Kanadensisk diabetesorganisation rekommenderar lågkolhydratkost

På Diet Doctor idag en artikel av dietisten Franziska Spitzler, om att allt fler diabetesorganisationer i världen rekommenderar lågkolhydratkost till sina diabetiker.

Så nu diabetesorganisationen i Kanada.  Man anger då en maxgräns för kolhydrater på 130 gram. Nedre gräns sätter man inte, utan det får väl då diabetikerna själva prova sig fram till..

Jag såg i en text på annat ställe att kommittén som ska utarbeta nya allmänna kostråd för amerikaner, i sina förarbeten hade uteslutit alla studier som avhandlade lågkolhydrat. Så det är risk att råden till diabetiker blir att minska på kolhydraterna, medan råden till friska (inklusive prediabetiker) fortsatt blir att minska på (det mättade) fettet.
Det ter sig ju egendomligt att man ska göra tvärtom innan man blir sjuk, än efter diabetesdebut. Men de kanske krystar fram någon förklaring till det.
Hoppas bara att folket ifrågasätter deras krystningar.

 

Comments

 1. 1
  kicki säger

  Extremt ologiskt ”krystat”. Hoppas människor ser igenom detta och anmärker på dessa konstiga ”råd”.

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Det handlar säkert om inkomster ..som vanligt i den branschen! En del (antagligen en hel del!) medikamenter vill man förstås att folk ska hinna ta innan de inser att de behöver ändra på sin kost.

 3. 3
  Susanne säger

  Jag har inte diabetes men däremot för högt blodtryck och blodtester visar låga järnvärden och tarmfloran visar höga halter av Faecaliacterium. Höga värden kopplas till insulinkänslighet. Jag har nu ätit LCHF kost i två veckor och mitt blodtryck har sjunkit drastiskt! Läkaren ville ge mig ytterligare en sorts blodtrycksmedicin. Jag vill inte. Han är arg på mig!
  Nu är mitt blodtryck så lågt så jag är svimfärdig! Vad ska jag göra? Vad är det i LCHF som sänker blodtrycket så?
  Tacksam för tips! Vad betyder insulinkänslighet?
  Susanne

 4. 4
  Lena Kvarnström säger

  Nu tror jag att kanadensarna är mer intresserade av att äta hälsosamt. Det tror jag inte riktigt kommer igenom till amerikaner.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  3 Susanne
  Insulinresistens (Okänslighet för insulinets verkan att föra in blodsockret i cellerna) ger metabola syndromet. En aspekt av metabola syndromet är höjning av blodtrycket. En annan aspekt är blodsockerstegring, och insulinresistens, vilket ger höjning av blodinsulinet. Det beror sannolikt på att insulin har en blodtryckshöjande effekt, och även högt blodsocker.
  Du får prata med din läkare om att du har fått lägre blodtryck, och att du måste sänka dina blodtrycksmediciner, inte höja dem. Om din läkare vägrar att hjälpa dig med det så får du ta saken i egna händer och trappa ner blodtrycksmedicinerna tills ditt blodtryck blir bra. Det är bra med en egen blodtrycksmätare.

 6. 6
  Piltson säger

  3 Susanne: ”Vad är det i LCHF som sänker blodtrycket så?”
  Det är frånvaron av mjölmat. För ungefär 20 år sedan gjorde vi experiment på oss själva. Det var mycket tydligt att all slags mjölmat drev UPP blodtrycket. Det stämde också med Wolfgand Lutz´s iakttagelser redan på 1960-talet.

 7. 7
  Susanne säger

  Tack Annika!
  Jag förstår att det är koständringen från vegetarian till LCHF som det denna starka förändring!
  Är det fettet eller/och kolhydraterna som bidragit till detta?
  Vilket är viktigast? Eller finns det något som säger att bara det ena hjälper?
  Tack för ditt svar. Så skönt att få råd när min läkare inte vill se andra lösningar än att äta medicin.
  Mitt blodtryck är nu I snitt 100/80. Tidigare trots medicin 145/115.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Susanne
  Det är väl både lägre kolhydrater och mera naturligt fett som ger förändringen.
  Och om man drar ner på kolhydraterna så måste man äta mera fett för att få i sig den näring och energi som man behöver.

 9. 9
  Susanne säger

  Tack!

 10. 10
  HelgeK säger

  Jag vill minnas att Ann Fernholm skrev: När stora mängden fruktos bryts ner i levern, bildas bland annat urinsyra som biprodukt, och urinsyra höjer blodtrycket.(Om det var i Ett sötare blod, eller om det bara var i samband med utgivningen av boken vet jag inte. Men AF vet väl säkert)

 11. 11
  Lars Henrik säger

  HelgeK. Tack för den påminnelsen!

  Dock tror jag ekvationen saknar någon eller några parametrar som kan ha med ålder att göra?

  Barn och yngre människor får antagligen i sig mer fruktos än äldre (via godis och skräpmat) men har sällan högt blodtryck. Däremot har medelålders och äldre ofta denna komplikation.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa