Läkemedel mot halsbränna kan öka risken för demens

I Land . Aftonbladet (låst artikel) .

Man har kommit på att risk för förämrad kognition och demens ökar vid intag av syrahämmande medel som Omeprazol, Esomeprazol etc. Särskilt hos äldre som är extra känsliga. Även hos personer med muskelsjukdom kan funktionen försämras av läkemedlen.
Äldre personer medicinerar i hög utsträckning med så kallade protonpumpshämmare, mot halsbränna eller andra magbesvär. Det är ju fruktansvärt om det försämrar deras kognitiva förmåga.
Man vet egentligen att brist på magsyra kan orsaka magbesvär och sura uppstötningar i många fall, då är syratillskott en bättre behandling.
Besvären borde egentligen utredas ordentligt för att få rätt diagnos.

 

Comments

 1. 1

  Min halsbränna försvann när jag började äta LCHF i slutet av 90-talet. Har aldrig kommit tillbaka mer än någon enstaka enstaka natt när jag ätit något olämpligt. Då kan jag ta en Omeprazol så jag får sova vidare.

 2. 2
  Lars Bern säger

  Det AB publicerar är gammal skåpmat. Studien publicerades i JAMA för 4 år sedan.
  https://www.webmd.com/alzheimers/news/20160215/widely-used-heartburn-drugs-linked-to-dementia-risk-in-study#1
  Icke desto mindre är det ytterligare en spik i protonpumpskistan.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 Moventia
  Jag hade stora besvär av reflux i början av 2000-talet, och tog stora doser av Omeprazol, utan tillräcklig effekt. Besvären försvann omgående efter omläggning till LCHF, och jag tar ingen Omeprazol numera. Jag kan få besvär av reflux någon gång i månaden, men en påse Samarin hjälper då bra.

 4. 4
  Laila säger

  Jag har stora problem med reflux, sedan 1 år. Opererade bort en Gist tumör i magsäcken, samtidigt åtgärdades ett bråck och ”upside down ventrikel” (upp och nedvänd magsäck) samt att magsäcken låg ovanför diphragman. Det gick lite fel, ytterligare operation, där man fick ta bort drygt halva magsäcken, övre delen magmunnen fungerar inte optimalt, håller inte tätt. Äter LCHF sedan 9 år inga reflux problem sedan tonåren. Nu tar jag Esomeprazol 40 mg 2 ggr / dag. Håller koll på kalk, med D-vitamin och extra ostskivor, tålde inte Kalcipos-D forte. (Urkalkning annan biverkning). Jag har missat demenssjukdom som biverkning, vad gör jag nu? Bikarbonat, Novalucol etc har ingen som helst effekt. Min reflux är mycket kraftig intensiv smärta. Specialistläkare (kirurg) sa att jag fick nog räkna med att ta Esomeprazol resten av livet, och hålla koll på bentäthet. Vad mer kan man göra, reflux eller demens?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Laila
  I de fall där man verkligen behöver syrahämmare mot svår smärta tycker jag att man ska ta det. Men jag tror att det finns många som tar syrahämmare utan att verkligen behöva det.
  Många skulle tex vara hjälpta med LCHF-kost, som jag, och skulle dessutom få många andra hälsovinster av det.

 6. 6

  Hade stora reflux problem. Det hjälpte med saltsyra tabletter Digest från Helhetshälsa.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa