Olagligt att påstå att kosttillskott hjälper mot Covid-19

Livsmedelsverket .

Undrar vilket straff det kan bli om man skriver på sin blogg att C-vitamin, D-vitamin, Zink, kolloidalt silver etc, kan hjälpa mot Covid?

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Allt detta hjälper eller lindrar sjukdomen Covid-19.

  MEN, är detta virus medvetet tillverkat för att skada jordens befolkning, är det nog annat som botar .

 2. 2
  Nisse Hult säger

  Tänk va ”hemsk” om nått enkelt sätter käppar i hjulen för pillerindustrin, vaccin industrin, tänk om…. ev. ett starkt immunförsvar byggt på riktigt fet kost, mycket mättat fett, kokosolja, daglig 23:1 OMAD fasta, daglig intervall träning, högt kolesterol, undvika socker, mjöl, PUFA skulle hjälpa folk att stoppa fienden. När blir det straffbart att försöka vara frisk?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 Kristina
  Ingen av oss säger väl att våra kosttillskott hjälper till 100%, utan om det kommer ett effektivt läkemedel så kan man kombinera metoderna.

 4. 4
  Anni Sundquist säger

  En bra fråga. Och i den kan läsaren tolka vad de vill… En fråga är aldrig olaglig ;). Den där texten om ”hälsopåståenden” känns som lite moment 22 – eller? Ät inte hälsosam mat för att bli frisk utan använd mediciner, känns som budskapet det sänder ut.

 5. 5
  Ann-Christine Johansson säger

  Då bör de väl någon gång kunna bevisa att de INTE hjälper!

 6. 6

  Kosttillskott sälja även på apotek (även om det är i allt för små doser och att en ”näringsrik” kost är viktigast. Öhh. ”näringsrik” kost är inte kolhydrater och socker och miljövidrig produktion som Livsmedelsverket förespråkar). Enligt apotekets reklam testas allt innan det får säljas. Det känns ju seriöst och framförallt tryggt. LoL. Tror inte det finns något att oroa sig för Annika ;))

 7. 7
  Karin Östergren säger

  Det är verkligen obegripligt befängt. Präglas inte det här landet av en underlig ängslan?

 8. 8

  Adri säger : År 2015 fick jag cancer, Hodgins lymfom. Fick behandling kemoterapi men mitt hälsotillstånd blev inte bättre. 2018 började med vitamin c, zink, kalium, torskleverolja, magnesium, vitamin D3, stora doser matsmältningsenzymer, morotsjuice, selleri, äpple – granny smith samt började med intermittent fasta och ketogen kost. Efter cirka 18 månader tog blodprover på Werlabs: Hb hade stigit från 70-80 till 137. Hba1c 27 mmol/mol, järn 12 umol/l, S-vit d 25 123 nmol/L. Jag är övertygad om att kosttillskotten räddade mitt liv.

 9. 9
  Arvid säger

  8 Adri
  Så bra 🙂

 10. 10
  Melker säger

  Enligt den där skrivelsen skulle det alltså vara olagligt att framföra att apelsiner hjälper mot skörbjugg.
  De skriver också att de vill stoppa försäljningen.

  Vill de få något förtroende som något annat än pillerindustrins förlängda arm måste de ta av sig skygglapparna och tänka på vad de skriver.

  Falsk marknadsföring och farliga preparat ska bort, det är vad de borde fokusera på!

 11. 11
  Maj-Britt Bernhardsson säger

  Vem bryr sig om Livsmedelsverket? Det var på 70-talet vi skulle äta 6-8 skivor bröd om dagen med ett tunt lager Lätt o lagom på och kanske en skiva mager ost! Nu har vi lärt oss tänka själva både vad gäller vitaminer o mineraler som jag ser till att ta varje dag och det är inga smådoser!!!

 12. 12

  Näringsbrist, brist på de 22 essentiella nutrienterna, är orsaken till att allmänhälsa försvagas och gör vår kropp mottaglig för sjukdomar och begränsar vår livskvalité. Covid 19 är ett typexempel. Vi har lärt oss att C-vitamin och D-vitamin plus zink gör kroppen motståndskraftig mot alla virus och sjukdomar. Nu var jag kriminell igen! Samhället får straffa mig eftersom jag lurar människor med biokemisk metabol kunskap. Jag vill också poängtera att läkemedel är kemi, inte biokemi. Läkemedel är skadligt för vår biokemiska kropp. Kriminalisera Livsmedelsverket! En myndighet utan kunskap, medvetenhet eller moral.

 13. 13
  XMargareta säger

  Den logik som byggts upp har jag uppfattat ungefär som följer.

  Om något sägs bota, så skall det klassas som läkemedel och då skall det finnas bevis med allt vad det innebär med vetenskaplig metod publicering etc. etc.
  Eftersom det inte verkar meningsfullt, att genomföra stora försöksstudier på något, som går att inhandla billigt, så görs inte detta, för det lönar sig inte. Ett bolags uppgift är nämligen att tjäna pengar.
  Där har vi alltså moment 22.
  Så skulle tex morotsjuice bota cancer enligt visst sätt och i viss mängd osv. så skulle det inte komma fram annat än som ett ansamlande av anekdoter och det är då inte bevisat med gängse vetenskaplig metod.
  Alltså förbjudet att påstå och särskilt för sjukvårdsutbildade och speciellt om man uppträder som sådan i sammanhanget. Alltså sittande fågel.

  Beprövad erfarenhet finns väl som en procentuellt sett mer och mer försvinnande metod?

  Det är alltså förbjudet att säga att något livsmedelsklassat botar, om det inte klassas som läkemedel, även om det faktiskt skulle vara så till stor %-del för viss metod med livsmedel.

  För att komma runt detta skriver en del, att man förstås skall samarbeta med sin läkare och att man inte påstår att livsmedel A botar, men man förmedlar anekdotiska berättelser om hur någon gjort.
  Eventuellt kan man sträcka sig så långt till att skriva att om jag skulle bli sjuk i den och den sjukdomen så skulle jag göra si och så.
  Kanske just det skulle gå att anmärka på, enligt moment 22:t, om den som säger det har sjukvårdsutbildning? och uppträder officiellt som sådan.

 14. 14
  Göran Åkesson säger

  Det gäller att skilja på vad som är tillåtet enligt Yttrandefrihetsgrundlagen kontra EU-förordnanden vad gäller info, marknadsföring och försäljning av livsmedel. Således står det mig fritt att som privatperson eller företrädare för någon organisation, som inte är förknippad med info, marknadsföring och försäljning av livsmedel att påstå vad som helst om vad som helst, om vilka näringsämnen som helst, sålänge som dessa påståenden inte våldför sig mot Yttrandefrihetsgrundlagens ( och Tryckfrihetsförordningens )särskilda bestämmelser, t.ex. kring det som i vanligt tal kallas för Lagen om Hets mot Folkgrupp eller andra särskilda i Lagen konkretiserade förordnanden.

  Yttrandefrihetslagen och Tryckfrihetsförordningen står, än sålänge är bäst att tillägga, överordnad alla EU-regler på samma sätt som Svea Rikes två andra Grundlagar.
  Livsmedelsverket försöker ingjuta skräck och hot på känt manér från totalitära stater, och har på DDR-vis inrättat särskilt angiveritelefonnummer, i syfte att påtvinga lydnad mot sina uppdragsgivare, hellre än att verka för allmänhetens bästa hälsa.

  Vi bör komma ihåg att Sverige och Nordkorea är de enda länder, som inte tillåter praktisering av alternativ medicin eller får uppmana till alternativ egenvård. Något som ju kan beslutas av den enskilda medborgaren utan hörande av myndigheter eller organisatoriska företrädare, vars beslutsfattare inte står under den enskildes demokratiska kontroll och som inte kan kan utkrävas allmänrättsligt tjänstemannaansvar.

 15. 15

  Får man påstå att askorbinsyra (vit c) botar scorbutus?
  Eller att solljus (vit d) botar rakit/osteomalaci?
  Eller gäller det bara den där covid 19(84) bluffen? (vanlig influensa)

  ”Livsmedelsverket arbetar i
  samarbete med andra myndigheter för att
  stoppa försäljningen”

  Ska de förbjuda försäljningen av ”vitaminer, fiskolja och örter”?

 16. 16
  HelgeK säger

  Livsmedelsverket påstår att 60% av kalorierna skall komma från kolhydrater. Samtidigt är 51% av svenskarna överviktiga på en kost som SLV förespråkar. SLV vägrar förbjuda transfetter fastän det är klart att det är skadligt för hälsan. SLV = Sveriges Livsfarliga verk. De politiska partierna struntar i folkhälsan, och låter livsmedelsföretagen skapa sådan mat som leder till ökad försäljning. Även om det försämrar folkhälsan.
  Om man ser till resultatet av SLVs verksamhet, så verkar det vara som att de vill försämra folkhälsan. Kostråd kan endast grundas på oberoende forskning. För industrifinansierad forskning är partisk till förmån för livsmedelsföretagens produkter. Se: https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=43crDb4tbLg&feature=emb_logo
  Kanske det vore bra om några arbetade fram ett alternativt förslag till SLVs kostråd. Ann Fernholm vore en given deltagare. Kostdoktorn och Annika Dahlqvist vore 2 andra bra förslag. Men det borde vara ett förslag som många kan ställa sig bakom…

 17. 17
  HelgeK säger

  De fakta som redogörs för i denna artike tycker jag borde räcka för att säga att en LCHf kost minskar risken för allvarliga skador om man blir drabbad av en Covid-19 infektionl:

  https://www.virtahealth.com/blog/covid-19-type-2-diabetes-glycemic-control

 18. 18
  Mormor säger

  HelgeK, det var en intressant video med Marion Nestle och hennes utsago om att the american dietary recommendations vart femte år never change…lite deprimerande kanske?
  Bevisar bra hur starkt inflytande livsmedelsindustrin utövar….
  Om det nu var nån som tvekade??
  Dessutom nämnde hon också Nina Teicholz i sammanhanget och konstigt nog inte direkt uppskattande….eller missförstod jag!?
  Och att LCHF kosten minskar risken för en dödlig outcome i corona infektion är helt klar om man begriper uppkomsten av sockersjuka och övervikt, men inte ens där verkar Livsmedelsverket kunna samarbeta…
  Ögnade igenom Nyckelhålsförteckningen på deras sajt och man tar sej för pannan….med den massa välutbildade professionella människor som arbetar i denna viktiga institution och med de enorma ekonomiska resurser som omsätts, tycker man att deras kostråd inte bara borde grundas på oberoende forskning, utan även på de vetenskapliga fakta, som vi har möjlighet att skaffa oss i dag om hur kosten metaboliseras.
  Så länge dom tror på kalorihypotesen kan vi hälsa hem…..

 19. 19
  Piltson säger

  Mormor, Marion Nestle är en tvetydig person. Hennes första bok visade gedigen kunskap om amerikansk matpolitik. Men i den senare varnade hon för fet ost, eftersom den innehåller så mycket mättat fett. För 4-5 år sedan kunde man skönja en uppmjukning av denna syn i, men nu tycks hon ha fallit tillbaka och hon ser alltjämt kaloriräkning som en central grundtanke.

 20. 20
  Mormor säger

  19 Piltson
  Exakt…det var precis det intryck jag fick av hennes lätt ironiska kommentar om Nina Teicholtz.
  Marion Nestle värnar nog om ”no junk food”, men verkar inte riktigt förstå att utan det energirika mättande fettet, kommer du inte långt med råden om ”low carb” heller…?

 21. 21
  Nisse Hult säger
 22. 22
  Lekman säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa