Behandling av svårt sjuka sköra äldre med och utan Covid-19

Newsvoice .

Det är inte lätta vårdbedömningar av svårt sjuka sköra äldre, med eller utan covid-19. De är ofta hårt medicinerade, pga tidigare bedömda ohälsotillstånd. När de blir ännu sjukare, förvärring av tidigare sjukdomar, tillkomst av nya tillstånd, eller enbart åldersavtsckling, eller övermedicinering – då är det svårt att veta hur man ska göra. Om patienten ter sig avtacklad, med sänkt medvetandegrad, har svårt att inta mat och vätska, då är det nära til hands att man sätter ut alla mediciner. Det har hänt många gånger att patienten då har piggnat på sig och återkommit till ett värdigt liv. Generellt måste man säga att det vid dessa avtacklingstillstånd är bättre med färre än fler mediciner. Det vill bara till att personal, sköterskor och läkare (och anhöriga?) tänker på att beakta när det är angeläget att vidta denna medicinutsättning.

Om man generellt bestämmer sig för att läkarna och personalen enbart önskar att patienten dör, blir arbetssituationen ohållbar för de som arbetar med äldrevård. Likaså om personalen avkrävs att behandla svårt sjuka äldre patienter med plågsamma dropp, respirator, Ecmo etc, som kanske utan livräddning bara ger patienten en plågsammare död än en lindrande morfinbehandling skulle ha gjort.

Det är svåra avvägningar.

 

Comments

 1. 1
  Anders säger

  En väldigt snedvriden och bedräglig artikel. Tydligen är det inhemsk trend att nedvärdera allt som har med Sverige att göra. Det är sorgligt.

  Faktum är att svensk äldrevård över lag är av hög kvalité. Det är ett faktum.

  DÄREMOT är svensk PRIVAT äldrevård med företag bakom som enbart har vinstintresse som drivkraft en katastrof. Och det är det vi nu bevittnar konsekvenserna av!

  Det är exakt samma mönster när det kommer till LSS-verksamhet i privat regi. Precis samma dumheter med sjukhus där privat regi fått verka! Precis samma konsekvenser när det kommer till Sveriges kostråd, råd till diabetiker, metabolt sjuka människor – där styr vinstintressen.

  Det här är resultatet av högerliberal politik, skattesänkningar, privatiseringar, utförsäljningar under speciellt de senaste 15 åren, men har pågått i nära 30 år innan dess.

  Och kom inte och säg att inga politiker varnat eller strävat motverka detta! Socialdemokraterna och Vänster stod och varnade i stort sett exakt dessa konsekvenser i valet 2006 när högern stod och slog sig för bröstet med sina framtidsplaner. De protesterade och försökte agera i opposition mot detta, men folket ville ha mer nedmontering av välfärdssamhället och röstade därefter – fast med högerextremism i mixen.

  Skyll inte på politiker. Skyll på de pappskallar som röstat fram makt till högern som orsakat detta. Och vilka är det som styr och är ansvariga för landstinget och äldrevården i Stockholm där problemen och dödstalen är som störst och kopplat till COVID-19?

  Det är Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

  Bevare oss väl om hela Sverige tillåts bli än mer Nya Karolinska än hittills.

 2. 2

  När jag arbetade som vikarie på ett ålderdomshem. (Jag var inte färdig läkare än) sa den äldre kollegan som var ansvarig: ”När du ser en patient bli sämre ta bort alla mediciner.”
  Detta råd visade sig många gånger vara rätt.
  Många människor är övermedicinerade och mår bättre när man minskar gifter till kroppen. (Samtidigt är det bra att korrigera matvanor.)

 3. 3
  Lars Henrik säger

  Anders,

  Jag håller med om mycket av det du skriver! Möjligen med undantaget att MP behövs för att driva på flera nödvändiga miljöåtgärder (låt oss undvika klimatfrågan för en gångs skull 🙂 Jag avser andra miljöfrågor, såsom giftfritt jordbruk t ex).

 4. 4
  Dick Broman säger

  Jag tillhör i varje fall de som är oroliga och väldigt upprörda över hur gamla människor behandlas i coronakrisens spår.

  Jag känner att jag måste göra någonting och skickar därför den här texten till partiledarna som är i opposition:

  Det har framkommit kritik från flera håll mot att covidsmittade på äldreboenden inte förflyttas till sjukhus och får mer avancerad vård eller intensivvård och därför dör i onödan.
  Tidigare i veckan sade Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till TT att den palliativa vård som ges på äldreboenden är att likna vid dödshjälp.
  – I stället för att ge dem en chans att överleva har man många gånger bara gett palliativ vård. – Det tar nästan garanterat livet av dem redan efter ett par dagar, vilket kan liknas vid aktiv dödshjälp, sade Yngve Gustavsson till TT.

  Nu är statspropagandan i full gång med att ”Rädda Löfven” även i denna fråga.
  Det är Socialstyrelsen som rycker ut mitt i kristihimmelsfärdshelgen och sänder signalen om vad som är en politiskt korrekt åsikt i frågan om dödstalen på äldreboenden, till alla rövslickare.

  Observera det anmärkningsvärda att staten jämför perioden januari fram till april, då dödligheten i covid-19 i Sverige fortfarande var obefintlig eller låg!
  Det är i april och maj som dödligheten på äldreboenden har tagit fart!

  – Om vi nu säger att vi inte lyckats skydda våra äldre på äldreboenden då är det snarlikt varje år i så fall, säger Thomas Lindén som är chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.

  – På särskilda boenden har det i år dött lite över 11 000 personer under perioden januari till april.
  – Under samma period 2019 var det knappt 10 000 personer som dog, enligt Thomas Lindéns irrelevanta statspropaganda.

  Vad jag känner till så har inget mainstream media hitintills avslöjat hur staten försöker vilseleda oss för att ”Rädda Löfven”

  Äldreomsorgen är en katastrof.
  Coronakrisen har avslöjat avlivningen av de äldre som sker och nu finns ett raseri i bland Svenska folket mot massakern.
  Det kom bla fram i gårdagens SVT Agenda.

  Men var är den politiska oppositionen?
  Har Ni gått och gömt Er?

  Eller har Ni suttit i ett slutet rum bakom lyckta dörrar och kommit överens med regeringen Löfven om att Ni skall fortsätta hävda att svensk sjukvård och omsorg är bäst i världen, att Ni politiker bryr er om de äldre?

  I så fall vill jag meddela Er att den bluffen håller på att avslöjas.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa