The Guardian: Varför det är osannlikt att Sverige gör en u-sväng…

Debattartikel i The Guardian igår , av en Sydkoreansk person, Tae Hoon Kim, som bor i Stockholm.

Ja det känns osannolikt att Sverige ska stänga ner samhället nu, när andra länder börjar öppna upp. Det höga dödstalet i Sverige beror troligen till stor del på stor omsättning av personal i äldrevården, och brist på skyddsutrustning för dem, samt D-vitaminbrist hos invandrade somalier, Men det förklarar nog inte hela skillnaden i dödstal?

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Alla dessa döda har nog inte alls haft Covid19.

 2. 2

  Antal döda i Sverige 2015-2020 1 mars – 3 april.

  http://almanova.eu/covid-1984/

 3. 3

  Efter att ha läst Tae Hoon Kims artikel i the Guardian har jag funderat över varför Sverige har misslyckats med sin ”strategi” som består av olika forskares sammanvägda åsikter enligt vad jag fått information om. Jag skulle gärna ha velat höra den diskussion de hade innan riktlinjerna för coronabekämpningen sjösattes.

  Det som först förvånade mig var att man efter det första fallet i Jönköping inte på något sätt kontrollerade vilka som kom in i landet. Vad berodde det på? Ett annat stort frågetecken är varför man förtalade munskydd trots att läkare från bland annat Kina framhöll deras nödvändighet. Själv fick jag sy och sedan köpa munskydd så den hemtjänst jag hade pga mitt hälsotillstånd kunde skydda sig själva och mig. På senare tid har många av personalen (det är olika varje gång) dragit upp egna munskydd ur sina väskor.

  Vad beror det här på? Kims analys lyfter fram att vi inte har haft några kriser historiskt. Det må vara en riktig analys om den bakomliggande orsaken men faktum är att den svenska ”kulturen” verkar lida av en otrolig konflikträdsla och att all diskussion tystas när den går emot den officiella hållningen. Se på LCHF-debatten till exempel. Det här kan man också se på arbetsplatser där man har en så kallad ”dialog” och ”värdegrund”. Vågar någon sig på att gå emot ledningens hållning så får man det hett om öronen. Likadant i media där öppen debatt inte existerar. Ett exempel är de tvångströjor som läkarna har fått på sig genom att ställa en diagnos och sedan ge den medicineringen som föreskrivs av organisationen högre upp. All opposition har för länge sedan stoppats och de unga läkare som försöker söka sig fram möter en absolut stenvägg av mobbing och förakt om de försöker tänka fritt.

  Sammanfattningsvis så anser jag att alla möten mellan olika åsikter helt dödas i väldigt många sammanhang.. Man strävar efter konsensus med ledningen. Kanske är det vad som hände i forskargruppen som tog fram riktlinjerna? Alla invändningar nonchalerades och alla anpassade sig till vad de med högst status ville ha. Fy fan.

 4. 4
  Piltson säger

  Moventia: ”…den svenska “kulturen” verkar lida av en otrolig konflikträdsla och att all diskussion tystas när den går emot den officiella hållningen.”
  Precis, vad du här skrev stämmer precis med argumentationen i Mogens Berendts bok ”Fallet Sverige”, som vi just rekommenderade på en annat ”tråd” här. Han ville spåra denna attityd tillbaka i historien ända till 1600-talet och Axel Oxenstierna.

 5. 5
  anne -charlotte busck säger

  Stämmer det att många somalier avlidit ? OM så varför har det inte uppmärksammats ? Har dom fåt sjukhusvård eller har dom också legat hemma o dött !

 6. 6

  Till Piltson
  Det låter som en intressant bok. Tyvärr går det inte att beställa via biblioteket längre för de har stoppat alla beställningar från andra bibliotek. Men undrar om du kan ge en länk till den tråd du nämner så kan jag få en uppfattning om den och kanske köpa.

 7. 7
  Piltson säger

  Moventia: ”…möten mellan olika åsikter helt dödas i väldigt många sammanhang.. Man strävar efter konsensus med ledningen.”
  Ja, och och vi ser det som en specifikt svensk attityd. Men det stämmer det verkligen? Det tycks ju bara vara ett uttryck av Machiavellis idéer om hur en makthavare breddar och förstärker sin situation. Jo, men på hans tid fanns inga ”medier” med uppgift att motverka sådant. Det fanns faktiskt i Sverige, men vart har dom tagit vägen?

 8. 8
  Piltson säger

  Moventia
  http://libris.kb.se/bib/7246863 Bonniers Fakta 1983, måste väl sökas antikvariskt.
  Men lägg märke till att det ämbetsmannavälde han analyserade knappast hade så ödesdigra effekter som idag. Och det är speciellt tragiskt när det handlas om folkhälsa. Stephan Rössner, då verksam, var en beskedlig röst i jämförelse med dem som nu släpps fram av både TV och aftontidningarna.

 9. 9
  Lars Henrik säger

  Piltson,

  Stephan Rössner, då verksam, var en beskedlig röst i jämförelse med dem som nu släpps fram av både TV och aftontidningarna.

  Det är verkar vara en korrekt observation.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  5 anne -charlotte busck
  Det uppmärksammades för några veckor sen att många somalier i en församling i en stockholmsförort hade avlidit i covid. Jag minns inte om det sas om de dog hemma eller på sjukhus.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  7 Piltson
  När jag var ute i Sverige 07-09 var det ett stort positivt intresse hos hela pressen. Nu är alla stormedier som trädda på ett snöre och vågar inte säga pip mot det styrande etablissemanget.
  Men inom sociala medier är det ett fruktansvärt aggressivt tonläge. Man kan undra om det har ett samband?

 12. 12
  Lars Henrik säger
 13. 13
  Savoi säger

  Det är gamla som dör av Covid eller med Covid eller överhuvudtaget. De som är på åldringsvården är ju där för att deras dagar är räknade, ändå. Vad får man för mat där? Potatismos, sås med mjöl, fikabröd etc.
  Vilken ålder är Somalierna i, som dör? Är det äldre familjemedlemmar man fått hämta in till Sverige? Är det beslöjade kvinnor med D-vitaminbrist?
  Det är många frågetecken som finns, men man får inte veta för jag tror att det finns en agenda i detta. Det finns många andra år då det varit högre siffror i dödligheten. Influensaår? Mina och min mans föräldrar dog just sådana år. Det är intressant att kolla på statistiken över Sveriges befolkning SCB. 2002 dog något mer än 95000. 90000 döda per år är medeltal. vad blir det per månad ? Tex 95000 delat med 12 månader det blir ca 8000 per månad och nu vet man att fler dör tidigt på året, vårvintern. Nej det är något konstigt i all denna hysteri, vad vill man, vad är det?

 14. 14
  Jösses säger

  ”Skillnaden i dödstal?”
  Tillåt mig spekulera om skillnaderna mot Norge.
  I Stockholm har man tunnelbana, i Oslo spårvagnar.
  Mer kväveoxider i Stockholmsluften än i Oslo. (Dieselbilar vs Elbilar)
  I Sverige får vi göra lite som vi vill, Norge stängde ner.
  Vi har fler flyktingar, sannolikt dåligt närda, möjligen lågt utbildade och sannolikt trångbodda.
  Vi har sämre utbildad vårdpersonal, i Norge satsar man mer pengar på vården med allt vad det innebär av utbildning och utrustning.
  Vi har sämre mat på sjukhus och äldreboenden, billiga kolhydrater i Sverige vs ”fisk och smör” i Norge.
  Vi fick hem folk från sportlov från lite var stans, som Italien och Iran t ex. Norrmännen gick på tur på fjället.
  Har Sverige möjligen fler affärskontakter med Kina jämfört med Norge?
  Visst, jag generaliserar lite granna, men många bäckar små.

  PS. Intressant statistik från SCB. Vad hände i Sverige 2018? Var våra medicinförsäljande läkare extra aktiva just det året?

 15. 15
  Savoi säger

  Intressant du skriver, Jösses! Joo, det finns säkert stora skillnader nellan Sverige och Norge. Jag tror att man borde se mer på åldrandet. Hur man värderar människor i arbetslivet. Vi har haft en åldersdiskriminering i Sverige länge. Det är intressant att unga invandrare varit mer värda än äldre erfarna svenskar. Du kanske såg pyramiden föt ålder. Det är verkligen inte många gamla erfarna människor kvar i Sverige. Pyramiden är spetsig. De gamla försvinner.

 16. 16
  Lars Henrik säger

  Här kan man följa dödligheten per vecka från vecka 1 2015 fram tills nu, baserat på respektive EU-lands egen redovisning: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps#z-scores-by-country
  Jag läste nyligen att april 2020 var den dödligaste månaden i Sverige sedan 1993 (SCB), då var det en lite svårare influensa.

  Trots att jag lever med en person som är i riskgrupp och att jag här tidigare uttryckt en önskan om större försiktighet i Sverige för att bättre skydda riskgrupper, kan jag hålla med om att det är något märkligt i denna hysteri. Fast, borde vi inte också ta de vanliga influensorna på lite större allvar med tanke på dem?

 17. 17
  Piltson säger

  Här har vi saxat några bitar från dagens kommentar i Guardian, tre punkter antyder eliderat material:
  “…last week: “Covid-19 deaths in Sweden were the highest in Europe per capita in a rolling seven-day average between 12 and 19 May.” It confirmed that Sweden’s state epidemiologist Anders Tegnell’s “mitigation” strategy of allowing shops, restaurants, gyms, schools and workplaces to remain open was a deadly folly…
  All those deaths for so little point. In a country where the need to protect society from harm is knitted into the national consensus, … The Swedish sickness is a political as well as a medical disaster. … Every foreign visitor notices Sweden’s respect for institutions and the faintly stultifying conformity … The tragedy of the Swedish outbreak is that it is a warning of what happens to countries that trust too much. … Every foreign visitor notices the respect for institutions and the faintly stultifying conformity.
  Richard Orange, our correspondent in Stockholm, offered me the wonderful word åsiktskorridoren, “opinion corridor”: the narrow range of views that respectable people hold. … But while Swedes are trapped in a corridor, it seems as if they can never change. And then, all of a sudden, and with no debate, they shift to a new corridor and carry on as if nothing has happened. …
  The Swedish public and press have trusted Tegnell. Sticking by him has become a nationalist badge of honour, and not because politicians are urging voters to believe in Swedish exceptionalism. … If Tegnell had said Sweden should have locked down rather than remain open, the politicians and public would have obeyed his orders as faithfully.
  Put like this, Sweden sounds like an authoritarian technocracy intolerant of opinions and individuals that don’t fit in. … Sweden shows what happens when you place too much trust in a handful of administrators, without first protecting yourself with a robustly argumentative culture that allows you to question whether they are right. Sweden’s loss belongs to the world.“

  Den som villläsa hela kommentaren hittar den här:
  https://www.theguardian.com/world/commentisfree/2020/may/23/sweden-covid-19-policy-model-for-right-also-a-deadly-folly

 18. 18
  Dick Broman säger

  Ja, det är väldigt osannolikt att Sverige gör en U-sväng.
  Inget tyder på att den svenska taktiken ändras, trots fatala felbedömningar.

  Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke säger arrogant den 3 april i DI att ”Alla andra länder gör fel” och han räknar med att Sverige skall återgå till ett mer normalt läge i slutet av maj.

  Det är nu det!
  Som Sveriges befolkning skulle vara en immun flock och därför skall vi nu också kunna återgå till ett normalt liv, enligt Giesecke!
  Vilket naturligtvis är en total felbedömning.

  – Danmark och övriga nordiska länder kommer att vara i kapp Sverige om ett år när det gäller antalet döda, det påstår samme cyniske och övermodige Giesecke, nyligen i en artikel i DN.

  Endast 7,3 procent av stockholmarna hade smittats av coronaviruset runt den 11 april. Folhälsomyndigheten hade prognostiserat 17 procent.

  – Det finns fler förklaringar till att man inte ska gräva ned sig i siffran, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

  Anders Tegnell använder myndighetens siffror godtyckligt som han själv vill och att allt vänds och vrids så att det passar in i statspropagandan för stunden.

  Det är ett faktum att Sverige har räknat helt fel på flockimmuniteten som var det regeringen Löfven satsade på, den fakta om dödstalen vi nu ser visar också på att den Svenska strategin är katastrofalt fel.

  Men den svenska strategin fungerar, enligt Löfven!

  Ledningsproblemen sverige har börjar kännas riktigt obehagliga, tycker jag.

  Den svenska taktiken att smitta ned befolkningen med coronaviruset för att nå en flockimmunitet och sen inte bry sig om att vi förlorar många äldre på vägen, det är ett väldigt cyniskt tillvägagångssätt, där de gamlas människovärde har reducerats till en kostnad, en kostnad som regeringen nu tar tillfället att bli av med.

  Det är stora samhällskostnader för gamla människor som Sverige gör sig av med genom att först smitta ned dem för att sen inte erbjud en adekvat sjukvård.

  Gamla som smittas ned på äldreboenden dör just nu i tusental och regeringen Löfven kan därmed också räkna hem stora besparingar i form av pensioner, sjukvård och tusentals frigjorda lägenheter på äldreboenden.

  Det är fruktansvärt cyniskt men det är tyvärr också ett faktum.

 19. 19
  Ann-Margret säger

  Vi som bor i Sverige får inte resa längre än två timmars bilväg från hemmet, så att vi inte ska belasta sjukvården i en annan region, om vi blir sjuka under resan.
  Men nu kommer massor av utländska bilturister till Sverige, och de kör kors och tvärs över hela Sverige! Så det gör tydligen ingenting att de belastar sjukvården om de blir sjuka! 🙁

 20. 20
  Piltson säger

  3 Moventia: “Alla invändningar nonchalerades och alla anpassade sig till vad de med högst status ville ha.“
  Ja, den ideologiska likriktning som gäller i Sverige, och enligt Berendt har gällt i 300 år, har skapat ett speciellt svenskt fenomen. Man utgår från att en person i viss tjänsteställning eller med märkvärdig akademisk titel per definitionem har bättre och viktigare information än en ordinär medborgare kan antas ha.
  Men det är väl inte så ovanligt? I viss grad gäller det väl överallt, eftersom det uppstår genom att man måste ha en nationell förvaltning och personerna i denna måste ha möjlighet att agera, även om deras beslut inte är så populära? Jodå, men i Sverige gäller det med speciell vinkling:
  Nämligen att folkmeningen förväntas vara i samförstånd med deras agerande och dessa beslut, så att yttringar i annan riktning måste ifrågasättas. Att säga något som inte stämmer är att vara ovederhäftig.
  Så slipper man dramatiska protester och agerande på torgen och kan utan besvär förbigå förtvivlat grymtande i snäva medier som t.ex. detta. Ordentlig debatt mellan likställda röster förekommer inte, bara enkelspårig diskussion mellan likatänkande individer.
  Kommentatorn i Guardian hade insett allt detta, och det är extra intressant att hans text ser ut som ett vidareutvecklat eko av vad Mogens Berendt skrev för fyrtio år sedan. Men så hade han också lagt märke till något annat:
  “…all of a sudden, and with no debate, they shift to a new corridor and carry on as if nothing has happened.“
  Det enkelspåriga samtalet fortsätter, men plötsligt på ett annat spår, och ingen tycker att det är så jäkla märkvärdigt. Vad kan behövas för att detta vore att hoppas på?
  “Generationsskifte“ tycks inte räcka. Rössner försvann och även hans instituition. Men han ersattes av Hellenius, och det blev ännu värre genom koppling till nån pillerfirma. Vore kul om deltagarna här kunde dämpa sitt gnällande och föreslå ett nytt spår som kunde leda nånstans.

 21. 21
  Dick Broman säger

  Det har framkommit kritik från flera håll mot att covidsmittade på äldreboenden inte förflyttas till sjukhus och får mer avancerad vård eller intensivvård och därför dör i onödan.
  Tidigare i veckan sade Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till TT att den palliativa vård som ges på äldreboenden är att likna vid dödshjälp.
  – I stället för att ge dem en chans att överleva har man många gånger bara gett palliativ vård. – Det tar nästan garanterat livet av dem redan efter ett par dagar, vilket kan liknas vid aktiv dödshjälp, sade Yngve Gustavsson till TT.

  Nu är statspropagandan i full gång med att ”Rädda Löfven” även i denna fråga.
  Det är Socialstyrelsen som sänder signalen om vad som är politiskt korrekt.

  Observera det anmärkningsvärda att staten jämför perioden januari fram till april, då dödligheten i Sverige fortfarande var obefintlig eller låg!
  Det är i april och maj som dödligheten har tagit fart!

  – Om vi nu säger att vi inte lyckats skydda våra äldre på äldreboenden då är det snarlikt varje år i så fall, säger Thomas Lindén som är chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.

  – På särskilda boenden har det i år dött lite över 11 000 personer under perioden januari till april.
  – Under samma period 2019 var det knappt 10 000 personer som dog, enligt Thomas Lindéns irrelevanta statspropaganda.

  Vad jag känner till så har inget mainstream hitintills avslöjat hur staten försöker vilseleda oss.

 22. 22
  Lars Henrik säger

  #16,

  Jag kom ihåg fel i kommentar 16 ovan. April 2020 var den dödligaste månaden i Sverige sedan december 1993. Uppgiften kommer från en artikel i DN från 18 maj.

  Vi får gå tillbaka till december 1993 för att hitta fler döda under en månad. Då dog 11.057 personer. Totalt dog 97.008 personer under 1993 vilket var det högsta antalet döda under ett år sedan 1918 då spanska sjukan härjade som värst, säger Tomas Johansson, utredare på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd, i ett pressmeddelande.

  Vid en snabb sökning kan jag inte se att något speciellt dödligt, likt en katastrof, inträffade i Sverige den månaden. Skulle därför tro det var en svårare influensa men inte heller detta nämns i t ex Wikipedia för den månaden.

  Dödligheten I covid-19 ser ut att ligga på ca 0,5%. För människor under 50 på mindre än 0,1%. Det är inte värst mycket högre än en genomsnittlig influensa. Sverige sticker ut i dödlighetsstatistiken för covid-19 jämfört med andra länder men inte enormt mycket jämfört med andra influensor. Så de nedstängningsåtgärder vi ser i utomlands och mediaintresset börjar kännas en smula överdrivet. Man kan nästan börja undra om någon vill bereda vägen för omfattande vaccinationsprogram eller annan kontroll? 😉 Eller är det bara masshysteri i mediavärlden och hur kom den i sådant fall till?

  Det finns ju några viktiga skillnader mellan covid-19 och vanliga influensor. Dels är det en ny virusfamilj, dels började det hela med aldrig tidigare skådade motåtgärder i Kina. Bägge kan ha bidragit till masshysteri i övriga världen. Min undran är kanske främst varför man i Kina genomförde dessa enorma motåtgärder denna gång men inte vid tidigare influensautbrott. Var det bara för att det var ett nytt virus eller för att regimen denna gång ville visa upp vad Kina klarar av att göra? Eller var det för att man visste att viruset rymt från ett labb?

  I linje med ovanstående tankegångar kanske Sveriges linje inte är totalt förkastlig? Och kanske borde man ta de vanliga säsongsinfluensorna på större allvar?

  Många frågor och få pålitliga svar…

 23. 23
  Savoi Alit säger

  Lars-Henrik, jo jag ser nog det så också som du beskriver det. Inte blev min mor registrerad att hon dött av att hon kvävdes ac mycoplasman. Jag tror nog att tidigare virusepidemier varit lika farliga för de gamla som hamnat i vården. Hon var på rehabilitering och skulle utredas, tidigare hade hon bott hemma. Nej ingen kommer att bli åtalad, när jag läste juridikkurs lärde vi oss att det finns något som räddar : ”jag handlade i god tro”.

 24. 24
  Lars Henrik säger

  Savoi Alit,

  Ja, ju mer jag funderar på detta desto mer förefaller det svenska förhållningssättet någorlunda balanserat sett till dödligheten hos denna sjukdom, äldrevården och skyddet av andra riskgrupper undantaget! Men i dessa verksamheter borde man rimligen ta även övriga influensor och vinterkräksjukor på mycket större allvar. Det har blivit uppenbart att äldrevården i landet är underfinansierad och kanske felorganiserad samtidigt som landets urusla beredskap i största allmänhet till slut fått konsekvenser. Här är det viktigt att påpeka att beredskapssituationen är en produkt av många regeringars godtrogenhet sedan murens fall. Både socialdemokratiska och borgerliga med Reinfeldts ”särintressen” och ”tomhylsan” som lågvattenmärken enligt min personliga uppfattning.

  Med detta sagt kanske det är övriga länders, gentemot WHO och många experter, betydligt följsammare agerande som ska sättas under lupp och inte lika mycket (som idag) Sverige och svenskt agerande. Jag hoppas att regeringen inte överreagerar på det smolk som hamnat på sverigebilden förrän vi har ett facit.

  Beredskapen är ett annat och svenskt kapitel som stavas blåögdhet. Vad göra åt det om det är tabu att prata om skattehöjningar?

 25. 25

  Piltson
  Ja det här går att vrida och vända på i det oändliga och allt är inte svartvitt. Men detta är stort min uppfattning efter att ha levt länge i Sverige där det syns ner till minsta gruppsamtal. Den som inte strävar efter konsensus med gruppen anses som konstig och samtalet kan möjligen övergå till att snacka skit om någon utanför gruppen för att ena den inre cirkelns sammanhållning. Alla andra synpunkter försvinner och ingen utveckling sker. Ibland finns det naturligtvis fördelar med en sådan kultur också.

 26. 26
  XMargareta säger

  Jag håller med om att beredskapen på medicin- personal-(och försvarsområdet) har varit dåligt, för att inte säga uselt hanterad, av olika styren och regeringar den senaste tiden. Avslöjas på ett tragiskt sätt nu.
  Hade den beredskapen varit på topp, så tror jag att de svenska råden i sig hade åstadkommit mycket bra resultat, förutom att man kunde varit lite mer på alerten med tester och karantän specifikt för de första smittade.
  Tex tycker jag att det är bra, att man inte stängt grundskolor och att man inte stängt ner och kommit med förbud i onödan heller. Och att människor i stor utsträckning kan råda sig själva i hur man beter sig.

  Fadäsen och tragedin vad gäller de äldre kanske avslöjar, att dödligheten i vanliga influensor, ”vanliga” år borde vara möjlig att få ner också.
  Frågan är om det blir bra metoder och följande av dem? adekvat medicinsk behandling? snabbt agerande till att skilja smittade från osmittade vad gäller kontakter? bättre mat? rimligare medicinering?, bättre arbetsförhållanden för personal? bättre utbildad personal? bättre agerande för hygien? mer hänsyn tagen till den äldre människans individuella behov? bättre planläggning vad gäller skyddsutrustning för personal? och användning av skyddsutrustning?

  I övrigt hoppas jag bl.a. på god tillgång till tester också i fortsättningen, så att det går bättre att komma tillrätta med epidemier och smittor.

 27. 27
  XMargareta säger

  Herman Lindqvist, (som av historiker av facket inte brukar betraktas som att alltid hålla sig till vad källorna begränsar tolkningen till), jämför i boken” Historien om Sverige” svensk och brittisk beslutskultur.

  Han skriver att svenskar diskuterar igenom allt också tillvägagångssätt, innan beslut tas för att ge alla tillfälle att yttra sig, så att alla synpunkter kommer fram innan beslut tas. När väl beslutet tas följer alla det solidariskt.
  Engelsk beslutskultur, skriver han innebär, att man först bestämmer målet, men man diskuterar inte igenom.
  När beslutet tagits följer livliga diskussioner om hur man skall gå tillväga och allt annat också, man är ofta oenig om hur man skall göra.

  De olika kulturerna har nog både för-och nackdelar. Man kanske känner sig bekvämast med den kultur man vuxit upp med?

 28. 28
  Jösses säger

  Som Churchill sa: – Kom nu inte här med en massa fakta, jag har redan bestämt mig.

 29. 29
  Lars Henrik säger

  Savoi Alit,

  Glömde säga. Välkommen tillbaka, det var ett tag sedan 🙂

  Hälsa Göran!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa