemsjukvården. Så i coronatiden fick man hoppa över det ledet. – Jag hoppas den nya kommissionen kommer att utreda just den här frågan också. –
  Faktum är att när WHO går ut och säger att vi nu har en pandemi i världen, då borde Sverige omedelbart ha lagt över all sjukvård o organisation på Staten – inte på olika sjukhus och små äldreboenden i xx antal små kommuner – så att alla och envar vara tvungna att klara sig själva, fixa munskydd, handsprit och jag vet inte allt.

 8. 8
  Ing-Marie Högabo säger

  Innan man gör politik av äldrevårdens misslyckande med timanställda så är det också viktigt att beakta att,,, Det finns en hel del som väljer att vara timanställda för att kunna få välja sitt eget schema, jobba när dom själva vill, slippa jobba helger osv. Jobb finns precis när man vill ha,,,Vore väl bra om vi kan se två sidor av myntet. Eller hur??

 9. 9

  #7 Berit
  Bra sagt av dig.

 10. 10
  Monika Cragéus säger

  Jag förstår inte logiken i att min gamla pappa som har hemtjänst träffar ca 10 st olika personer varje vecka, men jag (hans dotter) har inte kunnat träffa honom sedan i mitten på mars för att jag skulle kunna vara en potentiell smittbärare. Personalen är ju också eventuella smittbärare! När jag frågade om personalen har mask på sig när de träffar pappa så fick jag svaret. Vi är friska och kommer att använda mask om någon brukare har blivit smittad… först måste någon bli sjuk… sen kommer de att vidta skyddsåtgärder… ”det är alldeles för dyrt med masker och vi måste vara säkra på att det finns tillgång till masker när vi verkligen behöver det”

 11. 11

  Attendo är en riktigt dålig arbetsgivare och har därmed en inkompetent personal.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7506091

  Här har IVO och HSAN något att ta tag i.
  Tycker att Attendo ska bli av med sitt uppdrag.

 12. 12

  #10
  Håller verkligen med dig. Precis så sa riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) i en intervju… Varför avråds en son från att träffa sin 92 åriga mamma, när hemtjänsten kan skicka ett tiotal personal per vecka.

  Kanske är folkhälsomyndigheten rädd om sonen?

 13. 13
  70+++ säger

  Detta hände i Kiruna…
  https://www.expressen.se/nyheter/nastan-hela-avdelningen-insjuknade-sex-aldre-dog/

  Nästan hela avdelningen insjuknade i covid19, sex äldre dog.

  Språksvårigheter och basala hygienrutiner var en orsak!!!

 14. 14
 15. 15
  40-talist säger

  Så här säger geriatrikern Yngve Gustafson :
  1000 äldre har dött i onödan.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/50PLdb/professorn-1-000-aldre-har-dott-i-onodan

 16. 16

  15

  Alltså, läkarna har begått rutinmässigt massmord med morfin, samtidigt påstår SCB att ”vi har under det första halvåret ungefär lika många avlidna relativt befolkningsmängd i Sverige som exempelvis under 2015”. Som en vanlig influensa, mao.

 17. 17

  Tidn Dagens medicin.
  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/09/04/coronakortet-haller-inte-alltid/

  Hon stod på sig och fick besöka sin man på äldreboendet!

 18. 18
  Lars Henrik säger

  #6 Dave:

  Här är mortalitetsdata för Europa: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

  En bit ned på sidan hittas Sverige som visar en mycket markant peak under april och maj. Det är mer än en genomsnittlig influensa men kanske inte mycket mer?

 19. 19
  XMargareta säger

  Lars-Henrik

  Kumulativ kurva visar som du säger att det är en mer accentuerad överdödlighet endast under april o maj.
  Det är dock med alla extra smitthindrande åtgärder, som inte vanligen används.

  Om man går lite längre ner och betraktar kurvorna för olika ålderskategorier, så ser man den stora överdödligheten som finns med stigande ålder.
  Det är extraordinärt och förekommer inte riktigt så med ”vanlig” influensa.
  (Kanske pga att befolkningen inte är van vid detta virus.
  En del skulle säga pga vaccinationerna.
  Man kan också tänka sig, att med åldern har fler metabolt syndrom, som ju visar sig vara en black om foten i sammanhanget.)

 20. 20
  Lars Henrik säger

  XMargareta

  Det är dock med alla extra smitthindrande åtgärder, som inte vanligen används.

  Precis. Bra tillagt. Det är nog risk att puckeln varit både högre och mer utsträckt i tiden utan dessa åtgärder.

 21. 21

  18 Lars Henrik

  Visst är det intressant med den kurvan som sticker ut. Misstänker att kurvan beror på nåt annan än ”covid 19” för Österrike, till exempel, har ingen utstickande kurva. Det är väl samma virus här och där? Kan det bero på att deras läkare inte använde morfin för att massmörda de äldre?

  Dr. Malcolm Kendrick har redan tagit upp det underliga fenomenet.

  —————————————————-
  It is fascinating that some countries showed a sharp rise in mortality, and some showed nothing. For example, Austria, Denmark, Finland and Germany – nothing.
  France, Belgium, Spain, the Netherlands, England – major spikes.
  Thirteen countries spiked, twelve did not…
  —————————————————-

  https://drmalcolmkendrick.org/2020/06/26/covid-the-strange-the-inexplicable-and-the-weird/

 22. 22

  Elizabeth Höglund om massmordet:

  —————————————————-
  När Inspektionen för vård och omsorg nu granskar missförhållandena på äldreboendena har flera regioner och kommuner erkänt att de ”för snabbt” ordinerade de gamla så kallad palliativ vård, alltså vård i livets slutskede – trots att många av de gamla som insjuknat i covid-19 inte alls befann sig i slutskedet av sina liv utan hade kunnat bli friska om de hade fått den vård de behövde.

  En av skandalkommunerna i landet som nu granskas av Ivo är Hällefors kommun i Västmanland. Här vid Fyrklöverns äldreboende i Hällefors ordinerade en läkare ALLA de gamla palliativ vård – trots att ingen av dem befann sig i livets slutskede och alltså inte var ”palliativa”. Läkaren ordinerade till och med den palliativa vården I FÖRVÄG, alltså innan de gamla hade hunnit insjukna…
  —————————————————-

  https://elisabethoglund.se/blogg/nu-har-jag-forstatt-varfor-anders-tegnell-standigt-uppmanade-oss-att-skydda-de-aldre-och-skora-han-visste-att-de-skulle-do-pa-aldreboendena-om-de-drabbades-av-covid-19/

 23. 23
  XMargareta säger

  Ja detta är den stora skandalen.

  Visst skall man vara kostnadseffektiv, men därför får man inte bli dumsnål.
  Kan man hoppas, att det nu läggs upp lite fler aktuella lager av skyddsutrustning? och att man inte blir så tafatt i krissituationer, att man blir handlingsförlamad för länge? och tex, mot sunt förnuft, tummar på självklara regler.
  Tänker bl.a. på att man svävade på målet, när man påstod, att certifierade andningsskydd inte behövdes. Kan man kanske också hoppas på, att äldre lite mer blir betraktade som fullvärdiga människor?

  Har många inom sjukvården blivit för vana vid schabloner av olika slag?
  De befinner sig kanske i en ganska smal åtgärdskorridor?
  Dels styrs man av godkända behandlingsmönster som författas centralt och dels, verkar det som i alla fall, att man får ta emot fler anmälningar från patienter? Man vill ha ryggen fri och då handlar man kanske mer automatiskt.
  Så fel det blev i detta fall, med schablonhanterandet per ålder och äldreboendet.
  Ja noga tittade man ju inte på dem på äldreboendena, där man hade dessa ovärdiga schabloner och den slarviga framförhållningen av skyddsutrustning.

 24. 24
  Lars Henrik säger

  Dave,

  Du har sannolikt ganska rätt i iakttagelsen om äldrevården i Sverige. Det har nog haft en betydande del i dödstalen.

  Jag tror också som Margareta skriver att vården befinner sig i en ganska smal åtgärdskorridor. De som bestämmer vad som ska kallas evidens styr allt…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa