Ta prov på alla som vill och som anger symtom

SVD .  Smittspridningen kan påverkas lika mycket om du är polis eller arbetslös.

Tegnell: Det finns en förbättringspotential . Den största förbättringspotentialen vore väl att testa alla som har symtom, eller alla som vill. Och sen smittspåra de positiva, om det går bra. Har man tex besökt en butik kanske det inte går så bra att smittspåra?
Det viktigaste är väl nu att komma fram till vad man ska göra härnäst, och inte vad man skulle ha gjort förut.

 

Comments

 1. 1
  Arvid säger

  Viktigt är ju vad man ska göra härnäst men jag tycker nog att rätt många ska stå till svars för vad man borde ha gjort. Härnäst kan ju inte bestå av samma personer!

 2. 2
  Piltson säger

  Vi har FYRA typer Covid19-offer:
  1. De som strax måste forslas till sjukhus för att få andningshjälp och ofta dör.
  2. De som har lindriga symptom och visar sig positiva men anses vara botade av egen kraft inom två veckor
  3. De som inte visar några symptom men befinns vara positiva.
  4. Och de som har symptomen i lång tid utan att få så stora problem att de måste forslas till sjukhus, men inte heller tillfrisknar inom dessa två veckor.
  Piltson ingår i grupp 4. Vi skulle önska att forskningen kunde inrikta sig på att fastställa orsakerna till dessa skillnader och se vad individer i dessa fyra grupper har gemensamt. Sifferjonglerande epidemiologi är inte särskilt intressant för offren. Vi kunde formulera en rad spekulationer och frågor baserade på skillnaderna mellan grupperna. Kan någon hänvisa till forskare/läkare som kunde tänkas intresserade?! Hittills har vi inte hittat någon utöver Paul Garner i Liverpool.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Piltson
  Har du tagit prov på Corona-virus?

 4. 4
  Piltson säger

  Ser ingen anledning, så länge de inte kan erbjuda annan ”bot” än andningshjälp.
  Men symptomen är otvetydliga, inkl. ögonirritation, förlust av luktkänsla inför blommande syréner och rosor, tillfällig trötthet i lederna, lokala och strax övergående hudirritationer utan yttre missfärgning, lokal huvudvärk som varar i högst 10 minuter, anfåddhet som inte påverkas av Symbicort men försvinner när man sitter ned och tar det lugnt. Se Garners beskrivning,
  https://blogs.bmj.com/bmj/2020/05/05/paul-garner-people-who-have-a-more-protracted-illness-need-help-to-understand-and-cope-with-the-constantly-shifting-bizarre-symptoms/
  Dock inte så våldsamt som han skildrar.

 5. 5
  Piltson säger

  2 Piltson: ”…spekulationer och frågor baserade på skillnaderna mellan grupperna.“
  OK, så gör vi det då.
  Skillnaderna mellan offren i dessa fyra grupper Covid19-offer beror rimligen på indivduella egenskaper hos berört offer. Dessa egenskaper kan antas ha att göra med individens egenförsvar mot just denna typ av infektion, grad av immunitet.
  Grupp 1 tycks ha låg sådan immunitet och Grupp 2 avsevärt bättre. Framskriden ålder och vissa tidigare befintliga besvär sägs öka risken att hamna i Grupp 1, men där lär också finnas yngre personer och sådana som saknar sådan förbelastning.
  Så graden av immunitet kanske påverkas av allmän livsstil, kostvanor, alkohol, rökning, vitaminbrist, mineralbrist, miljögifter, etc? Och i såfall, bör man inte se närmare på varje “positiv“ persons anamnes, inklusive räkning av vita blodkroppar och annat som kan antyda immunförsvarets kvalitet? Det kunde leda till praktiska slutsatser och mera konkreta, vetenskapligt baserade råd än dem vi hittills har erbjudits.
  Grupp 3, de som befinns positiva utan att visa symptom, verkar ha ännu bättre immunitet än grupp 2, men varför visar sig inte symptomen?
  Vi påminns om “Typhoid Mary“, en kokerska vars mat bevisligen spred tyfusinfektion, så att åtminstone tre personer avled, fast hon själv var helt frisk. Det var på 1930-talet, då man inte gjorde skillnad mellan “positiv“ och “negativ“ som vetenskapliga begrepp. Men effekten var entydig, och Mary måste hållas inspärrad i 28 år.
  Fenomenet är alltså väl känt och villkoren för “smittspriding utan tydlig egen infektion“ bör idag vara bättre kända än på den tiden. Även här kunde anamnes för varje indvid i Grupp 3 kaske ge vägledning, men om det har vi ännu inte sett något i diskussionen om Covid19.
  Grupp 4 känns ännu besvärligare. Kommentarerna efter Paul Garners uppsats i BMJ tyder på att den inte är helt ovanlig. Den intresserar oss speciellt, eftersom Piltson så tydligt hör hemma i denna grupp – en hel katalog intermittent förekommande symptom som inte är specifika för någon annan känd åkomma. Och där är att märka att Piltson vore speciellt kvalificerad för Grupp 1 tack vare både ålder och medicinsk förbelastning i form av astma.
  När man äntligen börjar se Covid19 som en individklinisk snarare än globalsociologisk fråga, så kan man kanske erbjuda mera meningsfull information för oss offer. Var och en i någon av dessa fyra grupper måste ju undra när han/hon kan antas upphöra vara smittspridare. Måste man först bevisas vara “negativ“?
  Den är extra besvärlig för oss sannolika symptombärare som inte sett anledning att testa om vi är “positiva“ eller “negativa“. Upphör kanske smittspridningen när symptomen inte längre förmärks, så att Piltson kan lägga av ansiktsskyddet när vi åter känner doften av en blommande ros?

 6. 6
  Piltson säger

  Några av dem som kommenterade Garners uppsats (länkad i 4 ovan) föreslog att det kunde handla om sviterna efter en överstånden covid19-infektion. Garner själv trodde inte på det, men flera av de besvär som Piltson kämpar med sedan sju veckor stämmer rätt väl med beskrivningarna av “post-viral fatigue“, PVF.

  https://meassociation.org.uk/wp-content/uploads/MEA-PVF-and-PVFS-Following-Coronavirus-Infection-30.04.20.pdf

  https://www.newscientist.com/article/mg24632783-400-could-the-coronavirus-trigger-post-viral-fatigue-syndromes/#ixzz6KAjjR7iW

  Det skulle betyda att de Covid19-offer som kallades Grupp 4 alltså har haft infektionen och har besegrat den men lider av sviterna. Grupp 4 framstår som en delmängd av Grupp 2, men förtjänar speciell uppmärksamhet, låt oss kalla den Grupp 2a.
  När vi skildrade besvären för närstående personer sade två av dem, oberoende av varandra, att det måste röra sig om “något annat“, inte covid19 eftersom man inte läst eller hört om nåt sådant i de allmänna medierna. Ett uttryck för kvaliteten i deras rapportering?
  Vi ber återigen att få höra om det kan finnas svenska erfarenheter som kan hjälpa oss att få ordning på det här.

 7. 7
  Piltson säger

  OFF TOPIC
  Just nu meddelades att Vera Lynn har avlidit. Ja, hon blev 103 år och det var att vänta, men det är ändå förfärligt omtumlande för oss åldringar, som hörde henne i original medan kriget alltjämt pågick. BBC ägnade just 23 minuter av ett 45 minuters nyhetsprogram åt Vera Lynn, Något sådant har nog ingen annan person ägnats.
  Tänk om det var Covid19?

 8. 8
  Piltson säger

  Här berättas om en annan som sägs ha denna upplevelse.
  https://www.bbc.com/news/uk-scotland-north-east-orkney-shetland-53056785
  Halvvägs ned igenom: ”12 weeks later he still feels shortness of breath, triggered by any exertion.”
  Precis vad om gäller här efter 7 veckor!
  Lite besvärligt, man blir anfådd av att dra en dammsugare, Inga rapporter om sådant i Sverige? Efter 7 veckor har miljön blivit lite oaptitlig, och städhjälp kan inte erhållas pga karantänsituationen.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Piltson
  Hade du tagit alla de tillskott som vi rekommenderear, tex C-vitamin, D-vitamin, Zink, förutom det vanliga LCHF förstås, och ändå fick de covid-besvär som du beskriver?

 10. 10
  Piltson säger

  Precis vad vi tar här varje dag. Plus dubbel dos kokosfett, matsked i kaffe morgon och afton.
  Här har vi en annan som har dessa besvär
  https://www.bbc.com/news/uk-england-south-yorkshire-53084368

  Test är här ointressant. Vad man vill veta är om man är smittspridare i denna långvariga situation.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Piltson
  Ja då ser man att våra förslag inte hjälper fullt ut för alla, men man kanske skulle ha varit ännu värre drabbad utan dem?

 12. 12
  Piltson säger

  Nej, men vi kan mycket väl tänka oss att de fungerade som massiv profylax, eftersom Piltson var predisponerad för syrgasbehandling/respirator pga både ålder och förbelastning. Sjukdomen var mycket mera lätthanterlig än eftereffekterna.

 13. 13
  Piltson säger

  Här har vi Paul Garner i en mera lättillgänglig version än den vi tidigare länkade till:
  https://www.abc.net.au/news/2020-05-19/covid-fatigue-one-of-worst-symptons-patients-say/12252602
  Söker fortfarande svenska vittnesbörd om dessa eftereffekter..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa